Στην Ι. Μονή Παναγίας Γλυκοφιλούσης Ραψάνης ο Μητροπολίτης Λαρίσης

Στην Ιερά Μονή Παναγίας Γλυκοφιλούσης Ραψάνης χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος κατά τον εσπερινό της εορτής.

Ο Σεβασμιώτατος έτυχε θερμής υποδοχής από την Καθηγουμένη Μαρία μοναχή και την συνοδεία της, ενώ παρέστησαν οι άρχοντες του τόπου και πλήθος ευλαβών προσκυνητών.

Στο κήρυγμα του ο σεπτός Ποιμενάρχης μίλησε για το ιστορικό της εορτής, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η εορτή της ευρέσεως της Εικόνος της Παναγίας Γλυκοφιλούσης   εντάσεται σε έναν κύκλο εορτασμού της Θεομήτορος στο Άγιον όρος. Η εικόνα της, που βρισκόταν στην Κωνσταντινούπολη, έφθασε στην Ιερά  Μονή Φιλοθέου,  προκειμένου να διασωθεί, κατά την ταραγμένη περίοδο της Εικονομαχίας. Χάρη στην πρόνοια του Θεού, κοσμεί την Ι. Μονή Φιλοθέου, μαζί με άλλα κειμήλια και σεβάσματα της Ορθοδοξίας που φυλάσσονται στο Περιβόλι της, έναν τόπο αδιαλείπτου προσευχής και ασκητικών αγώνων με σκοπό τη θέωση. Ο Χριστός μας πόνεσε περισσότερο από κάθε άνθρωπο,  Αυτός, ο  μόνος Δίκαιος, όταν δέχθηκε   την   αδικία   του   Σταυρικού   Θανάτου,   επωμιζόμενος   τις   αμαρτίες   όλης   της Ανθρωπότητος. Και μετά τον Χριστό, γεύτηκε τον υπέρτατο πόνο η Παναγία μπροστά στον Σταυρό του Υιού της, γνωρίζοντας την σημασία της θυσίας Του για την σωτηρία των ανθρώπων και προσδοκώντας την Ανάστασή Του. Αυτόν τον πόνο της Μητέρας του Θεού, και την αντιστροφή του σε χαρά με την Ανάσταση του Υιού Της, προβάλλει η Εκκλησία μας στην χαρμόσυνη αναστάσιμη τούτη περίοδο. Στην εικόνα της Παναγίας Γλυκοφιλούσης, της Μητέρας που φιλά στοργικά το νήπιό Της, αποτυπώνεται η αγάπη, η ευθύνη και ο πόνος της μητέρας για το παιδί της, αλλά υπογραμμίζεται και  το γεγονός  του πώς ο  Άγιος Θεός  μπορεί  να μεταστρέψει τον όποιο πόνο μιας μητέρας σε χαρά και αφορμή δοξολογίας. Ο αψευδής Μάρτυρας της Αναστάσεως, ο ίδιος ο Χριστός, που αύριο, στην εορτή της ψηλαφήσεως του Θωμά, θα απαντήσει στην πρόκληση και του επιδείξει τα σημάδια στα άχραντα χέρια Του και στην πλευρά Του, και η Παναγία μας, που πρώτη αντίκρυσε τον   Αναστάντα   Υιόν   Της,   μας   καλούν   σε   δοξολογία   και   στην   ατέρμονη   χαρά   μίας απέραντης πανήγυρης  της υπ’ ουρανόν Ορθοδοξίας. Αυτήν, την Παναγία  μας, που τόσο   πόνεσε   και   τόσο   χάρηκε,   επικαλούμαστε   να   επιδαψιλεύει     ευλογία   και   να επισφαλίζει πάντα τα προς σωτηρίαν αιτήματά μας.

Ι. Μ. Λαρίσης

Διαβάστε ακόμα