Δένδιας: “Σεβόμεθα απολύτως το ρόλο και την αυτονομία της Ελλαδικής Εκκλησίας”

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, στη Μόσχα – Οι επενδύσεις, το μεταναστευτικό, η ενέργεια και οι εξελίξεις σε Συρία, Βαλκάνια, Ουκρανία και Ανατολική Μεσόγειο, βρέθηκαν στο επίκεντρο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλησπέρα, η ερώτηση είναι κοινή: όπως είπε ο κ. Δένδιας, συζητήσατε και το θέμα της Ουκρανίας. Ένα θέμα το οποίο σχετίζεται με αυτό έχει να κάνει με το Εκκλησιαστικό. Πριν από ένα περίπου μήνα η Εκκλησία της Ελλάδας αναγνώρισε την αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας ή σχισματική Εκκλησία της Ουκρανίας, όπως την αποκαλεί το Ρωσικό Πατριαρχείο. Πιστεύετε ότι η απόφαση αυτή ήταν προϊόν πολιτικών πιέσεων και κατά πόσο η εκκλησιαστική διαμάχη μπορεί να επηρεάσει τις διμερείς σχέσεις;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την ερώτηση και την ευκαιρία που μου δίνετε, καθότι αντιλαμβάνομαι ότι το θέμα αφορά τη ρωσική κοινή γνώμη. Όπως επίσης θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Υπουργό τον κ. Lavrov που επανέλαβε προηγουμένως αυτά τα οποία συζητήσαμε κατ’ ιδίαν για το ζήτημα αυτό. Δηλαδή, ότι το θέμα αυτό δεν θα αποτελέσει ζήτημα ή εμπόδιο του διαλόγου, της εμβάθυνσης, της διεύρυνσης των σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και της Ρωσίας. Θα μου επιτρέψετε να σας μιλήσω για μένα: όπως ίσως ξέρετε, από την πλευρά της μητέρας μου είμαι απόγονος μίας μακράς σειράς ιερέων, νομίζω 17 γενεών, γεγονός το οποίο με έχει καταστήσει προσεκτικό αναγνώστη των Ευαγγελίων. Στο πλαίσιο λοιπόν της Ορθόδοξης πίστης, θυμάμαι καθαρά την απάντηση του Ιησού Χριστού όταν ερωτήθηκε και είπε «τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ». Στο πλαίσιο λοιπόν αυτό, η σημερινή ελληνική Πολιτεία σέβεται απολύτως το ρόλο και την αυτονομία της Εκκλησίας της Ελλάδος και το διακριτό της ρόλο. Και βέβαια σαν αυτονόητη συνέπεια δεν επεμβαίνει στα στενά εκκλησιαστικά θέματα. Σας ευχαριστώ.

 

 

Διαβάστε ακόμα