Ιστορικής σημασίας η επίσκεψη του Οικ. Πατριάρχη στη Σουηδία

Η Α. Θ. Παναγιότης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαίος ο Α’,  επισκέφθηκε τη Στοκχόλμη, όπου προέστη των εορταστικών εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση της πρώτης  πεντηκονταετίας από της ιδρύσεως της Ι. Μητροπόλεως Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας, για την 130η επέτειο από της ανεγέρσεως του Καθεδρικού Ναού Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης, ο οποίοςεπί του παρόντος βρίσκεται στην πρώτη φάση της εξωτερικής εκ βάθρων ανακαινίσεώς του,και μίλησε στην πρώτη στην ιστορία της Ι.  Μητροπόλεως Κληρικολαϊκή Σύναξη.

Ο Παναγιώτατοςαφίχθη το απόγευμα της 27ης Σεπτεμβρίου 2019, στο αεροδρόμιο ARLANDA, συνοδευόμενος από τον Σεβ. Αρχιεπίσκοπο Καναδά κ. Σωτήριο, τον Σεβ. Μητροπολίτη Κυδωνιών κ. Αθηναγόρα, τον Παν. Διάκονο κ. ΒοσπόριοΜαγκαφά, Κωδικογράφο της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, τον Εντιμολ. κ. Παντελεήμονα Βίγκα, Άρχοντα Μ. Χαρτοφύλακα της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, και τον κ. Βασίλειο Γρηγοριάδη.Τον Παναγιώτατο καλωσόρισαν στο αεροδρόμιο ο Σεβ. Μητροπολίτης Σουηδίας κ. Κλεόπας με κληρικούς της Ι. Μητροπόλεως, οι Πρέσβεις Ελλάδος και Κύπρου και ο επιχειρηματίας κ. Χρήστος Μελέτης.

Το βράδυ της ιδίας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης επισκέφθηκε την Τουρκική Πρεσβευτική Κατοικία, όπου ο Εξοχ. Πρέσβυς κ. HakkiEmreYunt παρέθεσε επίσημο δείπνο προς τιμήν του.

Το Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου 2019, πραγματοποιήθηκε ηΚληρικολαϊκή Σύναξητης Ι. Μητροπόλεως Σουηδίας στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης. Σε αυτήν παρευρέθηκαν140εκπρόσωποι των 18 ενοριών, στις 4 χώρες, που απαρτίζουν την Ι. Μητρόπολη, καθώς και 43 μέλη του Διαλόγου μεταξύ Ορθοδόξου και Λουθηρανικής Εκκλησίας.Οι εργασίες της Κληρικολαϊκής Σύναξης ξεκίνησαν με την τέλεση της ακολουθίας του αγιασμού από τον Οικ. Πατριάρχη, τον χαιρετισμό των Πρέσβεων Ελλάδος και Κύπρου, την ομιλία  του Οικ. Πατριάρχη καθώς και 15 διακεκριμένων προσωπικοτήτων, από τον εκκλησιαστικό και ακαδημαϊκό χώρο.

Ακολούθως, ο Παναγιώτατος επισκέφθηκετο Ελληνικό Σχολείο Στοκχόλμης και αμέσως μετά επέστρεψε στις εγκαταστάσεις του Καθεδρικού Ναού για το γεύμα που προσεφέρθη από την τοπική Εκκλησία προς τιμή  του.

Το βράδυ της ιδίας, ο Οικ. Πατριάρχης ξεναγήθηκε στη Βιβλιοθήκη και το Κειμηλιαρχείο της Ι. Μητροπόλεως, ενημερώθηκε για την πρόοδο των έργων εσωτερικής ανακαίνισης του Καθεδρικού Ναού και παρακάθισε στο δείπνο που προσεφέρθηστις εγκαταστάσεις του ναού, προς τιμήν των εθελοντών της τοπικής Εκκλησίας. Ο Παναγιώτατος συνεχάρη τους εθελοντές και έδωσε τον λόγο και στον Σεβ. Αρχιεπίσκοπο Καναδά κ. Σωτήριο, ο οποίος συγκίνησε τους παρισταμένους.

Την Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου 2019, τελέστηκε Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης, όπου παρέστησαν συμπροσευχόμενοιο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Ελσινγκίου και πάσης Φινλανδίας κ. Λέων και ο Θεοφ. Επίσκοπος Τάρτου κ. Ηλίας. Παρέστησαν αρκετοί προσκεκλημένοι, όπως η Αρχιεπίσκοπος της Λουθηρανικής Εκκλησίαςκα. AntjeJackelén, ο Καρδινάλιος κ. AndersArborelius, ο Συροϊακωβίτης Αρχιεπίσκοπος κ. BenjaminAtas, ο Κόπτης Επίσκοπος κ. AnbaAbakir, η Λουθηρανή Επίσκοπος κα. ChristinaOdenberg, οι Πρέσβεις κ.κ. Α.Φρυγανάς, Σ. Λιασίδης και Μ. Διαμάντη και οι Επίτιμοι Πρόξενοι κ.κ. Χ. Κακαζούκης, R.A.Sigurdssonκαι Σ.Δίκος.

