Πανορθόδοξη Σύνοδο ζητούν τέσσερις Μητροπολίτες της Ελλαδικής Εκκλησίας

Του Επαμεινώνδα Μανδρώνη

Αίτημα προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο για σύγκλιση Πανορθοδόξου Συνόδου, υπέβαλαν σήμερα από κοινού με επιστολή τους οι Σεβ. Μητροπολίτες Δρυϊνουπόλεως κ. Ανδρέας, Πειραιώς κ. Σεραφείμ, Κυθήρων κ. Σεραφείμ και Αιτωλίας κ. Κοσμάς. 

Η επιστολή με ημερομηνία 29 Νοεμβρίου 2019, έχει επίσης αποδέκτες τους Προκαθημένους των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών.

Οι τέσσερις Αρχιερείς αιτούνται στον Οικουμενικό Πατριάρχη την άμεση σύγκλιση Πανορθοδόξου Συνόδου για το φλέγον και πολύπλοκο από κανονικής πλευράς Ουκρανικό ζήτημα, όπως τονίζουν χαρακτηριστικά. 

Στην επιστολή, θέτουν τα επιχειρήματά τους για το αίτημα, τονίζοντας ότι το Ουκρανικό αποτελεί “πέτρα του σκανδάλου” και αναστατώνει το πλήρωμα των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών.

Χαρακτηρίζουν δε τους αποκατασταθέντες Κληρικούς της Ουκρανικής Εκκλησίας σχισματικούς, καθηρημένους και αναθεματισμένους. 

Τέλος, να σημειωθεί ότι η εν λόγω επιστολή έχει προκαλέσει ποικίλα σχόλια στους εκκλησιαστικούς κύκλους, με πολλούς να υποστηρίζουν ότι αυτή δεν θα έχει καμία τύχη.  

 

Διαβάστε ακόμα