Επιστολή δυσαρέσκειας του Πατριάρχη Ιεροσολύμων στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο

Έντονα ενοχλημένο εμφανίζεται το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων με τον επικεφαλής της ελληνικής εκκλησίας Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο που χωρίς -όπως υποστηρίζεται- να διαθέτει σχετική αρμοδιότητα, ενεπλάκη στην υπόθεση του πρώην πατριάρχη Ιεροσολύμων Ειρηναίο ο οποίος είχε κατηγορηθεί στο παρελθόν για κακοδιαχείριση και για το λόγο αυτό είχε τεθεί εκτός του αρχιερατικού αξιώματος.

Σύμφωνα με πηγές από το Ισραήλ αλλά και της Εξαρχίας του Παναγίου Τάφου, η ενόχληση οφείλεται στο γεγονός ότι ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδας κ.κ. Ιερώνυμος πριν παρέμβει για τον κ. Ειρηναίο, τον οποίο κάλεσε στην Ελλάδα για να του παράσχει περίθαλψη και φιλοξενία, δεν ενημέρωσε νωρίτερα ούτε τον πατριάρχη Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλο Γ´ ούτε φυσικά τον Έξαρχο του Παναγίου Τάφου ώστε να λάβει γνώση για τα πραγματικά περιστατικά της υπόθεσης πριν τοποθετηθεί δημόσια. Για το λόγο αυτό, ο πατριάρχης Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλος απέστειλε επιστολή στον επικεφαλής της ελληνικής εκκλησίας με την οποία κάνει γνωστή την ενόχλησή του.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Έξαρχος του Παναγίου Τάφου εκφράζει στην Αθήνα την πικρία του και εύχεται το συγκεκριμένο περιστατικό να αποτελέσει εξαίρεση για θέματα που «αφορούν αποκλειστικά την εσωτερική κανονικότητα του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων» και για αυτό καλεί τον κ. Ιερώνυμο «σε ανάλογα περιστατικά να επικοινωνεί πρωτίστως με την Εξαρχία του Παναγίου Τάφου εν Ελλάδι και με τον ίδιο προσωπικά ώστε να πληροφορείται ακριβώς τα γεγονότα και να αποφεύγονται δημόσιες τοποθετήσεις που ενδεχομένως ακόμα και σε καλόπιστους δεκτές αυτών, να εγείρουν την ψεύδη αίσθηση περί ελλιπούς ευαισθησίας του ιδίου του Μακαριότατου Πατριάρχου Ιεροσολύμων ή της Αγιοταφιτικής Αδελφότητος, που, ως αντιλαμβάνεστε, αποτελεί συνθήκη δυσφημιστική και προσβλητική για τους ως άνω, σημειώνεται με έμφαση».

Μπορείτε να διαβάσετε την πλήρη επιστολή του κ. Θεοφίλου Γ´ προς τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Ιερώνυμο εδώ.

 

Cnn.gr

Διαβάστε ακόμα