Λαμπρά πανηγύρισε η Ι. Μονή Αγίων Πάντων Γυθείου

Με λαμπρότητα πανηγύρισε το διήμερο 22 και 23 Ιουνίου 2019, η γυναικεία Ιερά Μονή Αγίων Πάντων, που βρίσκεται στον λόφο ‘’Ακούμαρος’’, στο Γύθειο.

Την παραμονή της εορτής, τελέστηκε ο Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Χρυσοστόμου Γ’, πλαισιωμένου από ιερείς της Μητροπόλεώς μας και με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου. Ο Σεπτός Ποιμενάρχης μας κατά το κήρυγμά του προς το πολυπληθές εκκλησίασμα είπε ότι: ‘’Αξίζει να σταθούμε μπροστά στην εικόνα ενός αγίου γιατί η εικόνα μιλά. Ίσως κάποιοι μπροστά σ’έναν Άγιο, μπροστά σε μια εικόνα ενός Αγίου, έρχονται και παρέρχονται, προσπερνούν, είτε με περιφρόνηση, είτε με αδιαφορία. Άλλοι μπροστά στην εικόνα στέκονται και σκέπτονται την Αγιογραφία, δηλαδή την τεχνοτροπία, εάν είναι Βυζαντινή ή εάν είναι Ευρωπαϊκή, σκέπτονται ίσως ποιόν αιώνα φιλοτεχνήθηκε η εικόνα, βλέπουν ίσως μόνον το εξωτερικό και δεν προχωρούν εις το βάθος. Ωστόσο, η παρουσία ενός Αγίου, η παρουσία μιας εικόνας κρύβει κάτι βαθύτερο. Η παρουσία ενός Αγίου έρχεται, πρώτον, και ελέγχει τον κάθε άνθρωπο. Η παρουσία ενός ελέγχει την αμαρτωλότητα μας, ελέγχει τις πράξεις μας, έρχεται και τέμνει το είναι μας και ανατέμνει τον εσωτερικό μας κόσμο. Ο άγιος μας λέγει: εσύ τί κάμνεις; Πώς ζείς; Πώς συμπεριφέρεσαι; Εφαρμόζεις τις θείες εντολές; Αλλά δεν μένει μόνον η παρουσία των Αγίων εις τον έλεγχο. Η παρουσία των Αγίων συγχρόνως παρηγορεί τον άνθρωπο. Μας παρηγορούν οι Άγιοι. Γιατί βλέποντας και εισερχόμενοι μέσα εις τον βίο του κάθε Αγίου, ερχόμαστε και παίρνουμε και εμείς τα χαρακτηριστικά εκείνα και τις αρετές, προσπαθούμε να αγωνισθούμε και να φθάσουμε εις την αγιότητα, που είχε εκείνο το πρόσωπο, εκείνη η μορφή. Η παρουσία των Αγίων γλυκαίνει και παρηγορεί την ζωή μας από τον πόνο, τις δοκιμασίες, τις θλίψεις, είτε είναι ψυχικές, είτε είναι σωματικές. Κοντά σ’ έναν Άγιο γαληνεύεις. Γιατί ο Άγιος, αν και σε ελέγχει, σε ελέγχει με αγάπη. Γι’ αυτό και οι Άγιοι πρεσβεύουν για μας, γι’ αυτό και είμαστε μαζί με τους Αγίους εις την Προσκομιδή, εκεί εις το Άγιο Δισκάριο. Πρεσβεύουν για μας οι Άγιοι, δέονται για μας, ακούνε οι Άγιοι τις παρακλήσεις μας. Έρχονται παράκλητοι δίπλα μας. Και τα θαύματα δια του Ιησού Χριστού τα πραγματοποιούν για την δική μας σωτηρία. Οι Άγιοι όντως μας παρηγορούν και μας γαληνεύουν. Τέλος, η παρουσία των Αγίων εμπνέει, εμπνέει την ζωή μας. Άλλωστε, τα θαυμάσια συγγράματά τους, η σοφία τους, τα κείμενα, τα οποία έγραψαν οι Θεοφόροι Πατέρες και οι Άγιοι, μα και η ίδια τους η ζωή έρχεται και εμπνέει τον άνθρωπο και τον πιστό. Μας εμπνέουν σε έργα αγαθά, τα οποία πρώτοι εκείνοι πραγματοποίησαν, σε έργα Ιεραποστολής, σε έργα ευεργεσίας’’.

