Αρχιεπίσκοπος Κύπρου: “Οι Μητροπολίτες Κύκκου, Ταμασού και Λεμεσού δεν έχουν το Θεό τους”

Έντονα επικριτικός για τις φιλορωσικές τάσεις τριών Μητροπολιτών είναι ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, σε συνέντευξη του που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Πολίτης».

Ο Κύπριος Αρχιεπίσκοπος αποκαλύπτει ακόμα ότι ο Πατριάρχης Μόσχας συχνά στέλνει απεσταλμένους του για να τον πείσουν να μην υποστηρίξει την θέση του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο θέμα του Αυτοκεφάλου της Εκκλησίας της

Δεν έχουν το Θεό τους!

Αναφερόμενος στους Μητροπολίτες Λεμεσού Αθανάσιο, Κύκκου Νικηφόρο και Ταμασού Ησαία, οι οποίοι διατύπωσαν θέσεις υποστήριξης της Μόσχας, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, ανέφερε: «Δυστυχώς, δεν ακούν. Κακώς έκανε και ο Κύκκου και ο Ταμασού και ο Λεμεσού. Κάτσετε βρε αδελφοί φρόνιμα. Αφού η Σύνοδος πήρε μια απόφαση, σεβαστείτε την. Βλέπεις τώρα έκαναν ένα συνέδριο μοναχικό με Ρώσους, ενώ συνεδρίασε η Σύνοδος και πήρε την απόφαση για το Ουκρανικό να μείνουμε ουδέτεροι. Και σηκώνονται στο συνέδριο και παίρνουν θέσεις εναντίον του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Δεν έχουν τον Θεό τους. Βρε, η Σύνοδος πήρε μία απόφαση! Σεβαστείτε την απόφαση που πήραμε όλοι μαζί. Δεν ντρέπονται. Το πιο εύκολο είναι να τους επιπλήξεις ή να τους τιμωρήσεις. Μα αν δεν διορθωθούν στον ίδιο παρονομαστή είσαι. Γιατί θα κατσιωθούν (εναντιωθούν) περισσότερο…».

Δεν θα γίνει ποτέ Πρώτος ο Μόσχας

Αναφερόμενος στον Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου είπε ότι του έχει στείλει αρκετούς απεσταλμένους, και ο ίδιος του απαντά: «Αυτό που κάνεις δεν με εκφράζει». Κόβουμε το μνημόσυνο σε έναν που ξεφεύγει από την πίστη και σε ερωτώ, είναι αιρετικός ο Οικουμενικός Πατριάρχης, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας που σταμάτησες να τους μνημονεύεις; (…) Είσαι απαράδεκτος. Θέλει να γίνει πρώτος. Και του είπα. Πρώτος δεν θα γίνεις ποτέ. Οι 17 αιώνες που πέρασαν έχουν τσιμεντώσει τον Κωνσταντινουπόλεως ως τον πρώτο της Ορθοδοξίας. Τελεία και παύλα. Μην εθελοτυφλείς. Κατάλαβέ το. Αλλά ο εγωισμός δεν τον αφήνει».

 

Διαβάστε ακόμα