Αγιασμός στις Σχολές Βυζ. Μουσικής, Αγιογραφίας και Ψηφιδωτού στην Ιεράπετρα

Με τη συμμετοχή των παλαιών και νέων σπουδαστών και των διδασκόντων των Σχολών Βυζαντινής Μουσικής και Αγιογραφίας-Ψηφιδωτού, καθώς και του Τμήματος εκμάθησης παραδοσιακών μουσικών οργάνων της Ιεράς Μητροπόλεως, και με την παρουσία πλειάδος Εφημερίων της περιοχής τελέσθηκε το βράδυ της Τετάρτης 2 Οκτωβρίου 2019, στον Ιερό Ναό του Οσίου Νίκωνος του «Μετανοείτε» Ιεράπετρας, από τον Σεβ. Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλο ο Αγιασμός για την έναρξη του διδακτικού έτους 2019-2020.

Ο Σεβ. κ. Κύριλλος ευχήθηκε εγκάρδια καλή διδακτική χρονιά σε όλους και ευχαρίστησε τους εθελοντές καθηγητές και διδάσκοντες, τον Διευθυντή της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής «Άγιος Ανδρέας ο Κρήτης» Πρωτοψάλτη κ. Ιωάννη Αρώνη, τον Καθηγητή Βυζαντινής Μουσικής κ. Ευάγγελο Φραγκούλη, τον Μουσικοδιδάσκαλο βιολιού, μαντολίνου και λύρας κ. Ευάγγελο Βαρδάκη και στον δάσκαλο του λαούτου κ. Ευάγγελο Φανουράκη, καθώς και τον νέο διδάσκαλο της Αγιογραφίας και του Ψηφιδωτού, αγιογράφο κ. Νικόλαο Γρινιεζάκη, τον οποίο καλωσόρισε, ευχαριστώντας παράλληλα τον αγιογράφο κ. Εμμαν. Καζανάκη που δίδαξε τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια.

Όπως τόνισε, οι εκκλησιαστικές τέχνες της Βυζαντινής μουσικής, της Αγιογραφίας και του Ψηφιδωτού, αλλά και η παραδοσιακή μουσική, συντελούν στην εσωτερική καλλιέργεια, στην κατά Θεόν μόρφωση και προκοπή, στην έκφραση και επικοινωνία με τον Δημιουργό Θεό όσων προσπαθούν να μυηθούν στις ιερές αυτές τέχνες.

Επίσης, απευθυνόμενος προς τους μαθητές και τις μαθήτριες της Βυζαντινής Μουσικής και των Εργαστηρίων Αγιογραφίας και Ψηφιδωτού, ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος τόνισε ότι η Ιερά Μητρόπολη είναι συμπαραστάτης στη διάθεση, το μεράκι και τον ζήλο τους για μάθηση της πατρώα μουσική μας παράδοσης αλλά και των ιερών τεχνών της Αγιογραφίας και του Ψηφιδωτού, τους ευχήθηκε δε καλή δύναμη και καλή χρονιά με την ευλογία του Θεού.

Στη συνέχεια ο Δ/ντής της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής «Άγιος Ανδρέας ο Κρήτης» ευχαρίστησε εγκάρδια τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Κύριλλο, που και φέτος ευλόγησε το ξεκίνημα της διδακτικής περιόδου και για την αγάπη και το ενδιαφέρον που περιβάλει όλους, διδάσκοντες και διδασκομένους, υπογραμμίζοντας ότι στόχος της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής είναι η σωστή διδασκαλία και διαφύλαξη της γνήσιας εκκλησιαστικής μουσικής μας παράδοσης, αλλά και η διοργάνωση εκδηλώσεων από τη Χορωδία των Ιεροψαλτών και των προχωρημένων μαθητών της Σχολής.
Ακολούθησε κέρασμα για όλους στο Αρχονταρίκι του Καθεδρικού Ναού.

 

 

Διαβάστε ακόμα