Η εορτή του Οσίου Ρωμανού του Μελωδού στην Ι.Μ Χαλκίδος

Την Τρίτη 1 Οκτωβρίου η Εκκλησία τιμάει την μνήμη του Οσίου Ρωμανού του Μελωδού Ποιητού των Κοντακίων και Προστάτου των Ιεροψαλτών επι τη ευκαιρία της εορτής στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Γυμνό του Δήμου Ερέτριας το εσπέρας τελέσθηκε ο Εόρτιος Εσπερινός τον οποίο και ετέλεσε ο Πανοσ Αρχιμ Ρωμανός Μπασινάς εφημέριος της ενορίας με την συμμετοχή του Πανοσ Αρχιμ Θεαγένους Κόλλια Εφημέριου Ιερού Ναού Παναγίας Ελεούσης Μαλακώντα Ερέτριας.

Την δε κυριώνυμο ημέρα τελέσθηκε ο Όρθρος και η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτατου Ποιμενάρχου Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου πλαισιούμενος από του άγοντος την ονομαστική του εορτή Πανοσ Αρχιμ Ρωμανού Μπασινά εφημέριου του ναού τον Πανοσ Αρχιμ Χριστοφόρο Παπαθανασίου εκ της Ιεράς Μονής Αγίου Αρμά τον Πρωτοπρ Βασίλειο Πασσά εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Κηφισίας Αμαρουσίου και Ωροπού τον Πρωτοπρ Γεώργιο Μωραΐτη εφημέριο Ι.Ν Γενεθλίου της Θεοτόκου Αγίας Ελεούσας Χαλκίδος τον Οικονόμο Κυριακό Κοκκάλα εφημέριο Ι.Ν. Τιμίου Προδρόμου Αμαρύνθου τον Πρεσβύτερο Ευάγγελο Πράγια Εφημέριο Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου Δοκού Χαλκίδος των Διακόνων Νικολάου Πριμηκύριου και Ευγενίου Τσάλλα.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος εν πρώτοις ευχήθηκε στο εορτάζοντα εφημέριο της ενορίας τον π. Ρωμανό εκφράζοντας την χαρά για την παρουσία και την συμμετοχή των ιερέων που συμμετείχαν να συλλειτουργήσουν ώστε και να ευχηθούν στον π. Ρωμανό τους ιεροψάλτες τον κ. Δήμαρχο τους πιστούς τα παιδιά του σχολείου και όλους τους ευσεβείς ενορίτες για την αγάπη την τιμή και τον σεβασμό για το πρόσωπου του εφημερίου τους ο οποίος με σεμνότητα με αφοσίωση με ειρηνική διάθεση και με αγάπη πολλή διακονεί την ενορία.

Εκ μέρους του ο Σεβασμιώτατος εκφράζοντας με τις πατρικές και εγκάρδιες του ευχές στον εορτάζοντα εφημέριο του ο οποίος φέρει το όνομα του Αγίου Ρωμανού για τον οποίον αναφέρθηκε για τα χαρίσματα και την σημασία της αγίας μορφής του στην εικόνα στην οποία κρατάει το ιερό θυμιατό προσφέροντας την θυσία του θυμιάματος στον θεό και στους αγίους ώστε εκείνοι να μας αντιπροσφέρουν κάτι πολλύ περισότερο την ευωδία του Αγίου Πνεύματος δηλαδή την δωρεά του Αγίου Πνεύματος.

Ο Άγιος Ρωμανός ήταν πολύ αφοσιωμένος στον θεό ώστε αξιώθηκε να δει δια οράματος την Παναγία γεμίζοντας από θεία έμπνευση ώστε να γράψει τους θεσπέσιους ύμνους προς την Παναγία αλλά και προς τον Χριστό και να εξυμνεί μεγάλες Δεσποτικές Εορτές.

