Ο εορτασμός του Αγίου Πνεύματος στην Ι. Μ. Καλαβρύτων
17 Ιουνίου 2019 Κοινοποιήστε

Ο εορτασμός του Αγίου Πνεύματος στην Ι. Μ. Καλαβρύτων

Εορτή τού Αγίου Πνεύματος σήμερα, Δευτέρα μετά την Πεντηκοστή, και εκατοντάδες πιστών από την Αιγιάλεια (και όχι μόνο) συνέρρευσαν στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Φανερωμένης Αιγίου για να παρακολουθήσουν τη Θεία Λειτουργία που τελέστηκε προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Αμβροσίου.

Σήμερα, επίσης, πραγματοποιήθηκε και η ετήσια εορτή του Εμπορικού και Εισαγωγικού Συλλόγου Αιγιαλείας, που συνοδεύθηκε (και φέτος) από τις ευχές όλων για καλή επιτυχία προς το διοικητικό συμβούλιό του.
Λίγο πριν την αρτοκλασία ο Πανοσολογιώτατος Αρχιμανδρίτης, Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, π. Ιωακείμ Βενιανάκης κήρυξε τον Θείο Λόγο, χαρακτηρίζοντας την Εκκλησία ως το μεγαλύ-τερο δώρο του Θεού. «Η Εκκλησία, το σώμα του Χριστού, είναι ο χώ-ρος της σωτηρίας μας. Είναι ο χώρος όπου ο άνθρωπος γεύεται τις ε-νέργειες της αγάπης και της χάριτος του Θεού. Είναι ο χώρος μέσα στον οποίο συνδεόμαστε και με τον Θεό αλλά και με τους ανθρώπους. Δεν σωζόμαστε απλά και μόνο με τα έργα μας, αλλά σωζόμαστε εξαι-τίας της αγάπης του Θεού. Αυτό που ενδιαφέρει τον Θεό είναι ο πόθος που έχουμε για Αυτόν. Και η Εκκλησία είναι ο χώρος μέσα στον οποίο ενεργοποιείται αυτός ο πόθος, διότι μέσα σε αυτήν βλέπουμε τις ενέργειες της αγάπης του Θεού», ανέφερε ο π. Ιωακείμ.
Και συνέχισε: «Εάν είμαστε οχυρωμένοι στα δικά μας, στις επι-θυμίες μας, στα θέλω μας, λέμε ότι δήθεν γνωρίζουμε την αλήθεια. Στην πραγματικότητα, όμως, είμαστε νεκροί άνθρωποι… Άνθρωπος που δεν θυσιάζεται για τον συνάνθρωπό του είναι ένας νεκρός άνθρω-πος… Διότι για να μπορείς να θυσιαστείς για κάποιον σημαίνει ότι έ-χεις όντως έμπνευση Θεού, έχεις χάρη Θεού. Με αυτόν τον τρόπο α-σκούνται τα αισθητήριά μας, αποκτούμε ένα βάθος, δηλαδή αποκτούμε έναν άλλο λόγο μέσα στη ζωή μας και διακρίνουμε, βλέπουμε, ζούμε όντως. Η Εκκλησία λοιπόν ενεργοποιεί αυτά τα αισθητήρια, μας ανοί-γει την ύπαρξή μας στον Θεό».

Και ο Πρωτοσύγκελος της καθ’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως κα-τέληξε με τα εξής λόγια: «Για να είναι ζωντανή η Εκκλησία χρειάζεται αυτό το δώρο που μας έδωσε ο θεός να το ενεργοποιούμε. Και ξέρετε ποιο είναι το μεγαλύτερο δώρο στην Εκκλησία; Η ενότητα! Δεν υπάρ-χει Εκκλησία χωρίς ενότητα. Και δίδεται, είναι δηλαδή δώρο του Αγί-ου Πνεύματος. Ευθύνη δική μας είναι να το διαφυλάξουμε. Και το δια-φυλάσσουμε όσο γινόμαστε ταπεινοί και όσο έχουμε διάθεση να βγαί-νουμε από τον εαυτό μας και να υπηρετούμε τον ελάχιστο αδελφό μας».

Ευχές στον Εμπορικό Σύλλογο για την ετήσια εορτή του
Ακολούθως ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας συνεχάρη την πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ. του Εμπορικού και Εισαγωγικού Συλ-λόγου Αιγιαλείας, διότι συνεχίζουν μια παράδοση πλέον των 120 ετών και εορτάζουν την ετήσια εορτή τους, ευχόμενος η χάρις τού Θεού να τους συνοδεύει στις οικογένειές τους αλλά και στις επαγγελματικές τους ενασχολήσεις.
Από την πλευρά της, η πρόεδρος κ. Μαίρη Χρονοπούλου, προ-σέφερε τιμητική πλακέτα στον σεπτό Ποιμενάρχη μας για τη συμπλή-ρωση 41 ετών ποιμαντικής του διακονίας στην Ιερά Μητρόπολη Κα-λαβρύτων και Αιγιαλείας, ενώ ο Σεβασμιώτατος με τη σειρά του αντα-πέδωσε προσφέροντάς της ένα αντίτυπο του βιβλίου «Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιος – Σαράντα χρόνια οικοδομι-κής δραστηριότητος (1978 – 2018)».
Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος, συνοδευόμενος από ιερείς, με-τέβη στην πλατεία Υψηλών Αλωνίων, εκεί όπου το διοικητικό συμβού-λιο του Εμπορικού Συλλόγου δεξιώθηκε τους επισήμους. Μεταξύ αυ-τών και ο υιός της πριγκίπισσας Αικατερίνης της Σερβίας, κ. Ντέιβιντ Άντριους, ο οποίος συνοδευόταν από τη σύζυγό του, κ. Αγγελική Μαργαρίτη, και τον 11χρονο υιό τους Αλέξανδρο, που το τελευταίο διάστημα φιλοξενούνται στο Αίγιο από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Μονάδας Χρόνιας Αιμοκάθαρσης «ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ Α.Ε.» κ. Παναγιώτη Φουντά.

Επίσκεψη και ξενάγηση στο Μουσείο «Ιάκωβος Τσούνης»
Δράττοντας την ευκαιρία ο Σεβασμιώτατος προσκάλεσε τους επισήμους να επισκεφθούν, μετά το πέρας της δεξίωσης, το Μουσείο «Ιάκωβος Τσούνης» (βρίσκεται στην οδό Πολυχρονιάδου 8), το οποίο άνοιξε ειδικά σήμερα τις πύλες του για να υποδεχθεί τους υψηλούς προσκεκλημένους. Πράγματι, αμέσως μετά τη δεξίωση, αρκετοί ήταν εκείνοι που μετέβησαν στο εν λόγω Μουσείο, εκεί όπου τους υποδέ-χθηκε η Θεολόγος κ. Χρύσα Δημητρίου για να τους ξεναγήσει στους σύγχρονους και ανακαινισμένους χώρους του.

 

 

Εκτύπωση