Εγκαίνια Ναού της Αγίας Παρασκευής από τον Μητροπολίτη Λαρίσης

Με θρησκευτική κατάνυξη, ιεροπρέπεια και την αθρόα συμμετοχή πιστών, πραγματοποιήθηκαν τα Εγκαίνια του Ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής Λαρίσης, που βρίσκεται στον υπόγειο χώρο της ενορίας του Αγίου Χαραλάμπους.

Από το πρωί τελέσθηκε ο Πανηγυρικός Όρθρος στο τέλος του οποίου άρχισε η τελετή των εγκαινίων με τη λιτανεία των ιερών λειψάνων τρεις φορές γύρω από το Ναό. Το τελετουργικό της εισόδου σε αυτόν, τον καθαγιασμό της Αγίας Τραπέζης με τα στάδια που έχει, της τοποθέτησης των ιερών λειψάνων στο «φυτό» της Αγίας Τραπέζης, της σφράγισής του με κηρομαστίχη, της έκπλυσης της Αγίας Τραπέζης με ζεστό νερό, σαπούνια και σφουγγάρια και το σκούπισμά της. Το μύρωμα με Άγιο Μύρο, το σκούπισμα με καινούρια αντιμήνσια, της ένδυσης με το κατασάρκιο και την στολής, το άναμμα της κανδήλας της Αγίας Τραπέζης, τον καθαγιασμό του Ναού στις τέσσερις πλευρές του με το σφράγισμα με το μονόγραμμα του Χριστού.

Ο σεπτός μας Ποιμενάρχης στο κήρυγμα του τόνισε ότι τα ιερά εγκαίνια ενός Ναού αποτελούν γεγονός μείζονος σημασίας δια την τοπική Εκκλησία και όχι μόνον. Το ιερό θυσιαστήριο είναι η ανεξάντλητη πηγή δυνάμεως και χάριτος του ανθρώπου, χωρίς το οποίο δεν μπορεί να ζήσει και να υπάρξει ως πρόσωπο και εικόνα Θεού, καθώς η Θεία Ευχαριστία, η οποία τελεσιουργείται εντός της Θείας Λειτουργίας που τελείται εν τω Ναώ, τρέφει τον άνθρωπο και τον κόσμο όλο.
Η σημερινή λαμπρά αυτή ημέρα των εγκαινίων υπενθυμίζει, επίσης, σε όλους μας το χρέος και την ευθύνη να κρατούμε καθαρό και φωτεινό τον χιτώνα της ψυχής μας δια να βρίσκει το Πανάγιο Πνεύμα τόπο αναπαύσεως και κατοικίας.

Διαβάστε ακόμα