Η εορτή της Αγίας Σοφίας και των θυγατέρων της στην Ι.Μ. Καρυστίας

Με λαμπρότητα εορτάστηκε στις 17 Σεπτεμβρίου 2019 στο φερώνυμο παρεκκλήσι της Αγίας Σοφίας και των τριών θυγατέρων αυτής Πίστεως, Ελπίδος και Αγάπης στο Βέλος του Δήμου Αλιβερίου – Κύμης.
Την παραμονή της εορτής 16 Σεπτεμβρίου τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός με την συμμετοχή ιερέων από την επαρχία Αλιβερίου και πολλών πιστών.

Την κυριώνυμο ημέρα της εορτής προεξήρχε της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρυστίας και Σκυρου κ. Σεραφείμ πλαισιούμενος απο τους : Πρωτοσύγκελλο Πανοσ Αρχιμ Νικόδημο Πόγκα Πρωτοπρεσβύτερο Παύλο Κουντούρη εφημέριο Παρθένιου Αλιβερίου Πρεσβύτερο Γεώργιο Χαρίση εφημέριο Βέλους και του Διακόνου Στυλιανού Πεταχτή.

Την εορτή τίμησαν πολλοί πιστοί απο την επαρχία του Αλιβερίου μεταξύ εκ των οποίων του Αντιδημάρχου κ. Γεωργίου Κότσαρη και του Προέδρου της Τοπικής Κοινότητος Βέλους κ. Αγγέλου Μπόκαρη.


Τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος κ. Σεραφείμ όπως και αναφέρθηκε στην εορτή του Τιμίου Σταυρού με την επιβεβαιώση της εορτής της Αγίας Σοφίας στην υμνολογία μας τονίζοντας ότι ο Σταυρός του Χριστού ονομάζεται το κλειδί του Παραδείσου και ο μαγνήτης της Βασιλείας των Ουρανών αναλύοντας την σημασία του Σταυρού την παράβαση και παρακοή των Πρωτοπλάστων τους οποιους ο θεός τους έβγαλε απο τον Παράδεισο.

Ακολούθως ερχεται ο Χριστός με τον Σταυρό και την Σταύρωση του και ανοίγει τον Παράδεισο και κάνει ελεύθερη την είσοδο του ανθρώπου εις αυτόν δίνοντας του τον Σταυρό ως κλειδί στην ζωή ώστε να εισέλθουν εις αυτόν.

Εν συνεχεία ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην Αγία Σοφία η οποία ηταν μία γυναίκα χήρα με τις τρείς θυγατέρες της και έζησε σε μία αμαρτωλή περιοχή εποχή της ειδωλολατρίας με ακολασία προσπαθόντας να τις αναθρέψει με πολλούς κινδύνους αλλά με την πίστη τους στον Χριστό και την δύναμη του Σταυρού να την κρατούν γερά ακολουθόντας κατά γράμμα τον Χριστό διατηρώντας την πίστη και την ομολογία της ώστε να ακολουθήσει στο μαρτύριο των τριών παιδιών της με πολλά βασανιστήρια αλλά με την πίστη στον Σταυρό τον οποίον αγκάλιασαν ως φωτεινό παράδειγμα δίνοντας τους την υπομονή και την καρτερία.

Τελειώνοντας το κήρυγμα ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε στους πιστούς ο πόθος του Παραδείσου να τους ενισχύει με την χάρη της Αγίας Σοφίας και όλων των αγίων ώστε να ακολουθήσουμε αυτόν τον δρόμο να εκπληρώσουμε αυτόν τον πόθο δηλαδή την είσοδο εις τον Παράδεισο.


Τους ύμνους απέδωσαν με πανηγυρικό ύφος οι αδελφοί: Κυριάκος Ναούμ Πρωτοψάλτης Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Δροσιάς Χαλκίδος, Μάκης Ναούμ Πρωτοψάλτης Ιερού Ναού Αγίου Ελευθερίου Γκύζη Αρχιεπισκοπής Αθηνών με την συμμετοχή άλλων ιεροψαλτών.


Φωτογραφίες Δημήτριος Πετρογιάννης Κωνσταντίνος Ρουμελιώτης

 

 

Διαβάστε ακόμα