Το Ουκρανικό ζήτημα στην Ιεραρχία το Σάββατο 12 Οκτωβρίου

Συνέρχεται από αύριο Τρίτη 8 έως και την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2019, στην Tακτική Σύγκλησή της, η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Το ζήτημα της αναγνώρισης της νέας Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας κατά πάσα πιθανότητα θα συζητηθεί το Σάββατο 12 Οκτωβρίου. Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος σκέφτεται να φέρει το Ουκρανικό ζήτημα στην Ιεραρχία, αλλά αυτό θα γίνει το Σάββατο για να υπάρχει χρόνος και να τοποθετηθούν οι ιεράρχες –κυρίως όσοι διαφωνούν- γι’ αυτό το τόσο σοβαρό θέμα. Ωστόσο, τίποτα δεν είναι ακόμη σίγουρο…

Αύριο Τρίτη 8 Οκτωβρίου θα τελεστεί Θεία Λειτουργία στο Συνοδικό Παρεκκλήσιο των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, Καθολικό της Ιεράς Μονής Ασωμάτων  Πετράκη, από τον μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης Αθανάσιο. Στις 9:00 θα αρχίσουν οι εργασίες της Συνεδριάσεως. 

Στη συνέχεια, ο Μακαριώτατος, πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου της  Ιεραρχίας, θα προσφωνήσει τους Συνοδικούς Συνέδρους και θα αντιφωνήσει ο πρώτος τη τάξει μητροπολίτης εκ των μελών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας.

Κατόπιν, θα παρουσιασθούν οι Εκθέσεις Πεπραγμένων των Συνοδικών Επιτροπών για το εκκλησιαστικό έτος 2018-2019 υπό των Προέδρων αυτών και θα ακολουθήσει συζήτηση. Mετά το διάλειμμα θα συγκροτηθούν οι Συνοδικές Επιτροπές για τα έτη 2020-2023 και θα συμπληρωθεί ο κατάλογος των προς αρχιερατείαν εκλογίμων.

Την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου, ώρα 9:00, θα  αναγνωσθούν και θα επικυρωθούν τα πρακτικά της προηγουμένης συνεδρίας. Ακολούθως, ο μητροπολίτης Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας Γαβριήλ θα αναγνώσει την εισήγησή του με θέμα: «Το φαινόμενο της υπογεννητικότητας ως μείζον εθνικό πρόβλημα». Θα ακολουθήσει η εισήγηση του μητροπολίτη Σιδηροκάστρου Μακαρίου με θέμα: «Η “γενοκτονία” των συγχρόνων Ελλήνων και τα δημιουργηθέντα εξ αυτής: εργασιακό πρόβλημα (ανεργία των νέων), αδυναμία δημιουργίας νέων οικογενειών, άμβλυνση των ηθών, μονογονεϊκές οικογένειες, ομόφυλα ζευγάρια». Μετά από τις εισηγήσεις θα ακολουθήσει συζήτηση επ’αυτών.

Την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου θα  αναγνωσθούν και θα επικυρωθούν τα πρακτικά της προηγουμένης συνεδρίας. Κατόπιν, ο μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος θα αναγνώσει την εισήγησή του με θέμα: «Οι συνέπειες της ψηφιακής τεχνολογίας και ευρύτερα του τεχνικού πνεύματος στον ρόλο και στην αποστολή της Εκκλησίας». Θα ακολουθήσει η εισήγηση του μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικολάου με θέμα: «Οι προκλήσεις της τεχνητής νοημοσύνης». Μετά από τις εισηγήσεις θα ακολουθήσει συζήτηση επ’αυτών.

Την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου, η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος θα προβεί στην πλήρωση των κενών Ιερών Μητροπόλεων Φθιώτιδος, Καλαβρύτων και Αιγιαλείας και Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου και κενών θέσεων Βοηθών Επισκόπων. Το Σάββατο είναι πιθανό να συζητηθεί το Ουκρανικό. Οψόμεθα…

 

Διαβάστε ακόμα