Πρό της απολύσεως του Εσπερινού, ετελέσθη επίσης επιμνημόσυνος δέησις υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του προκεκοιμημένου αοιδίμου Μητροπολίτου Γυθείου και Οιτύλου κυρού Σωτηρίου (του Κίτσου) επί τη συμπληρώσει είκοσι και τριών ετών (23) από της κοιμήσεώς του (25 Ιουνίου 1996). Διά τον αοίδιμον μίλησε καταλλήλως ο πρωτοσύγκελλος αρχιμ. π. Συμεών Λαμπρινάκος. Στη συνέχεια ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας, ανέγνωσε μια ιστορική εγκύκλιο γραμμένη από τον ίδιο τον αείμνηστο Μητροπολίτη, επαινώντας το όλο ποιμαντορικό του έργο.

Ανήμερα της εορτής, τελέστηκε ο Όρθρος και στη συνέχεια η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Μάνης κ. Χρυσοστόμου Γ’.

Ο σημερινός κηρυγματικός λόγος του Σεβ. Ποιμενάρχου μας αναφερόταν πρώτα στην ερμηνεία εις βάθος του όρου ‘’άγιος’’. Τί σημαίνει ‘’άγιος’’; Άγιος είναι ο άνθρωπος εκείνος, ο οποίος ξεχώρισε τον ευατό του από την αμαρτία, αγωνίστηκε τον καλόν αγώνα της Πίστεως και αξιώθηκε την τελειότητα. Ο Θεός του χάρησε τον στέφανο της αγιότητας. Έπειτα, είπε, ο Σεβ., ότι στην Εκκλησία μας έχουμε ως καρπούς του Αγίου Πνεύματος Αγίους με διαφορετικά χαρακτηριστικά και προσωνύμια όπως: Προπάτορες, Πατριάρχες, Δίκαιοι, Προφήτες, Απόστολοι, Μάρτυρες, Μεγαλομάρτυρες, Πατέρες, Όσιοι, Οσιομάρτυρες, Οσιοπαρθενομάρτυρες, Ισαπόστολοι. Καί άγιοι, άνδρες ή γυναίκες μπορεί να προέρχονται από όλες τις τάξεις και τα επαγγέλματα, όπως μορφωμένοι και ολιγογράμματοι, νέοι στην ηλικία και μεγάλοι, γέροντες, αξιωματικοί, αυτοκράτορες, απλοί βιοπαλεστές, ποιμένες, μάγειροι, αλιείς, γεωργοί, επιστήμονες διαφόρων επιστημών. Ακόμη και ανδρόγυνα και μικρά παιδιά. Έχουμε, τόνισε ο Σεπτός Ποιμενάρχης μας, πλήθος αγίων, ‘’νέφος μαρτύρων’’, από τα πρώτα χριστιανικά χρόνια, και τα νεότερα, επι Τουρκοκρατίας, μέχρι σήμερα το εργαστήριον της αγιότητας, η Εκκλησία δεν έπαυσε να δίδει αγίους. Τον άγιο μάλιστα, πρώτα η συνείδηση του πληρώματος της Εκκλησίας αναγνωρίζει και έπειτα η ποιμαίνουσα Εκκλησία έρχεται και κατατάσσει στο αγιολόγιο αυτής και ούτω τιμάται ως δεί, ο άγιος. Τέλος, επειδή στο εκκλησίασμα συμμετείχαν και εκδρομείς – προσκυνητές από την Αθήνα, σαράντα (40) επιστήμονες από την Χριστιανική Ένωση τους, ο Σεβ. επήνεσε τους επιστήμονες αυτούς οι οποίοι δίδουν μαρτυρία Χριστού τις ημέρες μας και μάλιστα ο καθένας εξ’ αυτών στο χώρο του επαγγέλματός του υπογραμμίζοντας ότι η επιστήμη δεν συγκρούεται με την θρησκεία, αλλά μπορεί να υπάρχει ένας άριστος συνδυασμός καλού επιστήμονα και πιστού συνειδητού χριστιανού.

Πρό του ‘’Δι ευχών’’ προσεφώνησε με αξιόλογους λόγους τον Σεβ. ο Πρόεδρος της Χριστιανικής Ενώσεως Επιστημόνων καθηγητής Παν/μίου κ. Ηλίας Κατσούφης. Ακολούθησε επίσκεψη αγάπης των επιστημόνων εις το διπλανό Ίδρυμα – Γηροκομείο της Ι. Μητροπόλεως, όπου οι επισκέπτες προσέφεραν διάφορα δώρα στους εκεί διαβιούντες συνανθρώπους μας.

Στον εορτάσμο παρέστησαν εκπρόσωποι πολιτικών και στρατιωτικών αρχών.

Τέλος, να αναφερθεί οτι τα μέλη της Χριστιανικής Ενώδσεως Επιστημόνων επισκέφθηκαν και το Επισκοπείο Μάνης.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Διαβάστε ακόμα