Χαράς ευαγγέλια στο Φανάρι

Του Νείλου Ζoναγκίτη

Με δύο νέους αγίους και οκτώ εκλογές Ιεραρχών φτάνει στο Φανάρι η θρονική εορτή της Κωνστατινοπολίτιδος Εκκλησίας. Έξι Επίσκοποι και δύο Μητροπολίτες, ήταν το έργο των συνεδριάσεων της Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου για τον μήνα Νοέμβριο, με τις ευλογίες των νέων Οσίων Ιερωνύμου και Σωφρονίου.

Σήμερα παραμονή της θρονικής εορτής, έδωσαν τα μεγάλα μηνύματα οι εκλεγέντες ως επίσκοποι Ευμενείας και Δορυλαίου, Ειρηναίος και Δαμασκηνός αντίστοιχα. Μετά την Μακεδονία και στην Κρήτη, θα έχουμε επισκόπους τους Ηγουμένους των Σταυροπηγίων. Μένει να δούμε αν θα επεκταθεί το φαινόμενο και σε άλλα Σταυροπήγια που λειτουργούν περισσότερο ως Μητροπολιτικά Μοναστήρια, των επαρχιών. Στα παραπάνω περιλαμβάνεται και το νεότερο «εν Ελλάδι» Σταυροπήγιο της Μονής Αγίας Παρασκευής Μεγάρων. Βέβαια στις παραπάνω εκλογές, το ότι ο επίσκοπος των εκλεγέντων, Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου Δαμασκηνός είναι Συνοδικός, δεν πρέπει να παραμένει απαρατήρητο. Αξιοσημείωτο είναι το ότι για τους δύο ηγουμένους, επελέγησαν πάλαι ποτέ διαλάμψασες επισκοπές που τα αρχικά γράμματά τους, ταυτίζονται με τα αρχικά των ονομάτων τους, όπως συνέπεσε σε πρόσφατες εκλογές και με τον Σινώπης Σιλουανό και τον Σεβαστείας Σεραφείμ.

Κατά τα άλλα, ο μέχρι πρότινος Μητροπολίτης Μπούενος Άιρες Ταράσιος, εξελέγη Μητροπολίτης Ροδοπόλεως και θα αναλάβει Διευθυντής του εν Berkeley Η.Π.Α. Πατριαρχικού Ορθοδόξου Ινστιτούτου «Πατριάρχης Αθηναγόρας».

Το τριπρόσωπο για την Μητρόπολη Ροδουπόλεως, καταρτίσθηκε από τον Μητροπολίτη Μπουένος Άιρες Ταρασίο και τους Επισκόπους Φασιανής Αντώνιο και Μωκησού Δημήτριο, ενώ νυμφαγωγός στην εκλογή προέστη ο Μητροπολίτης Νέας Ζηλανδίας Μύρων.

Ο Μητροπολίτης Ροδουπόλεως, υπέρτιμος και έξαρχος Λαζικής Ταράσιος γεννήθηκε στον Άγιο Αντώνιο του Τέξας των  Η.Π.Α. το έτος 1956. Σπούδασε στην Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης και πραγματοποίησε περαιτέρω σπουδές σε Αμερική και Ευρώπη. Διάκονος χειροτονήθηκε «εν τω Πανσέπτω Πατριαρχικώ Ναώ» του Αγίου Γεωργίου Φαναρίου, την 30η Δεκεμβρίου 1990 υπό του Μητροπολίτου Γέροντος Χαλκηδόνος κ. Βαρθολομαίου, νυν Οικουμενικού Πατριάρχου. Υπηρέτησε στην Πατριαρχική Αυλή μέχρι και της θέσεως του Μεγάλου Αρχιδιακόνου. Την 8η Μαΐου 2001, εξελέγη Μητροπολίτης Μπουένος Άϊρες, χειροτονηθείς Πρεσβύτερος την 27ην ιδίου στο Προκόπι Καππαδοκίας και Επίσκοπος την Κυριακή της Πεντηκοστής, 3ην Ιουνίου, «εν τω Πανσέπτω Πατριαρχικώ Ναώ». Την 14ην Ιουλίου 2001 ενθρονίσθηκε  στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μπουένος Άϊρες. Ομιλεί την αγγλική, ελληνική, ισπανική, ιταλική και γαλλική και διαβάζει την Πορτογαλική γλώσσα.

