Δημητριάδος: «Δεν θα λησμονήσουμε ποτέ τις πατρίδες της Μικράς Ασίας»

Σε κλίμα βαθειάς συγκίνησης και έντονης νοσταλγίας, πραγματοποιήθηκαν, το διήμερο 14-15/9, οι εκδηλώσεις μνήμης για την συμπλήρωση 97 ετών από την Μικρασιατική καταστροφή και την γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας. Επίκεντρο των εκδηλώσεων ήταν ο προσφυγικός Ιερός Ναός Ευαγγελιστρίας Ν. Ιωνίας, όπου τιμήθηκε η μνήμη του Αγίου Εθνοϊερομάρτυρος Χρυσοστόμου Σμύρνης και των συν αυτώ αναιρεθέντων Κληρικών και λαϊκών κατά την Μικρασιατική καταστροφή. Την διοργάνωση των εκδηλώσεων ανέλαβαν από κοινού ο Ναός της Ευαγγελιστρίας και τα προσφυγικά Σωματεία «Ίωνες», «Εγγλεζονήσι» και «Μνήμες προσφύγων».

Το Σάββατο 14/9 τελέστηκε ο Πανηγυρικός Εσπερινός, προεξάρχοντος του Αρχιμ. Δαμασκηνού Κιαμέτη, Πρωτοσυγκέλλου της Ι. Μητροπόλεως Δημητριάδος, ο οποίος κήρυξε τον Θείο Λόγο. Ακολούθως, στο Ενοριακό Πνευματικό Κέντρο πραγματοποιήθηκε Εκδήλωση , κατά την οποία μίλησε ο Δρ κ. Ζήσης Φωτάκης, Επίκουρος Καθηγητής Ναυτικής Ιστορίας στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, με θέμα «Η Ελλάδα στην Μικρά Ασία, 1919-1922. Κρίσιμες Παράμετροι, επιλογές και αποτελέσματα ενός επικού εγχειρήματος»Την εκδήλωση πλαισίωσε η Μεικτή Χορωδία ενηλίκων του Συλλόγου «Το Εγγλεζονήσι».

Την Κυριακή 15/9 τελέστηκε η Πανηγυρική Αρχιερατική θεία Λειτουργία, ιερουργούντος τοῦ Σεβ. Ποιμενάρχου μας κ. Ιγνατίου. Στο τέλος της Λειτουργίας, τελέστηκε ιερό Μνημόσυνο από τους Συλλόγους για τους κεκοιμημένους πρόσφυγες και αμέσως έλαβε χώρα η επίσημη Επιμνημόσυνη Ακολουθία, για την Ημέρα Μνήμης της Μικρασιατικής Καταστροφής, με την παρουσία των Αρχών της πόλης. Ακολούθησε σύντομη Επετειακή Ομιλία, Δέηση και Κατάθεση Στεφάνων στο Μνημείο του προαυλίου του Ιερού Ναού.

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος, μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι «σήμερα είναι μια ημέρα μνήμης, η οποία συνδυάζεται με την εορτή του Ιερομάρτυρος Χρυσοστόμου Σμύρνης, ο οποίος, μαζί με τους συνεπισόπους του, τους ιερείς και λαϊκούς, θυσιάστηκε στην Μικρασιατική καταστροφή και όλους η Εκκλησία μας του ανακήρυξε Αγίους. Είναι μια μέρα που όλοι πρέπει να θυμόμαστε και να μην ξεχνούμε ότι οι πρόγονοί μας θυσιάστηκαν μετά τον δικό μας διχασμό και την αβελτηρία των συμμάχων να ανταποκριθούν στις ανάγκες της εποχής… Δεν θα λησμονήσουμε ποτέ αυτές τις πατρίδες. Θα πρέπει να κρατούμε ζωντανή την Ελληνικότητα και την Ορθοδοξία μας, που είναι η πεμπτουσία του ιστορικού μας βίου, για να μπορούμε ν’ αντιμετωπίσουμε παρόμοιες καταστάσεις στο μέλλον…».

Οι Εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με μία μεγάλη Επετειακή Πολιτιστική και Μουσική Εκδήλωση, στο προαύλιο της Ευαγγελίστριας, το βράδυ της Κυριακής, αφιερωμένη στα 100 Χρόνια της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου (1919-2019). Στην Εκδήλωση μίλησε ο κ. Κυριάκος Χατζηκυριακίδης, Καθηγητής της Έδρας Ποντιακών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με θέμα: «Η Γενοκτονία των χριστιανικών πληθυσμών της οθωμανικής αυτοκρατορίας στις αρχές του 20ου αιώνα. Η περίπτωση των Ελλήνων του Πόντου». Ακολούθησε Συναυλία με ποντιακά και μικρασιάτικα τραγούδια από το Μουσικό Σύνολο «Ραστωδία». Την Καλλιτεχνική Διεύθυνση της Εκδήλωση είχε ο Θανάσης Δραγάνης.

Την εκδήλωση έκλεισε ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας κ. Ιγνάτιος, ο οποίος ευχαρίστησε τον προϊστάμενο του Ναού Αρχιμ. Αμφιλόχιο Μήλτο, για την διοργάνωση των εκδηλώσεων και τον συντονισμό των προσφυγικών φορέων και επεσήμανε την ανάγκη να διατηρήσουμε ζωντανή την μνήμη, «γιατί σήμερα υπάρχουν και πάλι τα σύννεφα, που δείχνουν ότι δεν πρέπει να ολιγωρήσουμε και να ξεχαστούμε. Οφείλουμε να διαφυλάξουμε με κάθε τρόπο την ενότητά μας, πεμπτουσία της οποίας είναι η Ορθόδοξη πίστη μας, που κράτησε γενιές ολόκληρες Ελλήνων απανταχού της γης και στον Πόντο και στην Μικρά Ασία ενωμένους. Δυστυχώς, ο διχασμός μας οδήγησε στην καταστροφή…». Ο κ. Ιγνάτιος συνεχάρη τον ομιλητή για την εμπεριστατωμένη ομιλία του και τόνισε την ανάγκη τα παιδιά μας να μάθουν την ιστορία της γενοκτονίας των Ποντίων και Μικρασιατικών προγόνων μας, για ν’ αποκτήσουν αληθινή ιστορική γνώση, απαραίτητη για την πορεία τους προς το μέλλον.

 

 

 

Διαβάστε ακόμα