“Χριστούγεννα χωρίς παιδιά, είναι μέρα χωρίς ήλιο”

“Χριστούγεννα χωρίς παιδιά είναι μέρα χωρίς ήλιο” Με αυτή τη φράση ο πρόεδρος του εκκλησιαστικού συμβουλίου του ναού μας αρχιμανδρίτης Σεραφείμ Δημητρίου, έκλεισε τις εορταστικές εκδηλώσεις προ των Χριστουγέννων, οι οποίες οργανώθηκαν από τα παιδιά και για τα παιδιά της εκκλησιαστικής κοινότητας της αγίας Μαρίνης Ηλιουπόλεως.

Οι γιορτές ξεκίνησαν την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2019, στις 4:00 το απόγευμα, με τα παιδιά του βρεφονηπιακού σταθμού «η αγία Μαρίνα». Στην αίθουσα εκδηλώσεων του ιδρύματος, έκαναν την χριστουγεννιάτικη γιορτή τους. Τα βρέφη και τα νήπια, με την καθοδήγηση των παιδαγωγών, έλαβαν τα μηνύματα από τη φάτνη και τα μετέφεραν στους γονείς τους, που παρακολούθησαν τη γιορτή. Δοκίμασαν νηστίσιμη τούρτα γενεθλίων και χάρηκαν τα δώρα τους.

Στις 6:00, ακολούθησε στην αίθουσα “αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Ξυνός” του πνευματικού κέντρου του ναού, η χριστουγεννιάτικη εκδήλωση του 3ου  νηπιαγωγείου Ηλιουπόλεως. 

Η νηπιαγωγός Γωγώ Κυριακάκη με τη βοήθεια της θεατρολόγου Μαρίας Μπαλούτσου, ετοίμασαν ένα δρώμενο. Τα παιδιά παριστάνοντας τα παιδιά των πέντε ηπείρων, βοήθησαν τον Santa Claus, να ετοιμαστεί μετά από ένα ατύχημα, για να μοιράσει τα δώρα στα παιδιά. Τραγούδησαν τα κάλαντα των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Φώτων και πήραν τα δώρα τους. Ακολούθησε μία πλούσια δεξίωση με κρύο πιάτο και αναψυκτικά.

Και στις δύο εκδηλώσεις παραβρέθηκε ο αντιδήμαρχος κοινωνικής αλληλεγγύης και εθελοντισμού στον δήμο Ηλιουπόλεως, Ιωάννης Πούλος 

Την Κυριακή 22 Δεκεμβρίου, μετά τη δεύτερη Θεία Λειτουργία στην ίδια αίθουσα, έγινε η γιορτή των κατηχητικών σχολείων.

Τα παιδιά έδωσαν με πολλούς τρόπους το μήνυμα των Χριστουγέννων όπως καταγράφεται στο παρακάτω πρόγραμμα της εκδηλώσεως.

  1. Τραγούδι: «Οι ποιμένες γονατίζουν» (μέσο & ανώτερο θηλέων)
  2. Ποίημα: «Καμπάνες» (προκατώτερο & κατώτερο αρρένων)
  3. Ταμπλό: «Η Αλφαβήτα των Χριστουγέννων» (προκατώτερο & κατώτερο θηλέων)
  4. Τραγούδι: «Χριστούγεννα» (μέσο & ανώτερο θηλέων)
  5. Ποίημα: «Μικρός Αμνός» (μέσο αρρένων)
  6. Τραγούδι: «Τρίγωνα Κάλαντα» (προκατώτερο & κατώτερο θηλέων)
  7. Θεατρικό: «Συνέντευξη δρόμου» (μέσο & ανώτερο θηλέων)
  8. Τραγούδι: «Χαίρε η Γη» (προκατώτερο & κατώτερο αρρένων)
  9. Ποίημα: «Τα Χριστούγεννα των Βλάχων» (ανώτερο αρρένων)
  10. Τραγούδι: «Δόξα Θεώ» (μέσο αρρένων)
  11. Θεατρικό: «Περιμένοντας το Λυτρωτή» (μέσο & ανώτερο θηλέων)
  12. Τραγούδι: «Δόξα εν υψίστοις Θεώ» (μέσο & ανώτερο θηλέων)
  13. «Χριστούγεννα-Πρωτούγεννα» Κάλαντα Μωραΐτικα  (προκατώτερο & κατώτερο θηλέων)

Η έκπληξη στην γιορτή ήταν η προσέλευση της φιλαρμονικής του δήμου Ηλιούπολης. Τα μέλη της, με την διεύθυνση του αρχιμουσικού Χρήστου Κλαδά, παιάνισαν χριστουγεννιάτικες μελωδίες.  

Ο πρωτοπρεσβύτερος Ιωάννης Μεταξάς ξεκίνησε τη γιορτή με προσευχή και με την παρουσία του πρεσβυτέρου Βασιλείου Ταξιάρχη. Ο αρχιμανδρίτης Σεραφείμ Δημητρίου, επιστρέφοντας από διακονία εκτός ναού, συμμετείχε σε δρώμενο με συνέντευξη δρόμου, την οποία είχαν ετοιμάσει τα παιδιά. Το θεατρικό, εμπνεύστηκαν από πραγματική συμμετοχή του αρχιμανδρίτη σε μια τέτοια συνέντευξη το περασμένο Πάσχα. Ο ίδιος έκανε την αποφώνηση της γιορτής λέγοντας «Μπράβο» στα παιδία. Και με την μαιευτική μέθοδο συζήτησε μαζί τους, ξεκινώντας με το ερώτημα αν η λέξη μπράβο είναι ελληνική. Μετά τις απαντήσεις, τους ρώτησε αν γνωρίζουν την λέξη βραβείο και τους ανέφερε για τα δάνεια όλων των ευρωπαϊκών, τουλάχιστον, γλωσσών από την ελληνική γλώσσα. Τους μίλησε για τον λόγο του Χριστού στους μαθητές Ανδρέα και Φίλιππο, όταν πήγαν να του συστήσουν μια ομάδα Ελλήνων. «Ελήλυθεν η ώρα ίνα δοξασθή ο Υιός του Ανθρώπου». Τους είπε, ότι αυτό έγινε με την ελληνική γλώσσα, αφού σε αυτήν γράφτηκε και η ιστορία της Γέννησης του Χριστού, στα Ευαγγέλια.  Προέτρεψε τα παιδία να μάθουν καλά ελληνικά, διαβάζοντας το ευαγγέλιο και καλά εξωσχολικά βιβλία, ευχήθηκε σε αυτά και τους γονείς τους, ευχαριστώντας τις κατηχήτριες και τους κατηχητές για την ευλογημένη εθελοντική προσφορά τους.  

 

 

Διαβάστε ακόμα