Τα Ονομαστήρια του Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου Ανδρέα

Με λαμπρότητα και βυζαντινή μεγαλοπρέπεια πραγματοποιήθηκε η πανήγυρη του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Ανδρέα Αρχιεπισκόπου Κρήτης του Ιεροσολυμίτου, στο Αρκαλοχώρι.

Την Τρίτη 3 Ιουλίου και ώρα 6:30 το απόγευμα, έμπροσθεν του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού, πραγματοποιήθηκε η υποδοχή των ιερών Λειψάνων των Αγίου Μεγαλομάρτυρος Θεοδώρου του Τήρωνος, τα οποία κόμισε ο Πατριαρχικός Έξαρχος Θεοφιλ. Επίσκοπος Νιτρίας Νικόδημος συνοδευόμενος από τον Πανοσιολ Αρχιμ. κ. Δημήτριο Σταματάκη, από τον Ιερό Ναό Αγίου Σάββα Λευκωσίας της Εξαρχίας του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην Κύπρο.

Στη συνέχεια ακολούθησε ο μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός, στον οποίο χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος, συμπροσευχομένων των Σεβ. Μητροπολιτών Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλοχίου, Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνού, Αυστρίας κ. Αρσενίου, του Θεοφιλ. Επισκόπου Νιτρίας κ. Νικοδήμου και του Σεβ. Ποιμενάρχη μας κ. Ανδρέα. Επίσης, παρέστη προσευχόμενος ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας Αγίου Όρους Πανοσιολ. Αρχιμ. κ. Πρόδρομος Λαυριώτης.

Στο τέλος του Εσπερινού ο Σεβ. Μητροπολίτης Πέτρας κ. Γεράσιμος ομίλησε καταλλήλως στο πολυπληθές εκκλησίασμα, ενώ αμέσως μετά ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας κ. Ανδρέας αντιφώνησε, ευχαριστώντας τους παρισταμένους Αρχιερείς, κληρικούς και λαϊκους και τις αρχές του τόπου. Ακολούθησε η λιτάνευση της εικόνας του Αγίου Ανδρέα και των ιερών Λειψάνων στους κεντρικούς δρόμους της πόλης του Αρκαλοχωρίου, με τη συνοδεία αγήματος της 133 Σ.Μ. και τη συμμετοχή πλήθους κόσμου.

Μετά το πέρας της Λιτανείας ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Ανδρέας χειροθέτησε Αναηνώστη τον κ. Στεφανάκη Ζαχαρία, τέως Αστυνομικό, ο οποίος διακονεί στην Ενορία της Αγίας Παρασκευής Πεδιάδος.

Την κυριώνυμο ημέρα, στην ακολουθία του Όρθρου χοροστάτησε  ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, ενώ της πολυαρχιερατικής Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο εορτάζων Σεβ. Ποιμενάρχης μας κ. Ανδρέας συλλειτουργούντων των Σεβ. Αρχιερέων Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων κ. Ειρηναίου, Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κυρίλλου και του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Νιτρίας κ. Νικοδήμου, ενώ προσευχόμενοι παρέστησαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος και ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Τεγέας κ. Θεόκλητος. Προ της απολύσεως της Πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας ο Σεβ. Μητροπολίτης Λάμπης κ. Ειρηναίος έλαβε το λόγο εκφώνησε πανηγυρική ομιλία αναφερόμενος στη βιωτή του Αγίου Ανδρέα Κρήτης και απηύθηνε  εκ μέρους της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης θερμές εόρτιες ευχές προς τον εορτάζοντα Μητροπολίτη. Στη συνέχεια ο Σεβ. κ. Ανδρέας ευχαρίστησε εκ βάθους καρδίας τους παρευρισκομένους Αρχιερείς, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της τοπικής μας Εκκλησίας, όλους όσοι συνέβαλαν στην άρτια οργάνωση της πανηγύρεως και ευχήθηκε στον ευσεβή λαό χρόνια πολλά και ευλογημένα.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας έλαβε χώρα η βράβευση των αριστευσάντων μαθητών, του σχολικού έτους 2018-2019, των σχολείων του Αρκαλοχωρίου, από την Ιερά Μητρόπολή μας, τα οποία παραθέτουμε παρακάτω.