Τους εκκλησιαστικούς ύμνους απέδωσαν, υπό την διεύθυνση του Μουσικολ. κ. Παναγιώτη Παύλου, οι Παν. κ. Αρχιμ. Jaakko Henrik Damaskinos Olkinuora, Δρ. Ανδρέας Σελαμσής, Δρ. StigSymeonFrøysov, κ. Ηλίας Γέργη, κ. Δημήτριος Μπατσέλας, κ. Μιλτιάδης Σουλτάνης, Δρ. Ιωακείμ Φωκάς, και κ. Ευαγόρας Μακρίδης. Επίσης, πολυχρονισμό έψαλλε προς τιμήν του Πατριάρχου η χορωδία της Φιλλανδικής ενορίας Αγίου Νικολάου Στοκχόλμης, υπό την διεύθυνση του κ. JukkaAminoff. Η Πατριαρχική Θεία Λειτουργία τελέστηκε σε 11 γλώσσες: ελληνικά, αγγλικά, σουηδικά, νορβηγικά, ισλανδικά, δανέζικα, φιλανδικά, γαλλικά, ρουμανικά, γεωργιανά και σλαβονικά.

Ακολούθησαν τα εγκαίνια του Μουσείου Ελληνοχριστιανικής Κληρονομιάς, του Κειμηλιαρχείου, των νέων γραφείων του ναού και της βιβλιοθήκης. Εν συνεχεία,παρετέθη δεξίωση στις εγκαταστάσεις του Καθεδρικού Ναού, προσφορά της Φιλοπτώχου Αδελφότητος Κυριών, υπό την προεδρία της κ. Φωτεινής Μπατσέλα, και ακολούθησαν γεύματα σε εστιατόριο της περιοχής και στις εγκαταστάσεις του ναού.

Το απόγευμα της ιδίας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης μετέβη στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Εφραίμ, της Συροϊακωβίτικης Εκκλησίας, στο προάστειοSödertälje, προσκεκλημένος του Αρχιεπισκόπου κ. BenyaminAtas. Ακολούθησε δεξίωση προς τιμήν της Α. Θ. Παναγιότητος.

Το πρωί της Δευτέρας, 30 Σεπτεμβρίου 2019, ο Οικουμενικός Πατριάρχης ξεναγήθηκε στα αξιοθέατα της Στοκχόλμης.

Ακολούθησε επίσκεψη στην έδρα της Ρωμαιοκαθολικής Επισκοπής της Στοκχόλμης και επίσημο γεύμα, προς τιμήν του Πατριάρχου, από τον Καρδινάλιο κ. AndersArborelius.

Το βράδυ της ιδίας,η Παναγιότης του παρεκάθησεμε τη συνοδεία του σε δείπνο που προσέφερε προς τιμήν του, στην Ελληνική Πρεσβευτική Κατοικία, οΕξοχ. Πρέσβυς της Ελλάδοςστη Στοκχόλμη κ. ΑνδρέαςΦρυγανάς.

Την Τρίτη, 1 Οκτωβρίου 2019, ο Οικ. Πατριάρχης επισκέφθηκε τον Πρωθυπουργό της Σουηδίας Εξοχ. κ. StefanLöfven και ακολούθως μετέβη στην Ουψάλα,όπου συναντήθηκε με την Αρχιεπίσκοπο της Λουθηρανικής Εκκλησίας της Σουηδίας κα. AntjeJackelén και τα μέλη της Συνόδου, στην Αρχιεπισκοπική Κατοικία της Ουψάλας, παρεκάθισεδε στο γεύμα πουπαρετέθη προς τιμήν Του, προσεφώνησε τους παρόντες στον Καθεδρικό Ναό, επί τη ενάρξει των εργασιών της Κληρικολαϊκής Συνελεύσεως της Λουθηρανικής Εκκλησίας, παρουσία του ΒασιλέωςΚάρολου ΙΣΤ´ Γουσταύου και της Πριγκίπισσας Βικτωρίας, με τους οποίους είχε κατ᾽ ιδίαν συνάντηση, καθώς και με τον Πρόεδρο της Σουηδικής Βουλής Εντιμ. κ. AndreasNorlén.

Το απόγευμα της ιδίας, η Α. Θ. Παναγιότης και η Συνοδεία Της ανεχώρησαν για την Κωνσταντινούπολη.

Τον Παναγιώτατο κατευόδωσαν στο αεροδρόμιο Arlanda της Στοκχόλμης, ο Σεβ. Μητροπολίτης Σουηδίας κ. Κλεόπας, οι Πρέσβεις Ελλάδος και Κύπρου και ο επιχειρηματίας κ. Χρήστος Μελέτης.

Το φωτογραφικό υλικό είναι προσφορά της Ι. Μ. Σουηδίας και των κ.κ. Παντελεήμονο ςΒίγκα, Ευαγγελίας Ρουμελιώτου, Γεωργίου Βασιλείου και Νικολάου Κίτσιου.

Διαβάστε ακόμα
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin