Δέκα χρόνια από τότε

Δέκα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την πρώτη επίτευξη ελληνομάθειας, μετά από εξετάσεις στο διδασκαλείο νέας ελληνικής γλώσσας του Πανεπιστημίου Αθηνών, για πολωνό νέο που κατέστη υπότροφος του διορθοδόξου πολιτιστικού κέντρου Αγία Μαρίνα, και εν συνεχεία εκείνος φοίτησε στην Θεολογική Σχολή Αθηνών.

Από τότε αρκετά ακόμα νέα μέλη της ορθοδόξου Πολωνικής Εκκλησίας έγιναν ελληνόφωνοι, με ενέργειες του κέντρου και φροντίδα του πρόεδρου του εκκλησιαστικού Συμβουλίου του ναού μας, αρχιμανδρίτου Σεραφείμ Δημητρίου.

Είδη έχει επιλεγεί ο υπότροφος για το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020 σε συνεργασία με το Fundacja Hagia Marina ( hagiamarina.org ) και θα αρχίζει τις σπουδές του τον Οκτώβριο.

Στο τρέχον έτος εορτάζονται τα 100 χρόνια από την σύναψη διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας Πολωνίας και αυτό τιμήθηκε και από το πολιτιστικό κέντρο και από το ίδρυμα.

Το παρελθόν καλοκαίρι με ενέργειες των δύο οργανισμών, και την ολόθυμη ανταπόκριση της μητροπόλεως Αργολίδος και του επισκόπου της, Μητροπολίτου Νεκταρίου, σε σχετικό αίτημα, φιλοξενήθηκε σε εγκαταστάσεις της μητροπόλεως, ομάδα νέων από την Πολωνία, σε οργανωμένο κατασκηνωτικό πρόγραμμα.

Αρχηγός του προγράμματος υπήρξε ο θεολόγος και σύμβουλος στο γραφείο του Πολωνού Πρωθυπουργού, Πατρίκιος Panasiuk, πρώτος υπότροφος του κέντρου και πρόεδρος του ιδρύματος και ανάμεσα στους ομαδάρχες, άλλοι υπότροφοι του.

Τα παιδιά, επισκέφτηκαν πολλά εκκλησιαστικά και ιστορικά μέρη της περιοχής και φυσικά βρέθηκαν και στο Ναό της Αγίας Μαρίνης Ηλιουπόλεως.

Με την παρουσία του αρχιμανδρίτη Δαμασκηνού Φυλακτού που υποδέχτηκε εκ μέρους της ενορίας τα παιδιά, έγιναν προσευχή, ξενάγηση στο ναό και τα παρακολουθήματα του και δείπνο από το οποίο αποχώρησαν για τον Άγιο Ιγνάτιο Ζόγκας Ελληνικού Αργολίδος, με αναμνηστικά δώρα και την επετειακής έκδοσης εικόνα της Παναγίας Οστρομπράσκα με τους προστάτες της ενορίας Αγίας Μαρίνης.

 

 

 

Διαβάστε ακόμα