Πανήγυρις της Παναγίας Παραβουνιώτισσας στην Ερετρία

Με αναστάσιμη λαμπρότητα πανηγύρισε η Ενορία της Παναγίας Παραβουνιώτισσας Ερετρίας την ετήσια εορτή της (Δευτέρα του Θωμά).

Την Κυριακή 5 Μαϊου 2019 ετελέσθη ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, στον οποίο προεξήρχε και κήρυξε τον θείο λόγο, αναφερόμενος στο πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκο, ο Αρχιμ. Θεαγένης Κόλλιας Εφημέριος της όμορης Ενορίας Παναγίας Ελεούσης Μαλακώντα.

Πλήθος πιστών τίμησαν την Εορτή, μεταξύ των οποίων και η Δήμαρχος Ερετρίας κ. Αμφιτρίτη Αλημπατέ, ο Αντιδήμαρχος κ. Γεώργιος Παρασκευάς, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητος κ. Νικόλαος Αρβανίτης, ο Αντιπροέδρου του Οργανισμού Λιμένων Νήσου Ευβοίας κ. Νικόλαος Γουρνής και ο Λιμενάρχης Ερετρίας Ανθυποπλοίαρχος Λ.Σ κ. Χαράλαμπος Κρυσταλόγιαννης.

Επίσης οι πιστοί είχαν την μεγάλη ευλογία να προσκύνησουν ιερό απότμημα των λειψάνων της συνεορταζούσης Οσίας Σοφίας της Κλεισούρας, το οποίο φυλάσσεται στον Ι. Ν. Αγ. Νικολάου Ερετρίας.

Εν συνεχεία πραγματοποιήθηκε η λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος της Παραβουνιώτισσας, την οποία πλαισίωσαν τα νεαρά κορίτσια του κατηχητικού της Ενορίας και απέδωσε τις πρέπουσες τιμές, ως είθισται, προς την Παναγία το ΕΠ/ΟΧ πλοίο «ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΣ» από το λιμάνι της Ερετρίας.

Ανήμερα της Πανηγύρεως, Δευτέρα 6 Μαϊου 2019, τελέσθηκε η ακολουθία του Όρθρου, στην οποία χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, ο οποίος προεξήρχε και στην Θεία Λειτουργία, συμπαραστατούμενος από τους Αρχιμ. Αιμιλιανό Χρήστου-Προϊστάμενο του Μητροπολιτικού Ι. Ν. Αγίου Δημητρίου Χαλκίδος, Πρωτ. Θεοφάνη Παπαγεώργιου-Εφημέριο Ι. Ν. Αγ. Νικολάου Ερετρίας, Σακελλάριο Κωνσταντίνο Κιούση-Εφημέριο Ι. Ν. Αγ. Παρασκευής Καλλιθέας,  Οικον. Χαράλαμπο Ραμάντακη- Εφήμεριου του πανηγυρίζοντος Ιερού Ναού, τον Πρεσβ. Κυριακό Δημητρίου-Εφημέριο Νεροτριβιάς Μεσσαπίων, και τους Διακ. Νικόλαο Πριμηκύριο και Ευγένιο Τσάλλα, με την πληθωρική συμμετοχή των πιστών, που προσήλθαν να τιμήσουν την Υπεραγία Θεοτόκο.

Κατά το κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην αρετή της υπομονής, έχοντας ως έναυσμα την υπομονή της Παναγίας κάτω από τον Σταυρό και τους τιμωμένους Αγίους πολύαθλο Ιώβ και Οσία Σοφία της Κλεισούρας.

Μετά το πέρας της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργία, ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος τέλεσε τον αγιασμό τοποθετήσεως του Τιμίου Σταυρού στον τρούλο του νέου Ιερού Ναού, που πραγματοποιήθηκε μέσα σε κλίμα συγκινήσεως και χαράς όλων των παρισταμένων πιστών. Μάλιστα ρίγη εθνικής υπεριφάνειας προκάλεσαν σε όλους το μαχητικά αεροσκάφη της πολεμικής μας αεροπορίας, που έσχισαν τους αιθέρες κατά την ολοκλήρωση τοποθετήσεως του Σταυρού.

Στον δωρητή του Σταυρού και ευεργέτη της Ενορίας, κ. Ευάγγελο Τσώκο, ο Σεβασμιώτατος, εις ένδειξη ευγνωμοσύνης, προσέφερε μια εικόνα, αντίγραφο της Παναγίας Παραβουνιώτισσας προς ενίσχυση και αγιασμό της οικογενείας του.

Το ιερό αναλόγιο διηκόνησε ο Πρωτοψάλτης του Μητροπολιτικού Ι. Ν. Αγ. Δημητρίου Χαλκίδος κ. Γεώργιος Καραγκούνης, ο Ιεροψάλτη Αγ. Νικολάου Ερετρίας κ. Δημήτριος Πετρογιάννης, με την συμμετοχή των Αναγνωστών της Ενορίας.

Όλες οι ιερές Ακολουθίες μεταδόθηκαν ζωντανά από τον Ρ/Σ της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος 97,7.

Φωτογραφίες: Ηρακλής Κοκκάλας και Δημήτριος Πετρογιάννης

Ι. Μ. Χαλκίδος

Διαβάστε ακόμα