Προσκυνηματική εκδρομή της Μητρόπολης Λέρου στην Έφεσσο

Με επιτυχία διεξήχθη η τριήμερη προσκυνηματική εκδρομή που διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολις στην αρχαία Έφεσο και Στρατονίκεια από 7 έως 9 Μαΐου 2019.

Τους 25 περίπου προσκυνητές από Λέρο συνόδευσαν ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ.κ.Παΐσιος και ο Θεοφ. Επίσκοπος Στρατονικείας κ.Στέφανος.

Την πρώτη ημέρα (7/5) οι εκδρομείς μας αφίχθησαν στην Έφεσο, όπουσυμμετείχαν στον Εσπερινό της εορτής του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, χοροστατούντος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ.Βαρθολομαίου. Ο Εσπερινός ετελέσθη στα ερείπια της βασιλικής αφιερωμένης στην Υπεραγία Θεοτόκο, στην οποία πραγματοποιήθηκε η Γ΄ Οικουμενική Σύνοδος το 431 μ.Χ.

Την επομένη (8/5) οι προσκυνητές συμμετείχαν στην Πατριαρχική Θεία Λειτουργία της εορτής, στην αρχαία βασιλική του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, όπου βρίσκεται και ο τάφος του Αγίου. Εκεί είχαν την ευκαιρία να επικοινωνήσουν μετά της Σεπτής Κορυφής του Οικουμενικού μας Πατριάρχου και να λάβουν τις πατρικές και πατριαρχικές ευχές.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ξεναγήθηκαν στην αρχαία Έφεσο, όπου είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν τα δημιουργήματα του αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού, τα οποία κοσμούν την ιερά γη της Ιωνίας.

Το απόγευμα της ιδίας ημέρας επισκέφθηκαν το πάλαι ποτέ Ελληνικό χωριό Κιρκιτζέ, στο οποίο συμμετείχαν στον μεθέορτο Εσπερινό της Εορτής, στον πρόσφατα ανακαινισμένο ιερό ναό του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κίτρους κ.Γεωργίου, συγχοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Σμύρνης κ.Βαρθολομαίου, παρόντος του πρέσβεως της Ελλάδος στην Άγκυρα κ. Πέτρου Μαυροειδή.

Αργότερα επισκέφθηκαν την παράλια πόλη του Κουσάντασι.

Την τρίτη ημέρα (9/5) αναχώρησαν από την Έφεσο δια την αρχαία Στρατονίκεια, έδρα της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης ομωνύμου επισκοπής, τον ψιλόντίτλον της οποίας φέρει ο Βοηθός Επίσκοπος του Μητροπολίτου μας κ.Στέφανος. Εκεί τους υποδέχθηκαν εγκαρδίως εκ μέρους του Δήμου ο κ. CavitYildirimεκπροσωπώντας τον Δήμαρχο ΓιαταγάνκοMustafaToksozοοποίος απουσίαζε, ο κος TarconOguz πρώην αντιδήμαρχος και κατά την διάρκεια της θητείας του υπεύθυνος δια την Στρατονίκειαν και την πρόοδο των ανασκαφώνσ’ αυτήν, η κα SeldaOzdemirαρχαιολόγος, μέλος της ομάδος ανασκαφών και δημοσιογράφοι των τοπικών ΜΜΕ.

Οι προσκυνητές είχαντην ευκαιρία να θαυμάσουν την μεγαλύτερη αρχαία μαρμάρινη πόλη στον κόσμο, μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco, όπου μέχρι στιγμής έχουν ανακαλυφθεί ευρήματα από την ελληνιστική, ρωμαϊκή και βυζαντινή περίοδο και να γευθούν της φιλοξενίας των αρχών και των κατοίκων της περιοχής.

Αναχώρησαν ενθουσιασμένοι από την φιλοξενία και την ξενάγηση, με την ελπίδα και την ευχή ότι η επικοινωνία αυτή μεταξύ της Μητροπόλεώς μας και του Δήμου Γιαταγάν-Στρατονίκειας θα εδραιωθεί και θα καρποφορήσει.

Φωτο:  Νίκος Καστής

 

 

Ι. Μ. Λέρου

Διαβάστε ακόμα
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin