Αρχιερατικό συλλείτουργο στον Ι. Ναό Αγίων Πάντων Καστοριάς

Πάντες οι Άγιοι τιμώνται κατά την σημερινή Κυριακή. Γνωστοί και άγνωστοι, μικροί και μεγάλοι, εγκόσμιοι και ερημίτες, άπαντες υμνολογούνται και δοξάζονται σήμερα. Στην Καστοριά, η τιμή αυτή έχει επίκεντρο τον Ιερό Ναό των Αγίων Πάντων Καστοριάς, ο οποίος βρίσκεται δίπλα στο κοιμητήριο της πόλης.

Ναός περίλαμπρος και περικαλλής, που συγκέντρωσε τις προηγούμενες ημέρες ως πολύτιμο θησαυρό Ιερά Λείψανα από όλους τους ναούς της επαρχίας προκειμένου να εορτασθούν πάνδημα την ημέρα της Κυριακής και να τεθούν προς προσκύνηση από τους ευλαβείς πιστούς της τοπικής Εκκλησίας.

Οι λατρευτικές εκδηλώσεις, οι οποίες διήρκεσαν μία ολόκληρη εβδομάδα, ολοκληρώθηκαν αυτό το Σαββατοκύριακο. Συγκεκριμένα, το Σάββατο 22 Ιουνίου τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός της εορτής, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας. Πολλοί Ιερείς της Μητροπόλεως συμπροσευχήθηκαν ενώ πολλοί ήταν και οι πιστοί οι οποίοι προσήλθαν στον Ιερό Ναό. Μετά την αρτοκλασία, ο Σεβασμιώτατος διακόνησε το θείο κήρυγμα, αναφέροντας τη σημασία της παρουσίας των Αγίων στη ζωή των χριστιανών αλλά και πώς οι Άγιοι βίωναν έντονα την πίστη. Βίωναν τον Θεό, όχι ως αποτέλεσμα λογικής αποδείξεως, αλλά ως αίσθηση πραγματική η οποία έβγαινε από μέσα τους. Με αυτήν ακριβώς την ουσιαστική πίστη αντιμετώπιζε, αντιμετωπίζει και θα αντιμετωπίζει η Εκκλησία δια των Αγίων της την αθεΐα. Ο λαμπρός Εσπερινός ολοκληρώθηκε με την καθιερωμένη λιτανεία, η οποία πραγματοποιήθηκε στους δρόμους γύρω από τον ναό.

Την ημέρα της εορτής, την Κυριακή 23 Ιουνίου όπου τιμάται η Σύναξη των Αγίων Πάντων, τελέστηκε λαμπρό δισαρχιερατικό συλλείτουργο. Στην ακολουθία του Όρθρου αλλά και στη Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης συλλειτουργούντος του Μητροπολίτου μας αλλά και Ιερέων από την Θεσσαλονίκη, την Νάουσα, την Άρτα και την Καστοριά. Με ένα πύρινο κήρυγμα ο Μητροπολίτης Καστορίας έκλεισε το διήμερο των πανηγυρικών εκδηλώσεων. Ο Επίσκοπος της Καστοριάς, χρησιμοποιώντας τους λόγους του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, αναφέρθηκε σε τρία γνωρίσματα των Αγίων. Το πρώτο ήταν η αξία των Αγίων, «Φέρτε σε πόλεμο ένα εκατομμύριο ανθρώπους και έναν Άγιο. Και θα δούμε ποιός θα νικήσει. Φυσικά ο Άγιος». Το δεύτερο η σωτηρία των άλλων, «Οι Άγιοι, κι αν ακόμα βρίσκονται σε τρικυμία, κανένα κακό δεν παθαίνουν αλλά και άλλους σώζουν μαζί τους». Και τρίτον, η ωφέλεια από τη φιλοξενία τους, «Ας υποδεχόμαστε τους Αγίους για να λάμπει το σπίτι, για να απαλλάσσεται από τα αγκάθια, για να γίνει λιμάνι το δωμάτιο».

Στο τέλος, ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκομένους ο Σεβασμιώτατος Σισανίου και Σιατίστης ευχόμενος να γίνουμε όλοι μιμητές των Αγίων και αυτοί να πρεσβεύουν για εμάς στον Άγιο Τριαδικό Θεό.

Να σημειωθεί ότι η εορτή των Αγίων Πάντων έχει καθιερωθεί από την Ελληνική Αστυνομία ως ημέρα τιμής στους απόστρατους αστυνομικούς, για την επιβράβευση τους και την αναγνώριση της προσφοράς τους στο Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας και γενικότερα στο κοινωνικό σύνολο κατά τη διάρκεια της θητείας τους.

Έτσι, μετά τη Θεία Λειτουργία τελέσθηκε Δοξολογία και αναγνώστηκε η Ημερήσια Διαταγή του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, ενώ ακολούθως πραγματοποιήθηκε μικρή δεξίωση.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Διαβάστε ακόμα