Ο Μητροπολίτης Πρεβέζης στον Αγιασμό έναρξης της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής

Την   Τετάρτη το απόγευμα και ώρα 19.00 μ.μ. τελέσθηκε ο καθιερωμένος Αγιασμός, με την ευκαιρία της έναρξης της λειτουργίας της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Νικοπόλεως και Πρεβέζης στο Πνευματκό Κέντρο της Μητροπόλεως στην Πρέβεζας από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. Χρυσόστομο.

Μετά τον αγιασμό τον λόγο πήρε ο Διευθυντής της Σχολής Αρχιμ. Χαρίτων Μιχαήλ αναφερόμενος στον πολυσχιδή ρόλο που διαδραματίζει η Βυζαντινή Εκκλησιαστική Μουσική στην καλλιέργεια του ανθρώπου καθώς και  στην διαμόρφωση του ήθους. Σε άλλο σημείο του λόγου του τόνισε ότι ο λόγος της ψαλμωδίας είναι πρωτίστως θεολογικός, βαθιά βιβλικός, είναι λόγος ορθοδόξου δογματικής και ηθικής θεολογίας. Αληθινής πίστεως και πράξεως. Περαιτέρω είναι λόγος ελπίδος, παρηγοριάς, αναθαρρύνσεως, αισιοδοξίας, αγωνιστικότητος, ανδρείας, αλλά και λόγος προσευχής, αυτογνωσίας, ταπεινώσεως και κάθε άλλης ελληνορθοδόξου αρετής.

 Στην συνέχεια ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας αναφέρθηκε στην ανάγκη διατήρησης της Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής καθώς αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της πίστης μας. Σε άλλο σημείο αναφέρθηκε στον ρόλο του Ιεροψάλτη στην ορθόδοξη λατρεία τονίζοντας ότι η ορθή απόδοση των ψαλλομένων μελών αποτελεί την πρέπουσα δοξολογία του Θεού ενώ εξέφρασε την ευαρέσκειά του προς τον διευθυντή, τους καθηγητές της Σχολής και ευχήθηκε προκοπή και πρόοδο σε όλους τους μαθητές.

Στο τέλος ο Σεβασμιώτατος επέδωσε στους επιτυχόντες της προηγούμενης χρονιάς Ευάγγελο Τζούρο και Γεώργιο Αλεφραγκή Πτυχίο και Δίπλωμα αντίστοιχα.

Διαβάστε ακόμα