Επετειακή εκδήλωση για το Έπος του 1940 στην Κόρινθο

Με την ευκαιρία την Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940 πραγματοποιήθηκε χθες Δευτέρα, 28 Οκτωβρίου 2019, στην κατάμεστη «ΚΡΟΚΙΔΕΙΟ» Αίθουσα, στην Κόρινθο,Εκδήλωση Τιμής και Μνήμης, που διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολή μας και τα Εκπαιδευτήρια «ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ».

Η Εκδήλωση περιελάμβανε ομιλία από την ομότιμη Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Μερόπη Σπυροπούλου, η οποία με τον «γλυκύ» της λόγο και την εξαιρετική καλλιέπεια, που την διακρίνει, συνεπήρε το ακροατήριο, αναπτύσσοντας την εισήγησή της με θέμα: «Πως οι ελεύθεροι δεν γίνονται σκλάβοι». Οι αναφορές της «ποιητικώ τω τρόπω» στου «Χριστού την πίστη την αγία», στην ομιλία του Κολοκοτρώνη στην Πνύκα, στην ομοψυχία και το πνεύμα ενότητος του «έπους του ᾿40» γοήτευσαν αφ’ ενός και επεβεβαίωσαν αφ’ ετέρου την αλήθεια ότι η εποποιΐα του᾿40 ήταν νίκη του πνεύματος κατά της ύλης, προτρέποντας τους Νεοέλληνες δια της Παιδείας να εμφυσήσουν στα παιδιά μας ανάλογο φρόνημα προς αντιμετώπιση τυχόν παρομοίων κινδύνων.

Στην συνέχεια η χορωδία των Εκπαιδευτηρίων «ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ», παρουσίασε εορταστικό πρόγραμμα με τραγούδια επίκαιρακαι προβολή διαφανειών,δίδοντας ιδιαίτερο τόνο στο κλίμα του γενικότερου ενθουσιασμού από μέρους του κοινού, που επικρατούσε. Ακολούθησε η επίδοση «ΑΡΙΣΤΕΙΩΝ» υψηλής επιδόσεως σε μαθητές των Εκπαιδευτηρίων «ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ» και την Εκδήλωση έκλεισε ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας κ. Διονύσιος, ο οποίος,συνεχάρη την κ. Μερόπη Σπυροπούλου αποκαλώντας την «μητέρα», για τον παραμυθητικό της τρόπο ομιλίας, αλλά και για τις αλήθειες, τις οποίες κατέθεσε στο ακροατήριο, με αναφορά στην Παιδεία. Αναφέρθηκε δε και την προσφορά του Κλήρου στον πόλεμο του 1940 και στα χρόνια της Κατοχής, που ακολούθησαν, με πρώτους τον από Κορινθίας Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κυρό Δαμασκηνό Παπανδρέου και τον Λουτρακιώτη Μητροπολίτη από Δημητριάδος κυρό Δαμασκηνό Χατζόπουλο, ο οποίος έζησε το δράμα του Νταχάου. Ευχαρίστησε, επίσης, τους διδάσκοντας και διδασκομένους στα Εκπαιδευτήρια «ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ» τόσο για την συγκεκριμένη συνεργασία στην Εκδήλωση αυτή όσο και για την ποιότητα εργασίας και προσφοράς στους μαθητές και ευχήθηκε αναλόγως στους παρευρισκομένους.

Την Εκδήλωση παρουσίασε ο καθηγητής των Εκπαιδευτηρίων «ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ» κ. Ανδρέας Κουτσόπουλος, Φιλόλογος – Ιστορικός, και την ετίμησαν με την υψηλή παρουσία τους ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κεγχρεώνκ. Αγάπιος, ο Υπουργός κ. Νικόλαος Ταγαράς, ο Δήμαρχος Κορινθίων κ. Βασίλειος Νανόπουλος, ο Ταξίαρχος της Σχολής Μηχανικού κ. Αριστείδης Καμπανός, ο σύζυγος της κ. Σπυροπούλου, Κληρικοί, Εκπαιδευτικοί, μαθητές και πλήθος κόσμου.

 

 

Διαβάστε ακόμα