Η Τρίπολη υποδέχθηκε την Ιερά Εικόνα της Παναγίας Σγράπας

Του Επαμεινώνδα Μανδρώνη

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και την παρουσία πλήθους πιστών, σήμερα το απόγευμα, Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2019, η Τρίπολη υποδέχθηκε την Ιερά και Θαυματουργό Εικόνα της Παναγίας Σγράπας από το Ιερό της Προσκύνημα στη Γιάλοβα Μεσσηνίας. 

Της υποδοχής της Ιεράς Εικόνας προέστη ο Σεβ. Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Αλέξανδρος, στην κεντρική πλατεία του Αγίου Βασιλείου.

Την Εικόνα της Παναγίας μετέφερε ο Αρχιερατικός Επίτροπος Πύλου και Εφημέριος του Προσκυνήματος Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης Ειρηναίος Γκουγκούνης.

Λιτανευτικώς η Ιερά Εικόνα έφταε στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Τρίπολης, όπου και εναποτέθηκε για πενθήμερο προσκύνημα, έως την πανήγυρη του Ιερού Ναού. 

Ακολούθως τελέσθηκε Αρχιερατικός Εσπερινός προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτη κ. Αλεξάνδρου, συμπαραστατούμενου από πλειάδα Ιερέων της Μητροπόλεως. 

Στο κήρυγμά του ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Ειρηναίος αναφέρθηκε διεξοδικά στο ιστορικό ευρέσεως της Θαυματουργού Ιεράς Εικόνας της Παναγίας, αλλά και στα θαυμαστά γεγονότα που έχουν σημειωθεί έως σήμερα. 

Ο Μητροπολίτης Μαντινείας με τη σειρά του, αφού αναφέρθηκε στην Μεγάλη Επισκέπτρια της πόλης της Τρίπολης, ευχαρίστησε αδελφικώς τον Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομο για την αποδοχή του αιτήματός μεταφοράς της Ιεράς Εικόνος. Τέλος, συνεχάρη το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ιερού Ναού, αλλά και τον Προϊστάμενο π. Αριστείδη Σκόρδο για την διοργάνωση της υποδοχής. 


Να σημειωθεί πως η Θαυματουργός Εικόνα συνδέεται με την Αρκαδία, διότι η εύρεσή της έγινε κατόπιν αλλεπάλληλων οραμάτων της ευσεβούς Γερόντισσας Αναστασίας Αργυροπούλου εκ του χωρίου Μάκρης Τριπόλεως. Επίσης στα χρόνια του Εθνικού Αγώνα προσκύνημα στην Παναγία είχε πραγματοποιήσει ο Γέρος του Μοριά Θεόδωρος Κολοκοτρώνης.  

 

 

 

 

 

Διαβάστε ακόμα