Αρχιερατικός Εσπερινός της Αγίας Σοφίας στο Ναύπλιο
Κοινοποιήστε

Αρχιερατικός Εσπερινός της Αγίας Σοφίας στο Ναύπλιο

Την Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου εορτάζει ο Ιστορικός Ιερός Ναός της «Αγίας Σοφίας-Πίστεως –Ελπίδος Και Αγάπης » στο ιστορικό κέντρο του Ναυπλίου. Την παραμονή,  Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2019τελέσθηκε αρχιερατικός Εσπερινός ,χοροστατούντος του Μητροπολίτη Αργολίδος Νεκταρίου.

Πρόκειται για την παλαιότερη από τις σωζόμενες σήμερα εκκλησίες της πόλης. Βρίσκεται στην συνοικία Ψαρομαχαλά του Ναυπλίου. Η εκκλησία αυτή ήταν η μόνη, που επετράπη το 1780, μετά από παρέμβαση του δραγουμάνου του Στόλου Ν. Μαυρογένους, να λειτουργεί υπέρ των 300 περίπου Ελλήνων Ορθοδόξων της πόλεως. Τότε την πλειοψηφία των κατοίκων αποτελούσαν οι Οθωμανοί, οι άλλες εκκλησίες ήσαν, όπως είπαμε υπό κατάληψη και ο εκκλησιασμός των Ορθοδόξων γίνονταν μόνον εκτός των τειχών, στην εκκλησία των Αγίων Πάντων στην Πρόνοια. Την εκκλησία της Αγ. Σοφίας ανακαίνισε το 1825 ο τότε φρούραρχος Ναυπλίου, ο στρατηγός Νάσος Φωτομάρας.

Κατά τη διάρκεια του εσπερινού ο Μητροπολίτης Αργολίδος χειροθέτησε σε  οικονόμο – πνευματικό τον εφημέριο του Ι.Ν. Παναγίας Ναυπλίου π. Διονύσιο  Ταμπάκη.

Εκτύπωση