Λειτουργικές παρουσίες του Μητροπολίτη Χαλκίδος

Σε ολόκληρη την έκταση της Ι. Μητροπόλεως Χαλκίδος τιμήθηκαν με εκκλησιαστική λαμπρότητα η εορτές της Συνάξεως των Παμμεγίστων Ταξιαρχών και του Αγίου Νεκταρίου, επ’ ονόματι των οποίων πανηγυρίζουν αρκετοί Eνοριακοί Ι. Ναοί και πολλά εξωκκλήσια.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος την Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2019 επισκέφθηκε τον Ι. Ν. Παμμεγίστων Ταξιαρχών Χαλκίδος, όπου χοροστάτησε στον Πανηγυρικό Εσπερινό, πλαισιούμενος από πλειάδα Κληρικών της Πόλεως, ενώ κήρυξε τον θείο λόγο προς τους κατακλύζοντες, τον Ι. Ναό πιστούς, αναλύοντας πώς το πρόσταγμα του Αρχαγγέλου «Πρόσχωμεν· στώμεν καλώς, στώμεν μετά φόβου Θεού» χαρακτηρίζει την λειτουργική ζωή της Ορθοδόξου Εκκλησίας αλλά και πώς πρέπει να εμπνέει τις προσωπικές μας σχέσεις με τον Θεό και τους συνανθρώπους μας.

Ακολούθησε η λιτάνευση της εφεστίου ιεράς εικόνος του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, την οποία εκόμισαν στη Χαλκίδα Μικρασιάτες πρόσφυγες, με την συμμετοχή των αιρετών εκπροσώπων του τόπου μας, συλλόγων και πλήθους πιστών που προσήλθαν ευλαβείς προσκυνητές στη χάρη των Αγίων Αγγέλων, ενώ μετά την απόλυση, με τη φροντίδα των Ιερέων της Ενορίας και των συνεργατών τους, παρετέθη μικρή δεξίωση στους προσελθόντες προσκυνητές.

Την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2019 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας μετέβη στην Κύμη και ιδιαίτερα στον πανηγυρίζοντα Ι. Ναό Αγίων Ταξιαρχών, όπου συμμετείχε στο Αρχιερατικό Συλλείτουργο των ονομαστηρίων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ, όπου κήρυξε και τον θείο λόγο, συλλειτουργούντων και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ειρηνουπόλεως κ. Νικάνδρου, εκ του Οικουμενικού Πατριαρχείου, και του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ωρεών κ. Φιλοθέου, Αρχιγραμματέως της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Την ίδια ημέρα το απόγευμα, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος χοροστάτησε στον πανηγυρικό Εσπερινό του Ενοριακού Ι. Ν. Αγ. Νεκταρίου Χαλκίδος, με την συμμετοχή πολλών Κληρικών της Πόλεως και των περιχώρων, ενώ τον θείο λόγο κήρυξε ο εορτάζων Αρχιμ. Νεκτάριος Ευγενικός- Ιεροκήρυξ.

Αμέσως μετά ακολούθησε η λιτανεία της ι. εικόνος και αποτμήματος εκ των ι. λειψάνων του Αγίου, Προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου ακολουθούντων του Κλήρου, της Δημάρχου και πολλών εκπροσώπων των αρχών του τόπου και εκατοντάδων ευσεβών χριστιανών της Χαλκίδος.

Το Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2019, κυριώνυμη ημέρα της εορτής του Αγ. Νεκταρίου, ο Σεβασμιώτατος, μετέβη στον Ι. Ν. Αγίου Νεκταρίου Χαλκίδος, όπου χοροστάτησε στον Όρθρο, προέστη στην Θεία Λειτουργία και τέλεσε την εις Πρεσβύτερον Χειροτονία του Διακ. Καλλινίκου Καραπέτη. Συλλειτουργοί του Μητροπολίτου ήταν οι Αρχιμ. Στέφανος Δέβρελης-Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως Εδέσσης, Νικηφόρος Ευσταθίου-Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ι. Μητροπόλεως Χαλκίδος, Τιμόθεος Μπαϊμπάκης-Ιεροκήρυξ, Νεκτάριος Ευγενικός-Ιεροκήρυξ, Χριστόδουλος Μάνιας-Εφημέριος του Ι. Ν. Αγ. Νεκταρίου Χαλκίδος, Δαμασκηνός Παπακωνσταντίνου-Εφημέριος Ι. Ν. Ευβοέων Αγίων Χαλκίδος, ο Πρεσβ. Αθανάσιος Γεοργιάννης-Εφημέριος Ι. Ν. Ευαγγελισμού Θεοτόκου Κεράμειας και οι Διάκ. Νίκανδρος Πρίτσκας, Καλλίνικος Καραπέτης, Νικόλαος Πριμηκύριος και Ευγένιος Τσάλλας.