Σε διαδοχή του κυρίου Ταρασίου, νέος Μητροπολίτης Μπουένος Άιρες εξελέγη ο έως τώρα βοηθός Επίσκοπός του και Πρωτοσύγκελος αυτού, Επίσκοπος Πατάρων Ιωσήφ.

Το τριπρόσωπο, καταρτίσθηκε από τους Επισκόπους Αβύδου Κύριλλο, Πατάρων Ιωσήφ και Αμορίου Νικηφόρο και νυμφαγωγός ήταν ο Μητροπολίτης Ανέων Μακάριος, κοντά στον οποίο στο Σαμπεζύ βρέθηκε ο εκλεγείς.

Ο Μητροπολίτης Μπουένος Άϊρες, υπέρτιμος και έξαρχος Νοτίου Αμερικής Ιωσήφ Bosch γεννήθηκε το έτος 1976 στην Κόρδοβα της Αργεντινής. Περάτωσε αριστεύσας τις γυμνασιακές και λυκειακές του σπουδάς στο Ορθόδοξο Κολλέγιο του Αγίου Γεωργίου στην γενέτειράν του, κατά το έτος 1994.

Το έτος 1995, πρωτοβουλία του τότε Επισκόπου Άρκας Κυρίλλου, Ιεράρχου του Πατριαρχείου  Αντιοχείας  μεταφέρθη εις την Συρία σε πρόγραμμα ιερατικών σπουδών στην Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου του Χειμάρρου, και έπειτα στην Θεολογική Σχολή του Αγίου Ιωάννου του Δαμασκηνού στο Μπαλαμάντ του Λιβάνου. Το έτος 1997 έλαβε υποτροφία από το Οικουμενικό Πατριαρχείο για να σπουδάσει θεολογία εις το Τμήμα Ποιμαντικής της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και αποφοίτησε αριστεύσας το έτος 2002. Χειροτονήθηκε διάκονος το έτος 1997 υπό του Μητροπολίτου Σασίμων Γενναδίου «εν τω Π. Πατριαρχικώ Ναώ του Αγ. Γεωργίου του Τροπαιοφόρου» μετονομασθείς εις Ιωσήφ, ενώ η σε Πρεσβύτερο χειροτονία έγινε στην γενέτειρά του το 2000, υπό του Μητροπολίτου Μπουένος Άϊρες Γενναδίου. Το αυτό έτος μεταφέρθη στην πόλιν Φρείμπουργ της Γερμανίας και τοποθετήθηκε υπό του Μητροπολίτου Γερμανίας κ. Αυγουστίνου ως Ιερατικώς Προϊστάμενος του Ιερού Ναού του Αγ. Ιωάννου του Θεολόγου.

Το 2002 μεταφέρθη εις την Ρώμη για να συνεχίσει τις προπτυχιακές θεολογικές του σπουδές στο Καθολικό Πανεπιστήμιο του Αγ. Θωμά Ακινάτου – Angelicum και αποφοίτησε αριστεύσας το έτος 2003. Το επόμενο έτος 2004 έλαβε με άριστά το μεταπτυχιακό πτυχίο Master of Arts στην ποιμαντική και πνευματική καθολική θεολογία, υποβαλών επί τούτω διατριβή με τίτλο «Η ικανοποίησις της μετάνοιας κατά τον Θωμάν Ακινάτον». Το έτος 2005 ολοκλήρωσε αριστεύσας τις μεταπτυχιακές σπουδές στην Θεολογική Σχολή του προαναφερομένου Ποντιφικού Πανεπιστημίου, υποβαλών διατριβή με τίτλο «Ο Αγ. Ιωάννης Δαμασκηνός ως πηγή του Α’ μέρους της Θεολογικής Σούμμας του Θωμά Ακινάτου». Το 2006 έλαβε με άριστα μεταπτυχιακό πτυχίο από το Τμήμα Ποιμαντικής της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, υποβαλών διατριβή με τίτλο «Η θεολογική μεθοδολογία του Αγ. Γρηγορίου Παλαμά».

