Εσπερινός του Αγίου Λουκά του Ιατρού στην Ι. Μ. Πειραιώς

Με τη δέουσα εκκλησιαστική λαμπρότητα και κατάνυξη, ο Ιερός Ναός Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, τιμά την μνήμη του προστάτη Αγίου της Ενορίας, Λουκά του Ιατρού, Αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως και Κριμαίας.

Στο Ναό φυλάσσεται τεμάχιο του ιερού λειψάνου του Αγίου, ενώ υπάρχει και Παρεκκλήσιο προς τιμήν του. 

Την παραμονή της εορτής, Δευτέρα 10 Ιουνίου, τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς κ. Σεραφείμ.

Στη συνέχεια ακολούθησε  ιερά αγρυπνία, ενώ την ημέρα της εορτής, θα τελεσθεί ο Όρθρος και η θεία Λειτουργία.

Ο Σεβασμιώτατος, στο λόγο που απηύθυνε προς τους πιστούς μετά το πέρας του Μεγάλου Εσπερινού, σημείωσε αρχικά πως τιμώντας την μνήμη του Αγίου Λουκά, μετέχουμε στην αγιότητα του Χριστού, που είναι αιώνια.

«Η αγιότητα του Χριστού παρουσιάζεται δια των αγίων Του. Και παρότι οι άγιοι ήταν σαν κι εμάς, ομοιοπαθείς, άνθρωποι με προβλήματα, με δυσκολίες, με αγωνίες, με πόνους και βάσανα, κατόρθωσαν να γίνουν μέτοχοι της ζωής του Χριστού».

Δεν ενεργεί ο άνθρωπος το θαύμα, συνέχισε ο Σεβασμιώτατος, δεν έχει τέτοια δυνατότητα. Ο Θεός το ενεργεί δια του ανθρώπου, ο οποίος γίνεται ένας αγωγός στον οποίον περνάει  η χάρις του Αγίου Πνεύματος.

Ο Άγιος Λουκάς ήταν ένας ευφυέστατος επιστήμονας. Εξέλιξε την ιατρική επιστήμη και δη την χειρουργική, που είναι μια πάρα πολύ εξειδικευμένη και λεπτή ειδικότητα.

Είχε το χάρισμα της επιστημονικής και πνευματικής υπεροχής, που δεν το κράτησε για τον εαυτό του, ούτε το χρησιμοποίησε για να γίνει αρεστός στο σύστημα.

«Δεν συνέπλευσε με τους ισχυρούς, δεν συσχηματίστηκε με την εξουσία. Ήταν σταθερά προσηλωμένος στον Χριστό. Είχε καταλάβει ότι όλα τα πράγματα στη ζωή είναι περαστικά, είναι εφήμερα».

Αγάπησε βαθιά τον Χριστό, που είναι η ζωή όλων των πραγμάτων και η αιτία της υπάρξεως μας. Πέρασε μέσα από μία τρομακτική δοκιμασία δεκαετιών, αλλά τα ξεπέρασε όλα αυτά γιατί είχε ορθή κρίση και σκέψη.

Έδωσε τον εαυτό του στην αλήθεια, που είναι ο Χριστός κι έγινε κληρικός, επίσκοπος, στους χρόνους εκείνους της αθεϊστικής λαίλαπας.

Η ζωή μας, τόνισε ο Σεβασμιώτατιος, δεν είναι τα λίγα χρόνια που ζούμε εδώ, αλλά η αιώνια αλήθεια που είναι ο Χριστός. Κι όποιος έχει τον Χριστό έχει τα πάντα.

Όλοι μας μπορούμε να μοιάσουμε στους αγίους. Η αγιότητα είναι για κάθε ημέρα, για κάθε στιγμή, για κάθε εποχή, για κάθε άνθρωπο.

Και ολοκλήρωσε:

«Στην Εκκλησία δεν ερχόμαστε για να προσευχηθούμε, ερχόμαστε να γιορτάσουμε, να πανηγυρίσουμε, να χαρούμε τη αγάπη και τη στοργή του Κυρίου μας κι εμείς να ανταποδώσουμε αυτήν την αγάπη.

Όταν αγαπάει κάποιος ένα πρόσωπο, αισθάνεται βαθιά ενωμένος μαζί του. Αυτήν την ενότητα μας χαρίζει η Εκκλησία και οι άγιοι είναι πρότυπα αυτής της ενότητας».

Του Σταμάτη Μιχαλακόπουλου 

Φωτογραφίες: Παναγιώτης Καράπασιας

 

Διαβάστε ακόμα