Ο Καθηγητής Απ. Νικολαΐδης ομιλητής στην Ι. Μ. Κορίνθου

Πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου 2019, το απόγευμα στην «Κροκίδειο» Αίθουσα στην Κόρινθο, η εσπερινή Κατηχητική σύναξη πνευματικής οικοδομής της Ιεράς Μητροπόλεως Κορίνθου με τον γενικό τίτλο: «Εις οικοδομήν του Σώματος του Χριστού».

Προσκεκλημένος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου κ. Διονυσίου, ήταν ο Κοσμήτορας και Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Απόστολος Νικολαΐδης, ο οποίος μίλησε με θέμα: «Συνδέεται η Εκκλησία με την Πολιτική;».

Ο κ. Νικολαΐδης με τρόπο εύληπτο και κατανοητό μας βοήθησε να καταλάβουμε τους τρόπους σύνδεσης της Εκκλησίας με την Πολιτική αλλά και τους διακριτούς ρόλους που επιβάλλεται να κατέχουν οι δύο θεσμοί. Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Καθηγητής υπογράμμισε ότι η Εκκλησία ούτε κομματίζεται ούτε πολιτικοποιείται και ασφαλώς δεν πρέπει να αναμιγνύεται στα πολιτικά, γιατί σε καμία περίπτωση δεν λειτουργεί ως «πολιτικός παράγοντας». Επίσης, η Εκκλησία μας δεν υποκαθιστά την Πολιτική με τις κοινωνικές και φιλανθρωπικές της δράσεις, ωστόσο δεν μπορεί να μην αφουγκράζεται την Κοινωνία και να μην παρακολουθεί τα πολιτικά πράγματα και τις πολιτικές συμπεριφορές, όταν αυτές εναντιώνονται στο κοινό αγαθό ή τραυματίζουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Υπάρχουν φυσικά αρκετές φορές που η Εκκλησία συνεργάζεται με τους πολιτικούς για το κοινό αγαθό. Ως συμπέρασμα, ο προσκεκλημένος ομιλητής εμφαντικά διαπίστωσε ότι το πρίσμα για όλα τα ζητήματα, που ανακύπτουν μεταξύ των, είναι πως ο κάθε Χριστιανός είναι πολίτης αυτού του κόσμου και ταυτόχρονα ως μέλος της Εκκλησίας πολίτης του ουρανού.

Ο σεπτός Ποιμενάρχης κ. Διονύσιος ευχαρίστησε εγκάρδια τον Κοσμήτορα, Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Απόστολο Νικολαΐδη και κλείνοντας συμπλήρωσε ότι η Εκκλησία μας δεν αποτελεί κομματικό σχηματισμό, που αποβλέπει στην κατάληψη της πολιτικής εξουσίας μέσα από αντιπαραθέσεις με τα κόμματα. Ο «πολιτικός» λόγος της Εκκλησίας είναι λόγος καθαρά Πατριωτικός, λόγος φροντίδας και αγωνίας για τον Λαό που ποιμαίνει, για την Πατρίδα και για το Έθνος. Δεν πρέπει επομένως να αδικούμε την ευαισθησία και τον πόνο της Εκκλησίας για αυτά, αφού προσέφερε αίμα και ψυχή για τα κρατήσει ζωντανά.

 

 

Διαβάστε ακόμα