Προεόρτιος Αγρυπνία για την Πολιούχο Χαλκίδος Αγ. Παρασκευή
23 Ιουλίου 2019 Κοινοποιήστε

Προεόρτιος Αγρυπνία για την Πολιούχο Χαλκίδος Αγ. Παρασκευή

Με πληθωρική συμμετοχή του Ιερού Κλήρου και του ευσεβούς Χαλκιδαϊκού Λαού, ο οποίος κατέκλυσε την ιστορική Παλαιοχριστιανική Βασιλική της Αγίας Παρασκευής Χαλκίδος, μέχρι και τον προαύλιο χώρο της, πραγματοποιήθηκε, την Πέμπτη 18 Ιουλίου 2019 το βράδυ, η καθιερωμένη εδώ και δεκαετίες προεόρτιος Ιερά Αγρυπνία, προς τιμήν της Πολιούχου Αγίας Παρασκευής.

Με την έναρξη της Ιεράς Αγρυπνίας ετελέσθη η Ακολουθία του Μεγάλου Πανηγυρικού Εσπερινού, προεξάρχοντος του Αρχιγραμματέως της Ι. Συνόδου, Αρχιμ. Φιλοθέου Θεοχάρη, στο τέλος του οποίου και συγκεκριμένα στο Απολυτίκιο Τροπάριο της Αγίας Παρασκευής έγινε η Λιτανεία του θαυματουργού Ιερού Εικονίσματος της Αγίας, το οποίο αποτελεί το καύχημα και το «ιερόν σέβας» όλων των Χαλκιδέων.

Οι Ιερείς, «ενθρόνισαν» την Ιερά Εικόνα και το Ιερό Λείψανο της Αγίας, στη θέση πού θα παραμείνουν για όλες τις ημέρες της Πανηγύρεως, στο κέντρο του μεγαλοπρεπούς Ιερού Ναού, και εν συνεχεία μαζί με τους Ιερείς και τον πιστό Λαό του Θεού έψαλλαν, με ιερά κατάνυξη και φωνή παλλομένη από συγκίνηση, τα αρμόζοντα Τροπάρια, προς τιμήν της Αγίας.

Στη συνέχεια εψάλλη η Ακολουθία του Όρθρου και ακολούθησε η Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Αρχιμ. Νικηφόρου Ευσταθίου, Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου της Ιεράς μας Μητροπόλεως, κατά την οποία η πλειοψηφία των ευλαβών προσκυνητών κοινώνησαν και των Αχράντων Μυστηρίων.

Πριν την Απόλυση της Θείας Λειτουργίας ευλογήθηκε το κόλλυβο προς τιμήν της Αγίας, το οποίο είχαν κατάλληλα ευτρεπίσει οι νέοι της Ενορίας, υπό την καθοδήγηση του Προϊσταμένου, Αρχιμ. Συμεών Ηλιοδρομίτη.

Όλη η λαμπρά Ιερά Ακολουθία αναμεταδόθηκε απευθείας από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως (97,7 fm).

Οι Εκδηλώσεις για την Αγία Παρασκευή θα κορυφωθούν το διήμερο 25 και 26 Ιουλίου.

Φωτογραφίες: Ανδρέας Ρούκο

 

 

Εκτύπωση