Εργασίες Διεθνούς Επιτροπής Θεολογικού Διαλόγου Αγγλικανών και Ορθοδόξων στο Canterbury

Εις το όνομα της Αγίας Τριάδος και με την ευλογία και καθοδήγηση των Εκκλησιών μας, συνήλθε η Διεθνής Επιτροπή του Θεολογικού Διαλόγου Αγγλικανών και Ορθοδόξων στο Canterbury της Αγγλίας, από 10 έως 17 Οκτωβρίου 2019, και εξέτασε θέματα που άπτονται των ζητημάτων της οικολογίας και του τέλους της ζωής. Η συνάντηση φιλοξενήθηκε από τον Αιδεσιμολογιώτατο Robert Willis, Προϊστάμενο του Καθεδρικού Ναού του Χριστού του Canterbury, εκ μέρους της Αγγλικανικής Κοινωνίας. Η Επιτροπή ευχαριστεί θερμά τον Προϊστάμενο του Καθεδρικού Ναού για την αβραμιαία φιλοξενία.

Όπως πάντα, οι εργασίες της Επιτροπής διεξήχθησαν με καθημερινή προσευχή και συναντήσεις συνεργασίας. Η Επιτροπή παρακολούθησε την Κυριακάτικη Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό των Αγγλικανών στο Canterbury, και με την τέλεση Θείας Ευχαριστίας στην Ορθόδοξη Ενορία του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στην γειτονική πόλη του Margate, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βελγίου κ. Αθηναγόρα, Ορθόδοξου Συμπροέδρου. Με την ευκαιρία αυτή ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας κ. Νικήτας πραγματοποίησε την πρώτη του επίσκεψη στην εν λόγω ενορία και ευχήθηκε επιτυχία στα μέλη της Επιτροπή, ενώ στην συνέχεια παρατέθηκε πλουσιοπάροχο γεύμα, με την υποστήριξη της ενοριακής κοινότητας και του Αρχιμανδρίτου Βησσαρίωνος Κοκλιώτη.

Κατά την διάρκεια των εργασιών πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις σε ιστορικά μέρη της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της Μονής του Αγίου Αυγουστίνου, του αρχαίου Ναού του Αγίου Μαρτίνου, στα αρχεία και την βιβλιοθήκη του Καθεδρικού Ναού και το νοσοκομείο Eastbridge. Μία από τις ωραιότερες στιγμές της συνάντησης ήταν η νυχτερινή προσκυνηματική επίσκεψη των συμμετεχόντων στον Καθεδρικό Ναό, υπό το φως των κεριών, με καθοδηγό τον Προϊστάμενο του Ναού, η οποία κατέληξε στον τόπο του μαρτυρίου του Αγίου Θωμά Becket.

Η Επιτροπή ολοκλήρωσε τις εργασίες της στα θέματα του περιβάλλοντος και της οικολογίας σύμφωνα με τις αρχές της διακήρυξης του Buffalo και τίτλο «Κατ’ εικόνα και καθ΄ ομοίωση του Θεού: Μία ελπιδοφόρα ανθρωπολογία» (the Image and Likeness of God: A Hope-Filled Anthropology, Buffalo 2015). Η επόμενη διακήρυξη με τίτλο «Οικονόμοι της Δημιουργίας- μία ελπιδοφόρα οικολογία» (Stewards of Creation – A Hope-Filled Ecology) έχει ολοκληρωθεί και θα προετοιμαστεί η δημοσιοποίησή της ως μέρος μίας σειράς εκδόσεων.

Ακολούθησε περαιτέρω εξέταση του θέματος σχετικά με το τέλος της ανθρώπινης ζωής, με τον προσωρινό τίτλο «Πεθαίνοντας ειρηνικά: χριστιανική προσέγγιση της ζωής και του θανάτου». Οι εργασίες της Επιτροπής επί του συγκεκριμένου θέματος θα απασχολήσουν την επόμενη συνάντησή της τον Οκτώβριο του 2020, με την φιλοξενία της Εκκλησίας της Ελλάδος.

 

 

Διαβάστε ακόμα