4η Συνεδρία της Ιεραρχίας – Οι χειροτονίες των νέων Αρχιερέων

Συνήλθε σήμερα Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου 2019, στην τέταρτη Τακτική Συνεδρία της, η Ιερά Συνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, στην Αίθουσα Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας.

            Μετά την προσευχή ανεγνώσθη ο Κατάλογος των συμμετεχόντων Ιεραρχών και διεπιστώθη απαρτία.

            Κατόπιν επικυρώθηκαν τα Πρακτικά της χθεσινής Συνεδρίας.

            Εν συνεχεία άρχισε η ψηφοφορία περί του τρόπου πληρώσεως της κενής Μητροπολιτικής Έδρας Φθιώτιδος. Επί συνόλου 79 ψηφισάντων, η πρόταση δι’ εκλο­γής έλαβε 62 ψήφους και η πρόταση διά καταστάσεως 13 ψήφους. Επίσης ευρέθησαν 4 λευκές ψήφοι. Έτσι η Ιεραρχία απεφάνθη υπέρ της πληρώσεως της Ιεράς Μητροπόλεως  δι’ εκλο­γής.

            Ακολούθησε η διαδικασία της πληρώσεως της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος δι’ εκλο­γῆς. Για την κατάρτιση του τριπροσώπου επί συνόλου 79 ψηφισάντων έλαβαν:

      1) Επίσκοπος Θεσπιών κ. Συμεών, ψήφους 67

      2) Μητροπολίτης Φαναρίου κ. Αγαθάγγελος, ψήφους 11

      3) Αρ­χι­μαν­δρί­της κ. Άνθιμος Νεράντζης, ψήφους 8

           Επίσης ευρέθησαν 3 λευκές ψήφοι.

           Επί της δευτέρας ψηφοφορίας και γενομένης της διαλογής των ψήφων, ανεδείχθη Μητροπολίτης Φθιώτιδος ο Επίσκοπος Θεσπιών κ. Συμεών με 62 ψήφους, επί συνόλου 79 ψηφισάντων, ενώ ο Μητροπολίτης Φαναρίου κ. Αγαθάγγελος έλαβε 8 ψήφους. Επίσης ευρέθησαν 9 λευκές ψήφοι.

 

Στη συνέχεια άρχισε η ψηφοφορία περί του τρόπου πληρώσεως της κενής Μητροπολιτικής Έδρας Καλαβρύτων και Αιγιαλείας. Επί συνόλου 79 ψηφισάντων, η πρόταση δι    ‘ εκλο­γής έλαβε 62 ψήφους και η πρόταση διά καταστάσεως 13 ψήφους. Επίσης ευρέθησαν 4 λευκές ψήφοι. Έτσι η Ιεραρχία απεφάνθη υπέρ της πληρώσεως της Ιεράς Μητροπόλεως δι’ εκλο­γής. Για την κατάρτιση του τριπροσώπου επί συνόλου 79 ψηφισάντων έλαβαν:

      1) Αρ­χι­μαν­δρί­της κ. Ιερώνυμος Κάρμας, ψήφους 76

      2) Αρ­χι­μαν­δρί­της κ. Καλλίνικος Πουλής, ψήφους 14

      3) Αρ­χι­μαν­δρί­της κ. Αμβρόσιος Γκουρβέλος, ψήφους 7

           Επίσης ευρέθησαν και 2 λευκές ψήφοι.

           Επί της δευτέρας ψηφοφορίας και γενομένης της διαλογής των ψήφων, ανεδείχθη Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Ιερώνυμος Κάρμας, με 74 ψήφους επί συνόλου 79 ψηφισάντων, ενώ ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Καλλίνικος Πουλής έλαβε 3 ψήφους. Επίσης ευρέθησαν 2 λευκές ψήφοι.

 

Στη συνέχεια άρχισε η ψηφοφορία περί του τρόπου πληρώσεως της κενής Μητροπολιτικής Έδρας Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου. Επί συνόλου 79 ψηφισάντων, η πρόταση δι’ εκλο­γής έλαβε 62 ψήφους και η πρόταση διά καταστάσεως 13 ψήφους. Επίσης ευρέθησαν και 4 λευκές ψήφοι. Έτσι η Ιεραρχία απεφάνθη υπέρ της πληρώσεως της Ιεράς Μητροπόλεως  δι’ εκλο­γής. Για την κατάρτιση του τριπροσώπου επί συνόλου 79 ψηφισάντων έλαβαν:

      1) Αρ­χι­μαν­δρί­της κ. Ιερόθεος Καλογερόπουλος, ψήφους 62

      2) Αρ­χι­μαν­δρί­της κ. Πλάτων Κρικρής, ψήφους 36

      3) Αρ­χι­μαν­δρί­της κ. Δημήτριος Τζιάφας, ψήφους 9

           Επίσης ευρέθησαν και 2 λευκές ψήφοι.

