Ο Οικ. Πατριάρχης εγκαινίασε Κέντρο Γεροντολογίας στο Δήλεσι Βοιωτίας
23 Μαΐου 2019 Κοινοποιήστε

Ο Οικ. Πατριάρχης εγκαινίασε Κέντρο Γεροντολογίας στο Δήλεσι Βοιωτίας

Δήλεσι Βοιωτίας – Επαμεινώνδας Μανδρώνης

Σήμερα το απόγευμα, Πέμπτη 23 Μαΐου 2019, εγκαινιάσθηκε από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, το “Κέντρο Γεροντολογίας και Προνοιακής Υποστήριξης ”Άγιος Πορφύριος” της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, παρουσία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου και του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλοπούλου.

Την Ακολουθία του Αγιασμού τέλεσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, παρουσία του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου και πλειάδας Ιεραρχών.

Στην τελετή συμμετείχε πλήθος κόσμου, ενώ παρέστησαν εκπρόσωποι της Κυβέρνησης, του Κοινοβουλίου, της Αυτοδιοίκησης, των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Το Κέντρο αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα έργα αγάπης στην ιστορία της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών και δημιουργήθηκε μετά από πολύχρονη και κοπιώδη μέριμνα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Βρίσκεται στο Δήλεσι της Βοιωτίας και έχει κατασκευαστεί σε εκκλησιαστική έκταση 27 στρεμμάτων, τα δε κτίρια αποτελούνται από συνολική επιφάνεια 4.600 τ.μ., δυναμικότητας 64 κλινών. Στόχος του Κέντρου, αποτελεί η παροχή βασικών προνοιακών υπηρεσιών, όπως: φιλοξενίας, εστίασης, δημιουργικής απασχόλησης, εργοθεραπείας, ψυχολογικής υποστήριξης και προληπτικής ιατρικής ταυτόχρονα σε ηλικιωμένους και σε έχοντες ανάγκη συνανθρώπους μας, οι οποίοι θα διαβιούν εντός του Κέντρου (βασικό πρότυπο λειτουργίας) και εκτός (πρότυπο ημερήσιας φροντίδας).

Το έργο, περιλαμβάνει τον απαραίτητο ιατρικό, ξενοδοχειακό και λοιπό βοηθητικό εξοπλισμό. Επίσης, ο χώρος του Κέντρου διαθέτει νεόδμητο Ιερό Ναό, σύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις, ανοικτό θέατρο και χώρους περιπάτου και αναψυχής. Στον περιβάλλοντα χώρο βρίσκεται ένα πρότυπο φωτοβολταϊκό πάρκο για την ενεργειακή υποστήριξη του Κέντρου. Εκ των βασικών σκοπών του Κέντρου είναι η ανάπτυξη της επιστημονικής έρευνας, ιδιαιτέρως στον τομέα της γηριατρικής και η συνεργασία τόσο με εξειδικευμένους φορείς (ερευνητικούς, βιο-ιατρικούς, κοινωνικούς κ.ά.), όσο και με καταλλήλως εκπαιδευμένα φυσικά πρόσωπα.

Φωτογραφίες: Πέτρος Κώτσιαρης

Εκτύπωση