Το έτος 2006, με εντολή του Οικουμενικού Πατριάρχου, μεταφέρθη στην Αργεντινή. Τον Φεβρουάριο του έτους 2007, προτάσει της Α. Θ. Παναγιότητος, προήχθη από τον  Μητροπολίτη Μπουένος Άϋρες Ταράσιο σε Αρχιμανδρίτη και τοποθετήθηκε ως Ιερατικώς Προϊστάμενος του Ιερού Καθεδρικού Ναού του Αγίου Γεωργίου εν Σαντιάγκο, ενώ διορίσθηκε  Αρχιερατικώς Επίτροπος Χιλής. Κατά το έτος 2008 μεταφέρθη εις την γενέτειρά του Κόρδοβα, και διορίσθηκε Ιερατικώς Προϊστάμενος του Ιερού Ναού του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου και Αρχιερατικώς Επίτροπος Κεντρικής και Βορείου Αργεντινής. Το έτος 2010 μεταφέρθη στο Μπουένος Άιρες και ανέλαβε την πρωτοσυγκελλίαν της ιεράς Μητροπόλεως, ενώ διορίσθηκε Ιερατικώς Προϊστάμενος του Ιερού Καθεδρικού Ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Το έτος 2011 υπέβαλε διδακτορική διατριβή εις το καθολικό πανεπιστήμιο του Αγ. Θωμά Ακινάτου – Angelicum, υπό τον τίτλο: «Ίχνη του Δαμασκηνού εις τον Αγγελικόν Διδάσκαλον. Μία ερμηνευτική προσέγγισις εις την χρήσιν της θεολογίας του Αγ. Ιωάννου Δαμασκηνού εν τη Θεολογική Σούμμα του Θωμά Ακινάτου» και αναγορεύθηκε Διδάκτωρ της Καθολικής Θεολογίας με τον βαθμόν «άριστα», ενώ τον Μάρτιον του 2012 ανακηρύχθηκε αριστούχος Διδάκτωρ της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, υποβαλών διδακτορική διατριβή με θέμα: «Τα αρεοπαγιτικά κείμενα εις το Α’ μέρος της Θεολογικής Σούμμας του Θωμά Ακινάτου».

Την 31η Μαΐου 2012 εξελέγη παμψηφεί Επίσκοπος Πατάρων, Βοηθός Επίσκοπος παρά τω Μητροπολίτη Μπουένος Άϋρες, και χειροτονήθηκε στον Ιερό Καθεδρικό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μπουένος Άϊρες, στις 19 Αυγούστου 2012.

Τυγχάνει μέλος της επιτροπής επί της Νεολαίας του Π.Σ.Ε και της μεικτής επιτροπής διεργασίας –Joint Working Group- του Π.Σ.Ε μετά της Καθολικής Εκκλησίας. Διετέλεσε μέλος Πατριαρχικών Αντιπροσωπειών και Αποστολών κατά τις Γενικές Συνελεύσεις του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών, και διάφορα άλλα Διαχριστιανικά Συνέδρια. Κατά την Γ’ συνάντηση της Συνελεύσεως Κανονικών Ορξοδόξων Επισκόπων Νοτίου Αμερικής διορίσθη εκτελεστικός γραμματεύς αυτής.

 

Διαβάστε ακόμα