Τιμή Aγίου Νεκταρίου και μνήμη Aρχιεπισκόπου Ιερωνύμου

Η μνήμη και η τιμή δίνουν αξία σε όποιον τα ασκεί. Η εκκλησιαστική κοινότητα της αγίας Μαρίνης Ηλιουπόλεως, αδιάκοπα προσπαθεί να ενεργεί αυτές τις δύο αξίες για πρόσωπα και πράγματα, του χθες και του σήμερα.

Σε αυτό το σήμερα, τιμήθηκε την Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2019, η 23η επέτειος των εγκαινίων του ναού. Ταυτόχρονα, αφού η ημερομηνία συνέπεσε ημέρα Κυριακή μετά την εορτή του αγίου Νεκταρίου, έγινε το μνημόσυνο των κεκοιμημένων εφημέριων του ναού από της ιδρύσεως του, το 1935, έως και σήμερα. Μαζί μνημονεύθηκε και ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος ο Α΄ (+15.11.1988), ως διατελέσας ποιμενάρχης της ενορίας. Στην κοινότητα μας, την Κυριακή προ της επετείου κοιμήσεως εκάστου διατελέσαντος αρχιεπισκόπου, τελούμε επιμνημόσυνη δέηση.

Με την πρώτη Θεία Λειτουργία που τέλεσε ο επίσκοπος Ρωγών Φιλόθεος και το ιερό μνημόσυνο που ακολούθησε έγινε η δοξολογική προς τον Θεό αναφορά, αλλά και η ιστορικώς περιγραφική, από τον πρόεδρο του εκκλησιαστικού συμβουλίου του ναού αρχιμανδρίτη Σεραφείμ Δημητρίου.

Παρέστησαν ο Αντιδήμαρχος Ηλιουπόλεως Ιωάννης Πούλος, ο πρώην Δήμαρχος Ιωάννης Αναγνώστου και ο πρώην Ευρωβουλευτής Κωνσταντίνος Πουπάκης.

Ο επίσκοπος μετέβη στο παρεκκλήσιο του αγίου Νεκταρίου κατά την δεύτερη Θεία Λειτουργία, η οποία τελείται κάθε Κυριακή στο ναό. Και στις δύο Λειτουργίες ομίλησε επίκαιρα επί της παραβολής του καλού Σαμαρείτη, και τέλεσε τα αντίστοιχα μνημόσυνα.

Χαρακτηριστική στις ομιλίες του ήταν η αναφορά στο να μπορούμε να ξεχνάμε το κακό που μας έκαναν και να μην επιζητούμε εκδίκηση ή τιμωρία.

Στη δεύτερη Θεία Λειτουργία μία όμορφη εικόνα δημιουργήθηκε όταν τα παιδιά του κατηχητικού σχολείου με αναμμένα κεράκια στάθηκαν γύρω από το σημείο αναφοράς των κεκοιμημένων κληρικών.

Η ανάμνηση της 10ης Νοεμβρίου 1996, έρχεται ως επιστέγασμα του ετήσιου διήμερου εορτασμού του παρεκκλησιού του Αγίου Νεκταρίου. Έτσι στις 8 και στις 9 Νοεμβρίου τελέστηκε ο πανηγυρικός εσπερινός της παραμονής, στον οποίον χοροστάτησε και ομίλησε ο Μητροπολίτης Καμερούν Γρηγόριος. Ο ίδιος τέλεσε την Θεία Λειτουργία της κυριωνύμου ημέρας και θεράπευσε την διακονία του Θείου Κηρύγματος. Στο κοινωνικό, ο ιερεύς και ιατρός Ευάγγελος Παπανικολάου με εμπειρία ιεραποστολής ως κληρικός της μητροπόλεως Καμερούν, έκανε αναφορά σε στιγμιότυπα της ορθοδόξου παρουσίας στην Αφρική. Ανάμεσα στους πιστούς διακρίθηκαν οι αντιδήμαρχοι Ηλιουπόλεως Ιωάννης Πούλος και Κωνσταντίνος Σεφτελής, ο δημοτικός σύμβουλος Ανδρέας Τσουκαλάς, οι αυτοδιοικητικώς πολιτευτές Αργυρώ Πίκουλα, Άγγελος Κάνδηλας και Ευάγγελος Κοκώσης.

Το απόγευμα της εορτής, αφού έγινε ο αναστάσιμος εσπερινός χοροστατούντος του επισκόπου Αβύδου Κυρίλλου, τα ιερά λείψανα και η εικόνα του Αγίου λιτανεύθηκαν σε δρόμους της ενορίας. Με την συνοδεία της φιλαρμονικής της Ελληνικής Αστυνομίας, τα αγήματα των συλλόγων Κρητών και Ηπειρωτών Ηλιουπόλεως, ιερόπαιδες και κοπέλες του κατηχητικού, συγκρότησαν μαζί με τον επίσκοπο, τους κληρικούς, τον δήμαρχο Ηλιουπόλεως Γεώργιο Χατζηδάκη, τους αντιδημάρχους Ιωάννη Ατζινά, Παναγιώτη Βιδάλη, Ιωάννη Πούλο και Κωνσταντίνο Σεφτελή, τους δημοτικούς συμβούλους Γαβριήλ Αραμπατζή επικεφαλής δημοτικής παρατάξεως και Χρήστο Καλαρύτη και τον φιλάγιο λαό, την ιερά πομπή. Στην επιστροφή, ο ιερατικώς προϊστάμενος ευχαρίστησε τους πάντες και αναφέρθηκε στην αναγραφή του επικεφαλής της νέας Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ουκρανίας, μητροπολίτου Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφανίου, στα δίπτυχα από τον πάπα και πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο Β΄, παραμονή της εορτής του μεγάλου αγίου της υπομονής. Ο επίσκοπος αφού μετέφερε τις ευχές του αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου μίλησε για τον άγιο Νεκτάριο και τα χαρακτηριστικά της ζωής του.

Ακολούθησε η ιερά παράκληση, απόδειπνο και χαιρετισμοί προς τον Άγιο Νεκτάριο.

 

 

Διαβάστε ακόμα