           Επί της δευτέρας ψηφοφορίας και γενομένης της διαλογής των ψήφων, ανεδείχθη Μητροπολίτης Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Ιερόθεος Καλογερόπουλος, με 61 ψήφους επί συνόλου 79 ψηφισάντων, ενώ ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Πλάτων Κρικρής έλαβε 13 ψήφους. Επίσης ευρέθησαν 5 λευκές ψήφοι.

 

            Στη συνέχεια άρχισε η ψηφοφορία για την πλήρωση της θέσεως Βοηθού Επισκόπου παρά τω Αρχιεπισκόπω Αθηνών και πάσης Ελλάδος από της θέσεως του Αρχιγραμματέως, με τον τίτλο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Ωρεών, σύμφωνα με τους Ιερούς Κανόνες και τις διατάξεις του άρθρου 15 του Νόμου 2817/2000 και του άρθρου 44 παρ. 1 του Νόμου 4521/2018.

            Προτεινόμενοι υποψήφιοι υπό του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, ήσαν οι Πανοσιολογιώτατοι Αρχιμανδρίτες α) κ. Φιλόθεος Θεοχάρης, β) κ. Παντελεήμων Τσορμπατζόγλου και γ) κ. Ευγένιος Κανάκης.

            Επί συνόλου 79 ψηφισάντων εξελέγη ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Φιλόθεος Θεοχάρης, Αρχιγραμματεύς της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ως Βοηθός Επίσκοπος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, υπό τον τίτλον της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Ωρεών, λαμβάνοντας ψήφους 73.

            Στη συνέχεια άρχισε η ψηφοφορία για την πλήρωση της θέσεως Βοηθού Επισκόπου στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, με τον τίτλο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Ρωγών, σύμφωνα με τους Ιερούς Κανόνες και τις διατάξεις του άρθρου 44 του Νόμου 4521/2018.

            Προτεινόμενοι υποψήφιοι υπό του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, ήσαν οι Πανοσιολογιώτατοι Αρχιμανδρίτες α) κ. Φιλόθεος Θεοδωρόπουλος, β) κ. Διόδωρος Δεγαΐτης και γ) κ. Στέφανος Σταυρακάκης.

            Βοηθός Επίσκοπος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, με τον τίτλο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Ρωγών, εξελέγη ο Αρχιμανδρίτης κ. Φιλόθεος Θεοδωρόπουλος, λαμβάνοντας ψήφους 65.

            Μετά το πέρας της Συνεδριάσεως, ακολούθησε το Μικρό Μήνυμα των νεοεκλεγέντων Μητροπολιτών και Βοηθών Επισκόπων στην αίθουσα Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας.

            Κατά την κρατούσα Εκκλησιαστική Τάξη οι εψηφισμένοι Μητροπολίτες Φθιώτιδος κ. Συμεών, Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμος και Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου κ. Ιερόθεος και οι εψηφισμένοι Επίσκοποι Ωρεών κ. Φιλόθεος και Ρωγών κ. Φιλόθεος έδωσαν το Μέγα Μήνυμα εντός του Καθολικού της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη, χοροστατούντος του Μακαριωτάτου Προέδρου, Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, παρουσία πολλών Ιεραρχών, Κληρικών και πιστών.

            Οι χειροτονίες των Εφηψισμένων Μητροπολιτών και των Βοηθών Επισκόπων θα τελεσθούν ως εξής:

– Τήν Κυριακή 13 Οκτωβρίου ε.έ., στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών, η χειροτονία του Εψηφισμένου Μητροπολίτου Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερωνύμου.

– Τήν Δευτέρα 14 Οκτωβρίου ε.έ., στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών, η χειροτονία του Εψηφισμένου Μητροπολίτου Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου κ. Ιεροθέου.

– Τήν Τρίτη 15 Οκτωβρίου ε.έ., στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών, η χειροτονία του Εψηφισμένου Επισκόπου Ωρεών κ. Φιλοθέου.

– Τήν Τετάρτη 16 Οκτωβρίου ε.έ., στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών, η χειροτονία του Εψηφισμένου Επισκόπου Ρωγών κ. Φιλοθέου.

 

            Μετά από έκτακτη ολιγόλεπτη Συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, τοποθετήθηκαν:

            α. Στην θέση του Α’ Γραμματέως – Πρακτικογράφου, ο μέχρι προτινός Β’ Γραμματεύς – Πρακτικογράφος, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Δωρόθεος Πάπαρης.

            β. Στην θέση του Β’ Γραμματέως – Πρακτικογράφου, ο μέχρι προτινός Γραμματεύς παρά τω Αρχιγραμματεί, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Σεραπίων Μιχαλάκης.

            γ. Στην θέση του Γραμματέως παρά τω Αρχιγραμματεί, ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Ιωάννης Καραμούζης.

 

 

Η Επιτροπή Τύπου

                          της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε ακόμα