Στην ομιλία του προς τον χειροτονούμενο ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε σε πτυχές του βίου του Αγίου Νεκταρίου, οι οποίες πρέπει να χαρακτηρίζουν κάθε Ιερέα και τον προέτρεψε να γίνει ζηλωτής την νηστείας, της αγρυπνίας και της προσευχής, όπως ο Αγ. Νεκτάριος, ώστε να αξιωθεί να γίνει και μέτοχος ουρανίων χαρισμάτων.

Ο πιστός λαός του Θεού αναφώνησε το «Άξιος», συμμετέχοντας ενεργά στο Μυστήριο της χειροτονίας, και στην συνέχεια συμμετείχε και στο κοινό Ποτήριο. Στο τέλος, ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε σε όλους τους εορτάζοντες, ενώ μετά το πέρας των ακολουθιών όλοι απήλαυσαν την αβραμιαία φιλοξενία του Εφημερίου π. Χριστοδούλου των συνεργατών και εθελοντριών της Ενορίας, που είχαν ετοιμάσει για όλους κεράσματα στο Πνευματικό Κέντρο της Ενορίας.

Την Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2019, ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος μετέβη στην Ενορία Αγίας Τριάδος Κάτω Στενής, όπου χοροστάτησε στον Όρθρο, προσέφερε την Θεία Λειτουργία και χειροτόνησε Πρεσβύτερο τον Διάκ. Αθανάσιο Σάλιαρη, συμπαραστατούμενος από τους Ιεροκήρυκες Αρχιμ. Τιμόθεο Μπαϊμπάκη και Νεκτάριο Ευγενικό, τον Εφημέριο της Ενορίας Αγ. Γεωργίου Πεισώνα Οικον. Εμμανουήλ Βιολάκη, τον Εφημέριο της Ενορίας Αγ. Νικολάου Καμπιών π. Κωνσταντίνο Ξυνογαλά, τον Εφημέριο της Ενορίας Αγ. Ιωάννου Θεολόγου π. Γεράσιμο Βασιλόπουλο και τους Διακ. Νικόλαο Πριμηκύριο και Ευγένιο Τσάλλα.

Στον διδακτικό και παραινετικό του λόγο προς τον χειροτονούμενο, ο Σεβασμιώτατος ανέπτυξε το έργο του καλού Σαμαρείτη, αλλά τον προέτρεψε και να προφυλάσσει τους ενορίτες του από τους πνευματικούς ληστές, που παρασύρουν τους ανθρώπους στην φιλαμαρτία και την αίρεση. Επίσης, ο Σεβασμιώτατος προέταξε το παράδειγμα του μακαριστού Εφημερίου της Κάτω Στενής π. Γεωργίου Τσουνή, ο οποίος είχε αναλάβει, πραγματικά, έργο καλού Σαμαρείτη για τους Ενορίτες του και με αυταπάρνηση υπέρ του ποιμνίου του, άφησε την τελευταία του πνοή μπροστά στο Ιερό Θυσιαστήριο.

Οι κάτοικοι της Στενής και οι κάτοικοι του Θεολόγου, τόπου καταγωγής του π. Αθανασίου, ενθουσιασμένοι αναφώνησαν το «Άξιος» για τον νέο Ιερέα, ο οποίος θα διακονήσει την Ενορία την Κάτω Στενής.

Όλες οι ιερές ακολουθίες μεταδόθηκαν ζωντανά από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως «Άγιος Τιμόθεος Ευρίπου» (97,7fm).

Φωτογραφίες: Χρυσοβαλάντω Δημάκου-Πλάκα, Ευάγγελος Στάμου, Ανδρέας Ρούκο, Δημήτριος Πετρογιάννης, Αθανάσιος Κοκκάλας.

 

 

 

Διαβάστε ακόμα