Η Εκκλησιαστική Ακαδημία Θεσσαλονίκης στη γη της Ιωνίας
Κοινοποιήστε

Η Εκκλησιαστική Ακαδημία Θεσσαλονίκης στη γη της Ιωνίας

 Έπειτα από πρόσκληση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σμύρνης κ. Βαρθολομαίου, αντιπροσωπεία του Διδακτικού και Διοικητικού Προσωπικού, καθώς και Φοιτητών της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε εκπαιδευτική επίσκεψη στη Μικρά Ασία, ακολουθώντας το ετήσιο προσκύνημα του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου στην ιστορική και μαρτυρική γη της Ιωνίας.

Σημειώνεται ότι πολυμελής χορωδία φοιτητών της Ακαδημίας έψαλε κατά τις ιερές ακολουθίες, που τελέστηκαν με την ευκαιρία μνήμης του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου και του Αγίου Χριστοφόρου.

Την Τρίτη 7 Μαΐου στην αρχαία Έφεσο, σε ένα από τα σημαντικότερα κέντρα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού καιμιας από τις επτά Εκκλησίες της Αποκάλυψης, τελέστηκε Πατριαρχικός Εσπερινός στα ερείπια του πρώτου τρίκλιτου Ιερού Ναού που αφιερώθηκε στη Θεοτόκο, εκεί όπου το 431 είχε συγκληθεί η Γ΄ Οικουμενική Σύνοδος. Παρευρέθηκαν συμπροσευχόμενοι ο Μητροπολίτης Λέρου, Καλύμνου και Αστυπάλαιας κ. Παΐσιος, ο Μητροπολίτης Κίτρους και Κατερίνης κ. Γεώργιος, ο Μητροπολίτης Σμύρνης κ. Βαρθολομαίος και ο Επίσκοπος Στρατονικείας κ. Στέφανος. Την κυριώνυμη ημέρα, Τετάρτη 8 Μαΐου, η Πατριαρχική Θεία Λειτουργία έλαβε χώρα στα ερείπια της υπό του αυτοκράτορος Ιουστινιανού ανεγερθείσης Παλαιοχριστιανικής Βασιλικής του Αγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστή Ιωάννου Θεολόγου, όπου και ο τάφος του Μαθητή της Αγάπης. Στη Θεία Λειτουργία, πλην των ως άνω αρχιερέων, συμμετείχαν η σύζυγος του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κα Βλασία Παυλοπούλου, Διπλωμάτες, Οφφικιάλιοι (Άρχοντες) του Οικουμενικού Πατριαρχείου και πλήθος προσκυνητών από την Κατερίνη, τη Θεσσαλονίκη, τα Ιωάννινα, τη Λέρο, την Κάλυμνο, τη Μυτιλήνη, την Καλαμάτα και άλλες περιοχές της Ελλάδας, ενώ την παρακολούθησαν και πολλοί τουρίστες από διάφορες χώρες.

Ακολούθως,το απόγευμα της ίδιας ημέρας τελέστηκε πανηγυρικός αρχιερατικός εσπερινός στον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου Κιρκιντζέ (ορεινή Έφεσος), χοροστατούντος του Προέδρου της Ακαδημίας, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κίτρους και Κατερίνης κ. Γεωργίου, με την τιμητική παρουσία του Πρέσβη της Ελλάδας στην Άγκυρα κ. Πέτρου Μαυροειδή. Την Πέμπτη 9 Μαΐου, τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σμύρνης κ. Βαρθολομαίο, στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Μενεμένης.

Σε όλες τις παραπάνω ακολουθίες έψαλαν φοιτητές της Ακαδημίας υπό τη διεύθυνση του Καθηγητού Μουσικολογίας Δημητρίου Μανούση και του Πρωτοψάλτη Χαράλαμπου Διαφωνίδη, φοιτητή του Προγράμματος Ιερατικών Σπουδών.

Ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, σε κάθε ευκαιρία, καλωσόρισε την αντιπροσωπεία της Ακαδημίας, συνεχάρη τη φοιτητική χορωδία για την εκτέλεση των λειτουργικών ύμνων, και ευχήθηκε καλή πρόοδο και επιτυχία στις προσπάθειες που καταβάλλουν καθηγητές και φοιτητές στα πλαίσια λειτουργίας της Ακαδημίας.

Από την πλευρά του, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σμύρνης κ. Βαρθολομαίος υποδέχθηκε στην ένδοξη πρωτεύουσα του Μικρασιατικού Ελληνισμού Σμύρνη την αντιπροσωπεία της Ακαδημίας στον Ιερό Ναό της Αγίας Φωτεινής, την ξενάγησε προσωπικά, ευχαρίστησε για τη συμμετοχή στις διοργανωθείσες πανηγύρεις στην ιστορική γη της Ιωνίας, ενώ υπέβαλε προτάσεις για περαιτέρω συνεργασία και επικοινωνία.

Επίσης, οι συμμετέχοντας στην Εκπαιδευτική αυτή επίσκεψη είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον ιστορικό ναό των Αγίων Βουκόλου και Πολυκάρπου στη Σμύρνη, ο οποίος είναι ο μοναδικός που σώθηκε από την καταστροφή της πόλης το 1922, το αρχαίο θέατρο της Εφέσου, στο οποίο κήρυξε ο Απόστολος των Εθνών Παύλος, και άλλα,δια των Στενών των Δαρδανελίων, μέρη στα παράλια της Μικράς Ασίας, όπωςΤσανάκαλε, Μάδυτος, Πέργαμος, Λάμψακος, Καλλίπολη, Αϊβαλί, καθώς και τη μυθική Τροία.

Εκτύπωση