Στην συνέχεια με πλήρη αναφορά στα πλούσια χαρίσματα τα οποία μας έδωσε ο θεός ως προίκα ο θεός παρομοιάζοντας τα ως άνθη τα τάλαντα τα ιδιαίτερα χαρίσματα τα οποία πρέπει να καλιεργήσουμε και να τα αναπτύξουμε και να τα θέσουμε στην δική μας διακονία αλλά και στην εξυπηρέτηση της κοινωνίας για αυτό μας τα δίνει ο θεός όχι για να τα κρατήσουμε εγωϊστικά για τον εαυτό μας και να ψηλώσει ο νούς μας.

Ο Σεβασμιώτατος στον εμπνευσμένο του λόγο τόνισε προς τα παιδιά ιδιαίτερα να εκμεταλευτούν την γνώση τους στο τάλαντο και το χάρισμα του ιερέως τους που θυσιάζεται και να μάθουν κοντά του μουσικά και ιδιαίτερα μουσική όχι την κοσμική αλλά την εκκλησιαστική με την παρουσία τους στην Θεία Λειτουργία να ψέλνους τους ύμνους ώστε μέσω αυτών να υψωθούν εις τον ουρανό ως άγγελοι μαθαίνοντας τα ιερά γράμματα της Εκκλησίας μας.

Επίσης να μην παρασύρονται απο τα ξενόφερτα τραγούδια τα οποία αποτελούν την παγίδα του Σατανά αλλά να δημιουργήσουν μία παιδική χορωδία απο μικρά παιδιά ωστε να λαμπρύνουν το αναλόγιο.

Ο Ιερός Χρυσόστομος μας τονίζει ότι όταν πηγαίνουμε στην εκκλησία να προηγούνται τα μικρά παιδιά να ψάλουν το Κύριε Ελέησον και το Άγιος ο Θεός ώστε ο θεός που ακούει την φωνή των παιδιών για το χατήρι τους να εισακούει και την φωνή των μεγάλων.

Σήμερα εορτάζουμε και τον Άγιο Ιωάννη τον Κουκουζέλη έναν άγιο ο οποίος υπήρξε ιεροψάλτης και αξιώθηκε να δεί την Παναγία η οποία ακούγοντας την μελωδική του φωνή για τον ευχαριστήσει του είπε Χαίρε Ιωάννη ψάλε μου και εγώ δεν θα σε εγκαταλείψω.

Τέλος ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι δεν υπάρχει μεγάλη ευλογία να έχουμε την υπόσχεση αλλά και την προστασία της Παναγίας ακολούθως ευχαρίστησε τόσο όλους τους πιστούς οι οποίοι συμμετείχαν της Θείας Ευχαριστίας να χαίρονται και να καμαρώνουν τον εφημέριο τους αλλά και στον εορτάζοντα π. Ρωμανό ο θεός και ο συνώνυμος του άγιος να του παρέχουν υγεία και χαρά.

Παρών έδωσαν ο Δήμαρχος Ερέτριας κ. Ιωάννης Δημητρόπουλος οι Αντιδήμαρχοι κ. Γεώργιος Σμπιλίρης κ. Μαρία Παπαγγελή ο Προέδρος της Τοπικής Κοινότητος Γυμνού κ. Γεώργιος Χαϊνάς οι μαθητές του Γυμνασίου Γυμνού και πολλοί πιστοί οι οποίοι και ετίμησαν την εορτή αλλά και να ευχηθούν στο εορτάζοντα εφημέριο τους.

Καθώς επίσης το αναλόγιο διηκόνησαν ο Πρωτοψάλτης κ. Στυλιανός Μπενής με τον Πρεσβύτερο Πέτρο Βλάχο εφημέριο Ιερού Ναού Αγίου Τρύφωνος Νέας Λαμψάκου και τον Ιεροψάλτη Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Ερέτριας οι οποίοι απέδωσαν τους ύμνους του Όρθρου αλλά και της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας τιμώντας τον προστάτη άγιο τους.


Φωτογραφίες Δημήτριος Πετρογιάννης.

 

 

 

Διαβάστε ακόμα