Θεσπιών Συμεών: “Η Αρχιεπισκοπή Αθηνών την περίοδο της οικονομικής κρίσης”

Στην τελευταία συνάντηση των διαλέξεων του Ινστιτούτου Διαρκούς Επιμορφώσεως του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος ομίλησε σήμερα Δευτέρα 24 Ιουνίου 2019 ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Θεσπιών κ. Συμεών, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Ο κ. Συμεών αφού ευχαρίστησε για την τιμή της προσκλήσεως ανέπτυξε εισήγηση με θέμα: “Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών στην περίοδο της οικονομικής κρίσης”. Στο πρώτο μέρος της εισηγήσεως παρουσίασε την αγιογραφική και πατερική διδασκαλία της Εκκλησίας μας, αλλά και την κανονική και εκκλησιαστική μας παράδοση και πρακτική πάνω στο θέμα της αρετής της ελεημοσύνης και της φιλαδελφείας σε σχέση και με τις υπόλοιπες αρετές της ζωής του χριστιανού και της Εκκλησίας ως κοινότητας αγάπης και διακονίας. Στο δεύτερο μέρος προέβη σε μία αναλυτική παρουσίαση των κοινωνικοπρονοιακών παρεμβάσεων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών τόσο στο απώτερο και πρόσφατο παρελθόν όσο και στην τρέχουσα περίοδο της οικονομικής κρίσεως, ενώ στο τρίτο μέρος παρουσίασε το θεολογικό υπόβαθρο του εθελοντικού κινήματος της Εκκλησίας ολοκληρώνοντας, στο τέταρτο μέρος, με την παρουσίαση της οργάνωσης του εθελοντισμού και του κοινωνικοπρονοιακού έργου της Αρχιεπισκοπής στο σήμερα.

Το Ινστιτούτο Διαρκούς Επιμόρφωσης του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, το οποίο στεγάζεται στην Προεδρική Φρουρά, έναντι του Προεδρικού Μεγάρου, είναι ένα πρωτόγνωρο και καινοτόμο πρόγραμμα σπουδών δια βίου μάθησης, δεδομένου ότι βασίζεται αποκλειστικά στην εθελοντική προσφορά των διδασκόντων και των άλλων ομιλητών, καθώς επίσης και στην εθελοντική προσέλευση των σπουδαστών. Απευθύνεται σε επιλεγμένους Ανώτερους Αξιωματικούς των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας καθώς και στο ανάλογο πολιτικό προσωπικό του ΥΠΕΘΑ. 

Η φιλοσοφία της εκπαίδευσης στο ΙΔΕ αποσκοπεί:

Στην διεύρυνση του γνωστικού ορίζοντα των σπουδαστών, σε τομείς γενικής παιδείας και ιδιαίτερα ιστορίας και φιλοσοφίας βοηθώντας τους ουσιαστικά στην εκτέλεσης της αποστολής τους κατά την εξέλιξη της σταδιοδρομίας τους.

Στην αναβάθμιση των γνώσεων των σπουδαστών σε θέματα διεθνούς πολιτικής και οικονομικής πραγματικότητας κυρίως μέσω της ανάπτυξης της κριτικής τους σκέψης.

Στη γνωριμία της Κοινωνίας με το Σώμα των Αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, μέσω της παραγωγικής διάδρασης στο πλαίσιο των μαθημάτων και των δραστηριοτήτων του Ινστιτούτου.

Στην παροχή εκπαίδευσης επί συνόλου 250 διδακτικών ωρών ανά έτος, με δισεβδομαδιαία μαθήματα σε μορφή κυρίως σεμιναρίων, δίδοντας βάση στην αυτενέργεια και την ενεργό συμμετοχή των σπουδαστών.

Το βήμα του ΙΔΕ  τιμούν Ακαδημαϊκοί, καθηγητές πανεπιστημίου, Αρχηγοί Επιτελείων, ανώτατοι κρατικοί λειτουργοί, Έλληνες και ξένοι διπλωμάτες, διακεκριμένοι εκπρόσωποι των επιστημών των γραμμάτων και της τέχνης καθώς επίσης και επιφανείς εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου. Πέρα από τα μαθήματα πραγματοποιούνται σειρά πολυποίκιλων εκδηλώσεων, διαλέξεων και δραστηριοτήτων. Ενδεικτικά αναφέρονται οι επισκέψεις σε μουσεία, στην Τράπεζα της Ελλάδος, σε έδρες επιχειρησιακών σχηματισμών καθώς και η παρουσία σε διεθνή συνέδρια επιστημονικών ινστιτούτων και άλλων φορέων χωρίς η συμμετοχή τους αυτή, η οποία είναι πάντοτε κοστοβόρα, να επιβαρύνει καθ’ οιοδήποτε τρόπο τον προϋπολογισμό του ΓΕΕΘΑ.

Μετά το πέρας της εισηγήσεως ακολούθησε εποικοδομητικός διάλογος και ο Θεοφιλέστατος απάντησε σε πλήθος ερωτήσεων, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στην προοπτική συνεργασίας μεταξύ του Ινστιτούτου Διαρκούς Επιμόρφωσης του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης και του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμόρφωσης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Ο κύκλος εργασιών του ΙΔΕ ολοκληρώνεται την προσεχή Τετάρτη με την απονομή των σχετικών βεβαιώσεων από τον Εξοχώτατο Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπιο Παυλόπουλο.

 

Διαβάστε ακόμα