Ο θαυμασμός του Μητροπολίτη Μάνης στην Πλάτσα

Την Κυριακή 14 Ιουλίου 2019, ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας κ. Χρυσόστομος Γ’, συνοδευόμενος από τον διάκονο π. Χριστόδουλο Κρουστάλλη μετέβη στον Ι. Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πλάτσας (έτους 1835) όπου τέλεσε την Θ. Λειτουργία πλαισιούμενος από τον πρωτοπρεσβύτερο π. Χρήστο Μαλαντζή και κήρυξε τον θείο λόγο στο πολυπληθές εκκλησίασμα. Ο Σεβ. μίλησε για την αξία και σημασία της πατερικής θεολογίας της Εκκλησίας, επ’ ευκαιρία της μνήμης των αγίων και θεοφόρων πατέρων της Δ’ Οικουμενικής Συνόδου. Υπογράμμισε ότι οι Πατέρες ερμηνεύουν ορθώς την Αγία Γραφή, συγκροτούν τις Οικουμενικές Συνόδους, μας δίδουν όρους και κανόνες, μας διδάσκουν πώς να πορευόμαστε στη χριστιανική μας ζωή, τι πρέπει να πράττουμε, και πώς να λατρεύουμε σωστά τον αληθινό Θεό. Γι’ αυτό, κατέληξε ο Σεβ, οφείλουμε ν΄ ακούμε και να εμπνεόμεθα από τους αγίους Πατέρες και να κρατάμε την ιερά Παράδοση της Εκκλησίας μας.

Μετά την Θ. Λειτουργία, ο Σεβ. πραγματοποίησε περιοδεία στην αρχοντική παλαιά κώμη της Πλάτσας και ειδικότερα επεσκέφθηκε και θαύμασε αξιόλογους βυζαντινούς και μεταβυζαντινούς ναούς της περιοχής συνοδευόμενος από τον νέο Δήμαρχο Δυτ. Μάνης κ. Δημήτριο Σωτ. Γιαννημάρα από τους επιτρόπους της ενορίας και άλλους παράγοντες της Πλάτσας. Μεταξύ των ιερών ναών θαύμασε την όλη τέχνη, αρχιτεκτονική και αγιογραφία των ιερών ναών Αγίας Παρασκευής (15ος αι.) και Αγ. Ιωάννου (12ος αι.).

*

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Σεβ. μετέβη στο Νίκοβο του Εξωχωρίου όπου παρουσία πολλών ιερέων και πλήθους κόσμου τέλεσε τα θυρανοίξια του Ναού (Παρεκκλήσιον) της Αγίας Αικατερίνης, ευσεβούς επιμέλειας της κυρίας Σταυρούλας Κατσουλέα-Σπυροπούλου, η οποία και με πολλή συγκίνηση παρακολούθησε την ιερή και ωραία αυτή τελετή. Ο Σεβ. στην ομιλία του μίλησε για την μεγάλη πνευματική αξία της ιδρύσεως ι. ναών, της μνημόνευσης των κτιτόρων ως και για την σοφία της Αγίας Αικατερίνης. Κατέληξε, θυμίζοντας τον Παπαδιαμάντη ο οποίος στα διηγήματά του περιγράφει ανάλογες εκκλησιαστικές ιερές ακολουθίες μέσα στην όμορφη φύση, όπως στην ύπαιθρο του Νίκοβου Εξωχωρίου.

 

 

Διαβάστε ακόμα