Δηλώσεις Καμμένου: Εθνικό συμφέρον ή εκκλησιαστική σκοπιμότητα;

Του Παναγιώτη Σιαχάμη – Θεολόγου

Ύστερα από τις δηλώσεις που έκανε ο κύριος Καμμένος ο οποίος εξαπέλυσε κατηγορία προς την Εκκλησία της Ελλάδος καθιστώντας την ευθυνοφόρα σε περίπτωση έντασης της Ελλάδας με την Τουρκία ως είναι λογικό προκλήθηκε μεγάλος ντόρος και αναστάτωση.

Πιο συγκεκριμένα μεταξύ άλλων ο κύριος Καμμένος έκανε λόγο για την επικίνδυνη θέση που βρίσκεται η Ελλάδα λόγω της δυσκολίας συμμαχίας με την Ρωσία και αυτό διότι η Ελλάδα απογοήτευσε την Ρωσία με την Εκκλησιαστική ηγεσία της να αναγνωρίσει την “παράνομη” όπως αναφέρει Ουκρανική Εκκλησία.

Η δήλωση αυτή εκπροσωπεί πολλούς δυστυχώς ομοϊδεάτες που προσβλέπουν ανέκαθεν στην Ρωσία ως την μεγάλη σύμμαχο της Ελλάδας.
Μάλλον η Ρωσολαγνεία που τους διακατέχει δεν τους αφήνει να δουν πως η Ρωσία αν δεν έχει συμφέρον να συμμαχήσει με την Ελλάδα δεν το κάνει.
Η Ιστορία εχει καταδείξει πολλά τέτοια περιστατικά που η Μεγάλη Ρωσία “ξεσήκωνε” τους Έλληνες αφήνοντας τους ύστερα εκτεθειμένους στους εχθρούς.

Το κοινό ορθόδοξο θρήσκευμα καθεαυτό δεν εγγυάται καμία συμμαχία και αυτό διότι η κοινή πίστη δεν εξασφαλίζει και κοινά εθνικά συμφέροντα.
Η πολιτική Πούτιν ξεκάθαρα αντικατοπτρίζει σε σύγχρονο μοτίβο την πολιτική εξουσία που επιβάλλεται στην Εκκλησιαστική, όπως επί Βυζαντίου πολλές φορές συνέβαινε (Καισαροπαπισμός).

Η πολιτική Πούτιν με άλλα λόγια χρησιμοποιεί την Εκκλησία της Ρωσίας ως υποβοήθημα στις εθνικές του βλέψεις, δημιουργώντας τεράστια ζημιά στην σύνολη Ορθόδοξη Εκκλησία.

Η πλανεμένη ιδέα περή “Τρίτης Ρώμης” στο DNA των Ρώσων έρχεται να μας υπενθυμίσει πως η Εκκλησία της Ρωσίας σφετερίζεται τα προνόμια και τα δίκαια του Οικουμενικού Πατριαρχείου μας το οποίο εδρεύει στην Νέα Ρώμη, στην Πόλη που μπόλιασε τον Ελληνισμό με την Οικουμενικότητα του Χριστιανισμού. Δεν υπάρχει Τρίτη Ρώμη αλλά Νέα Ρώμη και τελευταία.
Όσον αφορά την δήλωση πως για τυχόν πόλεμο ευθύνεται ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος και η Ιερά Σύνοδος διότι δυσαρέστησε την Ρωσική Εκκλησία χάνοντας την Ρωσία από σύμμαχο, μόνο γέλιο προκαλεί.
Αλίμονο αν το κράτος γίνεται μοχλός πίεσης της Εκκλησίας ή και το αντίστροφο.

Αντίθετα η απόφαση της Εκκλησίας της Ελλάδος να αναγνωρίσει την νέα Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας αποτελεί σεβασμό στην αυτοδιάθεση ενός έθνους το οποίο δυστυχώς η Ρωσία το αντιμετωπίζει ως υποχείριο της.

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο βάλλεται! Ο Ελληνισμός και η Ρωμιοσύνη μας μέσα στην Τουρκία μένει και δίνει παρουσία επί αιώνες παρά τις δραματικές διώξεις, και αντί να στηρίζουμε την πρωτιά του Ελληνισμού στην Ορθοδοξία, με τον τρόπο μας πάμε να ξεγυμνώσουμε τα από αιώνες θεσπισμένα προνόμια και να δώσουμε την σκυτάλη την μπερδεμένη θεολογικά και προτεσταντίζουσα Ρωσική Εκκλησιαστική Ηγεσία.

Η παραπληροφόρηση και η διαδικτυακή προπαγάνδα δίνει και παίρνει.
Ας έχει κατά νου ο κύριος Καμμένος και κάθε άλλος ενστερνιστής αυτών των φιλορωσικών απόψεων πως ο Χριστιανικός Κόσμος οφείλει την ύπαρξη του στις θυσίες του Γένους μας και του Οικουμενικού Πατριαρχείου μας το οποίο διαχρονικά καλείται ως Σταυρωμένη Εκκλησία που μέσα στα δόντια των λύκων στέκεται και αντέχει και πορεύεται μέσα στους αιώνες, κρατά την πίστη και την ομογένεια σε όλον τον κόσμο και έχει ρόλο συντονιστικό και ευθύνης έναντι όλων των Εκκλησιών και αυτό δεν αλλάζει.
Ας λένε ο,τι θέλουν αυτοί που θέλουν την πρωτιά στο Πολιτικό – Εκκλησιαστικό μοτίβο Πούτιν – Κυρίλλου.

Κανένας πόλεμος καμία απειλή!

Και αν για κάτι πρέπει να αγωνιστεί το Γένος των Ελλήνων αυτό είναι για την επικράτηση του οικουμενικού πνεύματος του Ελληνισμού και όχι ασφαλώς για την εφαρμογή του Πανσλαβισμού.

 

Διαβάστε ακόμα