Συνεργασία του Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων με την Ι. Μ. Λήμνου
19 Νοεμβρίου 2019 Κοινοποιήστε

Συνεργασία του Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων με την Ι. Μ. Λήμνου

Η Εκκλησία της Ελλάδος, διά του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων, μετέχει για πρώτη φορά σε Διακρατικό Πρόγραμμα με τον τίτλο «Ανάδειξη & Διάδοση της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσα από την ανάπτυξη και θεσμική ενίσχυση του Θρησκευτικού Τουρισμού στη νησιωτική περιοχή της Ελλάδας και της Κύπρου» με ακρωνύμιο «RECULT», ΚΩΔ. ΟΠΣ. 10500». Πρόκειται για έργο που αφορά στην ψηφιοποίηση και καταγραφή όλων των Ι. Μονών, Ι. Μνημείων και Ι. Προσκυνημάτων των νησιών του Βορειο-Ανατολικού Αιγαίου.

Στο πλαίσιο του έργου αυτού από την Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2019 μέχρι και την Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2019 ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμ. κ. Σπυρίδων Κατραμάδος, Γραμματεύς του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος και μέλος της Τεχνικής Υπηρεσίας του ως άνω Διακρατικού έργου, μετέβη στη Λήμνο και τα Προσκυνήματα της Ι. Μητροπόλεως με σκοπό την συμπλήρωση «ερωτηματολογίων» εκ μέρους των επισκεπτών προσκυνητών της Νήσου, αλλά κυρίως και την καταγραφή των θεμάτων και των προβλημάτων αυτών.

Την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου συναντήθηκε στον Ι. Μητροπολιτικό Ναό Αγ. Τριάδος Μύρινας με τον νεοεκλεγέντα Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Λήμνου και Αγ. Ευστρατίου κ. Ιερόθεο, με τον οποίο είχε μακρά εποικοδομητική συνεργασία και στη συνέχεια επισκέφθηκε το Εκκλησιαστικό Μουσείο της Ι. Μητροπόλεως στην Πρωτεύουσα της Νήσου.

Οι εργασίες της καταγραφής και της συμπληρώσεως των σχετικών ερωτηματολογίων έρευνας, ως και των λοιπών προβλεπομένων εργασιών του Διακρατικού Προγράμματος συνεχίστηκαν και ολοκληρώθηκαν με τις επισκέψεις τις επόμενες ημέρες μέχρι και την Δευτέρα 18 Νοεμβρίου με την παρουσία και συνοδού Κληρικού – Εκπροσώπου της Ι. Μητροπόλεως Λήμνου όπου με τον π. Σπυρίδωνα επισκέφθηκαν το μοναδικό Ι. Προσκύνημα της Παναγίας Κακαβιώτισσας, το Αγίασμα και το Ι. Προσκύνημα της Ζωοδόχου Πηγής στην περιοχή Κότσινα, καθώς και τον Ι. Προσκυνηματικό Ναό του Αγ. Σώζοντος στην περιοχή Φυσίνη Λήμνου .

 

Εκ του Συνοδικού Γραφείου

Εκτύπωση