Τις ακολουθίες του εορτασμού του Αγίου Ανδρέα λάμπρυνε η χορωδία της Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, η οποία, υπό τη διεύθυνση του Άρχοντα Μαΐστορα της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας μουσικολ. Κ. Ανδρέα Γιακουμάκη, απέδωσε θαυμάσια τους ύμνους της εορτής.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι τις μέρες του εορτασμού υπήρχε έκθεση αγιογραφίας, ψηφιδωτού, υφαντουργίας και ντεκουπάζ των σχολών της ιεράς Μητροπόλεώς μας στο αύλειο χώρο του Ναού.

Στους εορτασμούς του ιερού Μητροπολιτικού Ναού παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης Αρχιμ. κ. Πρόδρομος Ξενάκης και ο Κωδικογράφος Αυτής Αρχιμ. κ. Νήφων Βασιλάκης, οι Αρχιμανδρίτες, κ. Αθανάσιος Καραχάλιος, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων και κ. Δωρόθεος Ζέρβας Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου, οι Αρχιμανδρίτες, Ηγούμενοι των Ιερών Μονών, Μεγίστης Λαύρας κ. Πρόδρομος Λαυριώτης, Αγκαράθου κ. Ευμένιος Ρουσσάκης, Επανωσήφη κ. Βαρθολομαίος Βογιατζόγλου, Κρουσταλλένιας κ. Αρσένιος Καστρινάκης και Βιδιανής κ. Τιμόθεος Σαριδάκης, ο Πρόεδρος της Ε.Σ.Κ.Ε.Κ Αιδεσιμολ. Πρωτοπρ. κ. Ζαχαρίας Αδαμάκης και ο Πρόεδρος του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεώς μας Αρχιμ. κ. Ιερόθεος Χιώτης. Παρέστησαν ακόμα ο Άρχων Πρωτέκδικος της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας κ. Δημήτριος Μηλαθιανάκης, ο Βουλευτής Ηρακλείου και τέως Υπουργός κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος κ. Ζαχαρίας Καλογεράκης, ο Δήμαρχος Βιάννου κ. Παύλος Μπαριτάκης, ο εψηφισμένος Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος κ. Μανώλης Φραγκάκης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Αλεξάκης Γεώργιος και οι υποψήφιοι Βουλευτές κ. Στρατάκης Ανδρέας, κ. Ροκαδάκης Γρηγόρης, κα Θεανώ Σκορδαλάκη-Βρέντζου και κ. Μάξιμος Σενετάκης, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Οδυσσέας Ζώρας, οι Καθηγητές της Π.Α.Ε.Α.Κ. κ. Απόστολος Μπουρνέλης, Άρχων Διδάσκαλος του Γένους της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας και κ. Ιωάννης Λίλης. Οι Πρόεδροι των Πολιτιστικών Συλλόγων Αρκαλοχωρίου κα Νίκη Μουράτη-Σολάκη και Καστελλίου κα Μαρία Σκουλούδη. Επίσης παρόντες ήταν, ο Διοικητής της ΣΕΑΠ Ταξίαρχος κ. Βασιλειάδης Βασίλειος, ο Διοικητής της 133 Σ.Μ. Σμήναρχος Ιπτάμενος κ. Ιωάννης Σγουράκης, ο Υποδιοικητής του Α.Τ. Αρκαλοχωρίου κ. Ευάγγελος Σταυρακάκης, και πλήθος πιστών, οι οποίοι κατέκλυσαν κυριολεκτικά, τόσο τον εσωτερικό, όσο και τους περιβάλλοντες χώρους του ναού.

Διαβάστε ακόμα