Η Ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου

Νέα Υόρκη – Επαμεινώνδας Μανδρώνης

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και την δέουσα εκκλησιαστική τάξη πραγματοποιήθηκε σήμερα, Σάββατο 22 Ιουνίου 2019 η ενθρόνιση του εβδόμου κατά σειρά Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου από την ίδρυση της Αρχιεπισκοπής το 1922.

Η ενθρόνιση έλαβε χώρα στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Νέας Υόρκης, παρουσία θρησκευτικών Ηγετών, εκπροσώπων της Ελληνικής και Αμερικανικής Κυβέρνησης, αλλά και άλλων Αξιωματούχων.

Σύσσωμη η Ιερά Σύνοδος, ο Ιερός Κλήρος, αλλά και ο πιστός λαός με την συγκινητική παρουσία του αποδήμου ελληνισμού φώναξαν το «Άξιος» στο νέο Αρχιεπίσκοπο. 

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο εκπροσώπησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Γερμανίας κ. Αυγουστίνος, τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Ιερώνυμο, ο Σεβ. Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας κ. Γαβριήλ, ενώ την Εκκλησία της Κρήτης ο Σεβ. Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου κ. Ανδρέας. Παρέστησαν επίσης οι Σεβ. Μητροπολίτες Πατρών κ. Χρυσόστομος και Ιωαννίνων κ. Μάξιμος. Την Ελληνική Κυβέρνηση εκροσώπησε ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Γεώργιος Κατρούγκαλος και την Αμερικανική, ο Υπουργός Υγείας κ. Άλεξ Αζάρ. 

Ο Μητροπολίτης Γερμανίας απευθυνόμενος στο νέο Αρχιεπίσκοπο ανέφερε: “Έρχεσαι στην Αμερική ως ελπιδοφόρος να φέρεις την ελπίδα, διότι εκπροσωπείς μία Εκκλησία που πορεύεται μετά λόγου και όχι μετά φόβου.” Τέλος, τόνισε πως νιώθει υπερήφανος γιατί ως απόφοιτος της Χάλκης αξιώθηκε να ενθρονίσει τον Ηγούμενό της. “Άξιος γιατί αναλαμβάνεις το θρόνο της μαρτυρίας και του μαρτυρίου” σημείωσε χαρακτηριστικά. 

Εν συνεχεία, ο νέος Αρχιεπίσκοπος εκφώνησε τον ενθρονιστήριο λόγο του αναφέροντας πως η καρδιά, η ψυχή και η διάνοιά του είναι έτοιμες και ανυπομονούν να αναλάβουν αυτή τη μεγάλη πρόκληση και ευθύνη, την οποία του δώρισε η χάρη του Τριαδικού Θεού. 

Με το πέρας της τελετής παρατέθηκε επίσημο γεύμα προς τιμήν του νέου Αρχιεπισκόπου.

 

 

Διαβάστε ακόμα