Συνάντηση του Οικ. Πατριάρχη με την Ορθόδοξη Επισκοπική Συνέλευση της Μπενελούξ

Το πρωΐ της 11ης Νοεμβρίου 2019 ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος είχε συνάντηση και συνεργασία με τα μέλη της Ορθοδὀξου Επισκοπικής Συνελεύσεως της Μπενελούξ. Η συνάντηση έγινε στα γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως Βελγίου στις Βρυξέλλες και διήρκησε περίπου πενήντα λεπτά.

Έλαβαν μέρος, πέραν της Αυτού Θειοτάτης Παναγιότητος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βελγίου κ. Αθηναγόρας, ως Πρόεδρος της Συνελεύσεως, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Ισαάκ του Πατριαρχείου Αντιοχείας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Ιωσήφ του Πατριαρχείου Ρουμανίας και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος κ. Δοσίθεος του Πατριαρχείου Γεωργίας. Παρόντες μεταξύ άλλων ήταν επίσης και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός και ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Αλέξιος, Ηγούμενος της Ι. Μονής Ξενοφώντος.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βελγίου αφού καλωσόρισε τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη τον ενημέρωσε εν ολίγοις για την σύνθεση, το ιστορικό και την αποστολή της Ορθοδόξου Επισκοπικής Συνελεύσεως της Μπενελούξ, η οποία συνεδριάζει δύο φορές στο χρόνο και αποτελεί μία από τις 13 Επισκοπικές Συνελεύσεις που υπάρχουν στον κόσμο. Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στον τρόπο λειτουργίας της Συνελεύσεως, στις αποφάσεις που λαμβάνονται σε αυτήν, στα θέματα που αντιμετωπίζει και στις επιτροπές τις οποίες έχει δημιουργήσει για επί μέρους ποιμαντικά θέματα. Δεν παρέλειψε δε να υπογραμμίσει την αγαστή συνεργασία που υπάρχει μεταξύ των επισκόπων-μελών της Επισκοπικής Συνελεύσεως.

Ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης ευχαριστώντας τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Βελγίου για την ενημέρωση, συνεχάρη τους επισκόπους διά το επιτελούμενο έργο τους, τόνισε τη σημασία της λειτουργίας των Επισκοπικών Συνελεύσεων και παρότρυνε την Επισκοπική Συνέλευση να ασχοληθεί ακόμη περισσότερο με τους Νέους. Αναφέρθηκε επίσης στις προσπάθειες που έχει κάνει το Οικουμενικό Πατριαρχείο και ο ίδιος προσωπικά για την ενότητα των Ορθοδόξων Εκκλησιών υπενθυμίζοντας τις Συνάξεις Προκαθημένων που ο ίδιος συνεκάλεσε. Εξέφρασε την ελπίδα πως με τον θείο φωτισμό θα βρεθεί λύση στο θέμα της Ουκρανίας και τόνισε τη σημασία της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Κρήτης το 2016. Επιφόρτισε τους Ιεράρχες να μεταφέρουν τους χαιρετισμούς του στους Προκαθημένους των Εκκλησιών τους και πρότεινε μία από τις επόμενες συνεδριάσεις της Ορθοδόξου Επισκοπικής Συνελεύσεως της Μπενελούξ να γίνει στην Κωνσταντινούπολη, πράγμα που με χαρά αποδέχτηκαν οι επίσκοποι.

Διαβάστε ακόμα