Η εορτή του Αγίου Νικοδήμου στην Ι. Μητρόπολη Καρυστίας

Με λαμπρότητα εορτάστηκε η ιερά μνήμη του Οσίου και Θεοφόρου Πατρός ημων Νικοδήμου του Αγιορείτου ο οποίος συγκαταλέγεται και στην σεπτή χορεία των Ευβοέων Αγίων και ασκήτευσε με προσευχή και νηστεία στην γειτονική Νήσο Σκυροπούλα έτσι και φέτος όπως κάθε χρόνο εόρτασε η Ιερά Μητρόπολη Καρυστίας και Σκύρου επίκεντρο του εορτασμού ήταν ο Μητροπολιτικός Ιερός Ναός του Αγίου Αθανασίου στην έδρα της Ιεράς Μητροπόλεως την Κύμη την Κυριακή 14 Ιουλίου 2019 το πρωί όπου τελέσθηκε ο Όρθρος και η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ με συλλειτουργούς τον άγοντα τα ονομαστήρια του Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως Πανοσ Αρχιμ Νικόδημο Πόγκα τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο Πρωτοπρ Ελευθέριο Σταμπέλο Εφημέριο Ι.Ν. Αγίας Τριάδος Κύμης τον Πανοσ Αρχιμ Νεκτάριο Καπενή από το Αλιβέρι τον Πρωτόπρ Ρηγίνο Σταματίου από την Μητρόπολη Πειραιώς τον Πρωτοπρ Γεώργιο Μπίτσικα εφημεριο Ι.Ν.Ταξιαρχών Κύμης τον εφημέριο του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Οικονόμο Απόστολο Μπασάνο του Διακόνου Στυλιανού Πεταχτή καθώς και πολλών πιστών που τίμησαν την εορτή αλλά και τον εορτάζοντα π. Νικόδημο καθώς είχαν την τιμή και την ευλογία να προσκυνήσουν τα ιερά λείψανα του Οσίου Νικοδήμου τα οποία φυλάσονται στον ιερό ναό του Αγίου Αθανασίου και ταυτόχρονα να ευχηθούν στον π. Νικόδημο για την ονομαστική εορτή του.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος και οπως πάντα με τον εμπνευσμένο και επίκαιρο του λόγο αναφέρθηκε στην ορθόδοξη φυσιογνωμία του Αγίου Νικοδήμου και στην εορτή των Αγίων Θεοφόρων Πατερων.

Ακολούθως ετέλεσε το Μνημόσυνο των προ αυτού Αρχιερατευσάντων εν τη Ιερά Μητρόπολη Καρύστιας και Σκύρου στην συνέχεια έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στον άγοντα τα ονομαστήρια του π. Νικοδήμου Πόγκα.

Την υμνολογία της εορτής καθώς και την απόδοση των ύμνων έψαλαν ο Πρωτοψάλτης του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού κ. Ευάγγελος Στάμου ο Πρωτοψάλτης Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου {Παναγίτσα}
Κυπριάδου Άνω Πατησίων κ. Νικολάου Χωριανόπουλου με την συμμετοχή και άλλων ιεροψαλτών που πλαισίωσαν το αναλόγιο δίνοντας πανηγυρική έμφαση στην εορτή.

Φωτογραφίες Δημήτριος Πετρογιάννης.

 

 

Διαβάστε ακόμα