Ανακοινωθέν της πρώην Εξαρχίας των εν Δυτική Ευρώπη Ορθοδόξων Παροικιών Ρωσικής Παραδόσεως

Συνήλθαν σε Συνέλευση στις 30 Σεπτεμβρίου 2019, το Διοικητικό  Συμβούλιο της πρώην Εξαρχίας υπό την προεδρία του Σεβ. Μητροπολίτου Γαλλίας κ. Εμμανουήλ, Τοποτηρητού διορισθέντος υπό της  Αγίας και Ιερά Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, κατόπιν αιτήματος της πλειοψηφίας των εκλεγμένων μελών του Συμβουλίου της πρώην Εξαρχίας. Συμμετείχαν στην συνεδρίαση οι Αιδεσιμ. κ. Αλέξανδρος Φιστιρόπουλος, κ. Χριστόφ Ντ ‘Αλοΐσιο και κ. Σεργκέι Σολογκούμπ, η κυρία Ελισάβετ Βον Σλίππε και οι κύριοι Αλέξανδρος Βικτορώφ, Αλέξιος Ομπολένσκι και Ντιντιέρ Βιλανόβα. Τα άλλα πέντε εκλεγμένα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, δηλαδή οι Αιδεσιμ. Jean Gueit και Theodore van der Voort, Αρχιδιάκονος Βσεβολότ Μπορζακόφσκι, κύριοι Nicolas Lopoukhine και Michel Ribault-Menetiere, οι οποίοι επίσης προσκλήθηκαν στη συνεδρίαση, απουσίαζαν.

Το Διοικητικό Συμβούλιο κατέγραψε επίσημα τη λήξη της θητείας του Αρχιεπισκόπου Ντουμνίσκ κ. Ιωάννη, πρώην επικεφαλής της Εξαρχίας υπό τον τίτλο «Χαριουπόλεως», και υιοθέτησε τα κατάλληλα μέτρα ώστε να εγγυηθεί τη σωστή άσκηση των κοινωνικών καθηκόντων της Διευθύνσεως (ως Νομικό Πρόσωπο)  της πρώην Εξαρχίας των εν Δυτική Ευρώπη Ορθοδόξων Παροικιών  Ρωσικής Παραδόσεως, τη διατήρηση των συμφερόντων τους και τη ρύθμιση της σημερινής ασταθούς καταστάσεως.

Εν τω μεταξύ, το Διοικητικό Συμβούλιο ενημερώθηκε ότι ο Αρχιεπίσκοπος Ντουμνίσκ κ. Ιωάννης ασκεί μεγάλη πίεση στους κληρικούς της πρώην Εξαρχίας να ενταχθούν στο Πατριαρχείο Μόσχας. Ο Τοποτηρητής και το Διοικητικό Συμβούλιο αποδοκιμάζουν αυστηρά αυτές τις ενέργειες του πρώην επικεφαλής της διαλυθείσης Εξαρχίας Αρχιεπισκόπου Ιωάννου, και ζητούν από τους κληρικούς και τους προέδρους των ενοριών να παραμείνουν σταθεροί στη θέση τους.

Ένα τέτοιο περιστατικό πιέσεως από τον Αρχιεπίσκοπο Ντουμνίσκ έλαβε χώρα στις 8 Οκτωβρίου στον Ι. Ναό του Αγίου Σεργίου στο Παρίσι, του οποίου προϊστάμενος είναι ο π. Βλαντισλάβ Τρεμποβέλσκι. Ο συγκεκριμένος ιερέας ζήτησε από τον Αρχιεπίσκοπο Ντουμνίσκ κ. Ιωάννη να σεβαστεί το γεγονός ότι η ενορία μετά από πολλή σκέψη, δεν δέχθηκε να προσχωρήσει στο Πατριαρχείο Μόσχας, σεβόμενη το ισχύον Καταστατικό. Ο Αρχιεπίσκοπος Ιωάννης δεν ήθελε να ακούσει τίποτα και εισέβαλε στον Ναό με φωνές, προσδιορίζοντας τον εαυτό του ως «ποιμένα», και τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στην οποία παρίστατο ο Κοσμήτωρ του Θεολογικής Σχολής του Αγίου Σεργίου, η οποία δεν σχετίζεται με τον Ναό εδώ και δύο χρόνια.

Ο Τοποτηρητής (Σεβ. Μητροπολίτης Γαλλίας κ. Εμμανουήλ) και το Διοικητικό Συμβούλιο εξέφρασαν την εμπιστοσύνης τους για άλλη μια φορά προς το πρόσωπο του Πρωτοπρεσβυτέρου π. Βλαντισλάβ Τρεμποβέλσκι, προϊσταμένου του Ι. Ναού Αγίου Σεργίου Παρισίων, και ζήτησαν ομοφώνως από τον Πανιερ. Αρχιεπίσκοπο Ντουμνίσκ κ. Ιωάννη και τη συνοδεία του, να μην υπερβαίνουν τα όρια.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη δράση του Αρχιεπισκόπου Ιωάννη θα κοινοποιηθούν στις ενορίες σύντομα από το Διοικητικό Συμβούλιο. 

 

Διαβάστε ακόμα