Με λαμπρότητα πανηγύρισε η Ι. Μονή Αγίας Μαρίνας Βόνης Κρήτης

          Με κατάνυξη και μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε και φέτος η μνήμη της Αγίας ενδόξου μεγαλομάρτυρος Μαρίνας στην ομώνυμη Ιερά Μονή της, στη Βόνη Πεδιάδος Ηρακλείου.         

Μέρες πριν την πανήγυρη  χιλιάδες προσκυνητές απ’ όλα τα μέρη της Κρήτης αλλά και την υπόλοιπη Ελλάδα, συνέρρευσαν στη Μοναστήρι της, εναποθέτοντας το τάμα τους στην Ιερά Εικόνα της, προσκυνώντας το χαριτόβρυτο Λείψανό της και εκζητώντας τη χάρη και τις πρεσβείες της.

Τις ημέρες αυτές τελούνταν καθημερινά η Θεία Λειτουργία, καθώς και ο Εσπερινός και η Παράκληση της Αγίας, προετοιμάζοντας τους πιστούς που προσέρχονταν για το μεγαλο γεγονός της εορτής της θαυματουργού Αγίας Μαρίνας.

          Την παραμονή της εορτής, Τρίτη 16 Ιουλίου το πρωί, κατά την παράδοση, ο Σεβασμιώτατος κ. Ανδρέας τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στο καθολικό της Ιεράς Μονής, ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας τελέστηκε ο πανηγυρικός Εσπερινός της εορτής.

Στον Εσπέρινό χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος, ο οποίος απηύθυνε στο πολυπληθές εκκλησίασμα εμπνευσμένη ομιλία, αναφερόμενος στη βιωτή, τα θαύματα που επιτελεί καθημερινώς και αδιαλείπτως η Αγία Μαρίνα, εστιάζοντας στο ότι η Αγία μάς ελέγχει, αλλά και μας αναπαύει, μας γαληνεύει και μας παρηγορεί. Επίσης, έκανε αναφορά σε όλους εκείνους τους προσκυνητές, οι οποίοι προσήλθαν στην Ιερά Μονή, είτε εποχούμενοι, είτε πεζοπόροι, είτε γονυπετείς.

Στον Εσπερινό επίσης παρέστησαν συμπροσευχόμενοι ο Σεβ. Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος και ο Ποιμενάρχης κ. Ανδρέας.

          Την κυριώνυμο ημέρα, Τρίτη 17 Ιουλίου, τελέστηκε ο Όρθρος και η πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Πατρών κ. Χρυσοστόμου και συλλειτουργούντων των Σεβασμιωτάτων Αρχιερέων Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγενίου, Μάνης κ. Χρυσοστόμου, Νέας Ζηλανδίας κ. Μύρωνος, του Αρχιεπισκόπου Καττάρων κ. Μακαρίου και του επιχώριου Μητροπολίτη κ. Ανδρέα. Ο Σεβ. Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος, εκφώνησε πνευματικού επιπέδου κήρυγμα, αναφερόμενος στην ευλάβεια των ανθρώπων προς τους Αγίους και στην Αγία Μαρίνα, οι οποίοι είναι η αποκεκαλυμμένη αλήθεια του Θεού και παράδειγμα πίστης που μεταδίδεται μέχρι σήμερα σε εμάς και εμείς θα τη μεταδώσουμε στους επόμενους.

          Προ του τέλους της Θείας Λειτουργίας πραγματοποιήθηκε η λιτάνευση της θαυματουργής Εικόνας και των Ιερών Λειψάνων της Αγίας Μαρίνας πέριξ της Μονής.

          Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβ. κ. Ανδρέας ευχαρίστησε θερμά τους παρευρισκόμενους Αρχιερείς για την αποδοχή της πρόσκλησης και την συμμετοχή τους στην πανήγυρη, εκφράζοντας παράλληλα την ευαρέσκειά του προς όλους όσοι συνέβαλαν στην επιτυχή διεξαγωγή της πανηγύρεως. Τον Δήμο Μινώα Πεδιάδος και τον Δήμαρχο κ. Ζαχαρία Καλογεράκη, την Ελληνική Αστυνομία, την Πυροσβεστική, το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών, το Ε.Κ.Α.Β Κρήτης, τη Διοικούσα Επιτροπή της Ιεράς Μονής και τον Πρόεδρο αυτής Πρωτοπρεσβύτερο Του Οικουμενικού Θρόνου κ. Στυλιανό Βλαστό, τον Ιερατικώς Προϊστάμενο της Ιεράς Μονής Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη κ. Μεθόδιο Φλουρή,  τους κληρικούς και λαϊκούς, τους ιεροψάλτες, τους εθελοντές και τις εθελόντριες, τις χιλιάδες χιλιάδων ευλαβών προσκυνητών, ευχόμενος ολόψυχα η Χάρη του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, με τις πρεσβείες της Αγίας ενδόξου Μεγαλομάρτυρος και Θαυματουργού Μαρίνας, να ευλογεί τα πρόσωπα και τις οικογένειές τους.

          Το απόγευμα της ίδιας ημέρας τελέστηκε αρχιερατικός μεθέορτος Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτη μας κ. Ανδρέα, στο τέλος του οποίου τελέστηκε κτητορικό μνημόσυνο για την ανάπαυση των ψυχών των κτητόρων της Ιεράς Μονής και των μοναζουσών που ασκήτευσαν σε αυτήν, με τη συμμετοχή των Πανοσιολ. Αρχιμανδριτών κ. Αμβροσίου Ματσά, κ. Σίμωνος Βουτυριάδη Ηγουμενεύοντος στην Ιερά Μονή Καλλέργη, κ. Θεοφυλάκτου Μηλιαράκη και κ. Διονυσίου Κασιμάτη από την Ιερά Μονή Επανωσήφη, καθώς και του Ιερατικώς Προϊσταμένου της Ιεράς Μονής κ. Μεθοδίου Φλουρή. Μετά το πέρας του Εσπερινού μετέβησαν εν πομπή στο κοιμητήριο της Μονής και τελέσθηκε τρισάγιο επί των τάφων αυτών.

 

 

Διαβάστε ακόμα