Λαμπρός ο εορτασμός του Αγίου Δημητρίου στην Ι. Μ. Καρυστίας

Με λαμπρότητα την πρέπουσα μεγαλοπρέπεια και την συμμετοχή των φιλέορτων πιστών εορτάστηκε το 2ήμερο 25 και 26 Οκτωβρίου η μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του Μυροβλύτου σε πολλές ενορίες στην Ιερά Μητρόπολη Καρυστίας.

Την παραμονή της εορτής ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ χοροστάτησε στον πανηγυρικό εσπερινό που τελέστηκε στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Καδδίου – Κονιστρών του Δήμου Αλιβερίου – Κύμης πλαισιούμενος από τον Πρωτοσύγκελλο Πανοσ Αρχιμ Νικόδημο Πόγκα τον Οσιολογιώτατο Ιερομόναχο π. Αντώνιο Αγγελόπουλο και των ιερέων π. Αντωνίου Γκίκα εφημέριου Δύστου π. Αριστείδου Ρούσσου εφημέριου Διρευμάτων και του Διακονού Στυλιανού Πεταχτή ο οποίος μερίμνησε για την άψογη οργάνωση της εορτής του ιερού ναού της γενέτειρας του κατεχόμενος με φιλακόλουθο ζήλο κατανυκτικό πνεύμα σεβασμό υπακοή αφοσίωση και αγάπη στον Σεβασμιώτατο τον οποίον και διακονεί ακολουθώντας τον σε κάθε ποιμαντική η λειτουργική περιοδεία στις ενορίες και ιερές μονές της Ιεράς Μητροπόλεως Καρυστίας και Σκυρου και εκτός.

Παρών στον εσπερινό έδωσα πολλοί πιστοί μεταξύ εκ των οποίων του Αντιδημάρχου κ. Αλεξάνδρου Θεοδώρου του τέως Προέδρου της Δημοτικής Κοινότητος Κύμης και εορτάζοντος κ. Δημητρίου Πόγκα του Προέδρου της Κοινότητος Καλημέριανων κ. Φιλίπου Βογιατζή των εορταζόντων την ονομαστικη εορτή τους του Προέδρου της Τοπικής Κοινότητος Καδδίου κ. Δημητρίου Χρούτα και του Ιεροψάλτη Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Ερέτριας κ. Δημητρίου Πετρογιάννη ο οποίος διηκόνησε στο αναλόγιο με την συμμετοχή άλλων ιεροψαλτών μετά απο ευγενική και φιλόξενη παραχώρηση από τον ιεροψάλτη του ιερού ναού κ. Στυλιανό Μπενέτο.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος με αναφορά την σχέση των αγίων μαζί με εμάς τους πιστούς ώστε να εχουμε επικοινωνία μαζί τους.

Στην συνέχεια αναφέρθηκε στο βίο του Αγίου Νέστορος και στην ύπαρξη των αγίων η οποία υπάρχει ανάμεσα μας.

Ένα χαρακτηριστικό των αγίων είναι η δύναμη την οποία εκφράζεται και εκπληρώνεται και σε εμάς με τις πρεσβείες και τους και οδηγοί μας στον ουρανό.

Ευχόμενος τελειώνοντας το κήρυγμα ο Σεβασμιώτατος τόνισε να έχουμε τις πεποιθήσεις και την βοήθεια των αγίων.

Επίσης να αναφέρουμε ότι επι τη εορτή του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου στην ενορία του Αγίου Ιωάννου Αλιβερίου γενέτειρας του Οσίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου τελέσθηκε στον πανηγυρίζοντα ιερό ναό ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στον οποίο προεξήρχε ο Πανοσ Αρχίμ Δανιήλ Στέφας Προϊστάμενος Ιερού Ναού Αγίων Θεοδώρων Θηβών προσκεκλημένος του εφημερίου της ενορίας Πρωτοπρ Ευαγγέλου Βογιατζή ο οποίος με τα μέλη του εκκλησιαστικού συμβουλίου επιμελήθηκαν την άψογη οργάνωση της πανηγύρεως καθώς των συμμετεχόντων ιερέων από την επαρχία Αλιβερίου την Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδος και πολλών πιστών της επαρχίας Αλιβερίου.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο π. Δανιήλ ο οποίος και αναφέρθηκε στην ζωή και το θάρρος που περιέβαλε τον Άγιο Δημήτριο.

Ακολούθησε η λιτανεία της εικόνας του Αγίου την οποία και πλαισίωσαν το τμήμα του Χορευτικού του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίου Ιωάννου με τις παραδοσιακές ενδυμασίες και πλήθος πιστών στην συνέχεια τελέσθηκε η Αρτοκλασία.

Την δε κυριώνυμο ημέρα ο Σεβασμιώτατος Καρυστίας και Σκυρου κ. Σεραφείμ μετέβη στην ενορία Αγίου Ιωάννου Αλιβερίου στον προαναφερθεντα πανηγυρίζοντα ιερό ναό και προεξήρχε του Όρθρου και της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας με συλλειτουργούς τον Πρωτοσύγκελλο Πανοσ Αρχιμ Νικόδημο Πόγκα τον εφημέριο Πρωτοπρ Ευάγγελο Βογιατζή και τον Διάκονο Στυλιανό Πεταχτή.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος για τον βίο και τα θαύματα του Αγίου Δημητρίου στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε η λιτανεία της ιεράς εικόνας με προεξάρχοντα τον Σεβασμιώτατο τους ιερείς τους πιστούς τους μαθητές και μαθήτριες του Δημοτικού Σχολείου Αγίου Ιωάννου και όλους όσους τίμησαν την εορτή απο την επαρχία Αλιβερίου αλλά και το τμήμα του Χορευτικού του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίου Ιωάννου που πλαισίωσαν την εικόνα στην λιτανεία.

Φωτογραφίες Δημήτριος Πετρογιάννης Γεώργιος Καράπας.

 

 

 

Διαβάστε ακόμα