Ενθρονίστηκε ο Επίσκοπος Τολιάρας και Νοτίου Μαδαγασκάρης Πρόδρομος

Με την συμμετοχή  δεκάδων εκκλησιαστικών κοινοτήτων και του τοπικού κληρου από ολόκληρη την Μαδαγασκάρη πραγματοποιήθηκε χθες, Κυριακή 12 Μαΐου 2019, εορτή των Μυροφόρων Γυναικών, η Ενθρόνισις του πρώτου Επισκόπου Τολιάρας και Νοτίου Μαδαγασκάρης κ. Προδρόμου στον Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Ιεραποστολικό  Κέντρο της Τολιάρας.

Της τελετής της Ενθρονίσεως προηγήθη Αρχιερατικό Συλλείτουργο, στο οποίο προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Β. Μαδαγασκάρης κ. Ιγνατίου και των Σεβ. Μητροπολίτου Καμερούν κ. Γρηγορίου – Εκπροσώπου της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου του Β’ – και του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Τολιάρας και Νοτίου Μαδαγασκάρης κ Προδρόμου και του τοπικού Κλήρου.

Τον νέον Επίσκοπο καλωσόρισε  εν συνεχεία ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Β.Μαδαγασκάρης κ. Ιγνάτιος,  Εκπρόσωπος του Τοπικού Κλήρου, Εκπρόσωποι της Κυβερνησεως και της Δημοτικής Αρχής της πόλεως της Τολιάρα.

Ακολούθησε κοινό δείπνο αγάπης για όλον τον κόσμο προσφορά της νέας Επισκοπής και εορταστικό πρόγραμμα  με την συμμετοχή χορωδιών και μουσικο – χορευτικών συγκροτημάτων από όλες τις Ορθόδοξες εκκλησιαστικές κοινότητες.

Ενθρονιστήριος Λόγος Επισκόπου Τολιάρας και Νοτίου Μαδαγασκάρης κ. Προδρόμου

Χριστός Ανέστη,
Αδελφοί μου, Χριστός Ανέστη!

Και είναι αυτή η πίστη μας. Σ’ ένα Θεό που είναι συνάμα και τέλειος άνθρωπος. Σε έναν τέλειο Θεό και τέλειο άνθρωπο που Ανέστη, που νίκησε το θάνατο και μας χάρισε τη ζωή. Και τι σημαίνει ότι ο Χριστός Ανέστη; Σημαίνει ότι ο Χριστός γεύτηκε το θάνατο. Και τι σημαίνει ο Χριστός γεύτηκε το θάνατο, σημαίνει ότι γεννήθηκε από τέλειο άνθρωπο, τη μητέρα όλων μας την Παναγία. Και τι σημαίνουν όλα αυτά; Σημαίνουν ότι ο Θεός προσέλαβε τον άνθρωπο απ’ άκρη ως άκρη, από έμβρυο ως λείψανο για ένα και μόνο σκοπό, για να τον ενώσει μαζί Του, να γίνουν ένα, να γίνουμε όλοι θεοί.

Αδελφοί μου, οικογένεια μου, παιδιά μου, αυτή είναι η πραγματικότητα στην οποία καλούμαι να βαδίσω και να σας κάνω κι εσάς να ακολουθήσετε. Αυτό είναι το πνευματικό οξυγόνο που καλούμαι να αναπνεύσω και φυσώντας να το δώσω και σ’ εσάς. Την πραγματικότητα αυτή της πρόσληψης, της πρόσληψης όλης της πραγματικότητας της αγίας αυτής Γης. Καλούμαι να γεννηθώ εκ νέου εδώ, να γίνω όντως σάρκα από τις σάρκες σας και οστό από τα οστά σας, καλούμαι να βαδίσω όπως εσείς, να ζήσω όπως εσείς και όλα αυτά να τα αναφέρω μαζί με εσάς στο Θεό. Καλούμαι να πεθάνω εδώ, ως ένας από εσάς, και την ώρα της τελικής κρίσεως να αναστηθώ πάλι μαζί σας, με την οικογένεια την οποία μου έστειλε ο Χριστός και η αγία μας Εκκλησία. Καλούμαι να ανέβω σε αυτόν  το θρόνο και να τον βιώσω ως Σταυρό, τον Σταυρό του μαρτυρίου της πίστεως, μιας πίστεως την οποία ήρθα να ευαγγελίσω όχι ως δάσκαλος ή ως αλάνθαστος, αλλά ως γονιός ο οποίος θέλει να δώσει στα παιδιά του ό,τι καλύτερο έχει· και δεν έχω τίποτα καλύτερο από τον Χριστό μας. Και ως γονιός θα κάνω λάθη, αλλά να ξέρετε πως κάθε πράξη μου έχει αγαθό σκοπό, να κερδίσουμε όλοι τον παράδεισο.

Για το βαρύ και γλυκό αυτό δώρο, για την οικογένεια μου τη Νότιο Μαδαγασκάρη, ευχαριστώ πρώτα τον Τριαδικό Θεό και την Υπεραγία Θεοτόκο, εν συνεχεία τον όντως Πατέρα όλων μας, τον Μακαριότατο Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ. κ. Θεόδωρο και την υπ’ Αυτόν Ιερά Σύνοδο του Πατριαρχείου, τον ιεραπόστολο που συνεχώς αγωνιά και προσεύχεται για εμάς, ούτως ώστε το χωράφι αυτό του Κυρίου μας, εμείς δηλαδή ως Επισκοπή, να αποδώσει καρπούς ζωής. Τον σεβασμιότατο Μητροπολίτη Καμερούν  κ. κ. Γρηγόριο, τον άνθρωπο της αγάπης και τον ιεραπόστολο της θυσίας· τον πατέρα μου και μέντορά μου στην ιεραποστολή,  αυτόν στον οποίον ανήκει ό,τι καλό απέκτησα στην τριετή μαθητεία μου δίπλα του· τον όντως Χριστό για τη Γη του Καμερούν!

Τον μακαριστό προκάτοχό μου και μέγα ιεραπόστολο π. Νεκτάριο, τον πρώτο γεωργό της Μαδαγασκάρης του οποίου το μέγεθος και το έργο με ελέγχει συνεχώς καθώς και τον άμεσο και άξιο συνεχιστή του, τον σεβασμιότατο Μητροπολίτη Μαδαγασκάρης κ. κ. Ιγνάτιο, τον ταπεινό ιεράρχη και άνθρωπο της καρδιάς που τόσο θερμά με υποδέχτηκε.

Τον πατέρα Πολύκαρπο, τον πρωτοσύγκελο της Ιεράς Επισκοπής μας, τον αδελφό σας ο οποίος έχει γίνει ένα με αυτόν τον ευλογημένο τόπο και στον οποίο οφείλω πολλά. Και τέλος ένα μεγάλο ευχαριστώ σ’ εσάς, τα παιδιά μου, τις εικόνες του Θεού, τις οποίο θα τιμώ θα ασπάζομαι και θα διακονώ ως ο τελευταίος όλων σας.

Διαβάστε ακόμα