Εορτή της Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολύτριας στις Θαλάμες Δυτικής Μάνης

Ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Χρυσόστομος Γ’ μετέβη σήμερα, Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2019, Κυριακή προ της Χριστού Γεννήσεως στην αρχαία κώμη Θαλάμες της Δυτικής Μάνης, όπου χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια προεξήρχε της Θεία Λειτουργίας στον εορτάζοντα Ιερό Ναό της Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολύτριας, πλασιούμενος από τον εφημέριο της ενορίας π. Παναγιώτη Λούτο και το διάκονο π. Χριστόδουλο Κρουστάλλη.

Είναι χαρακτηριστικό, οτι η ευρύτερη περιοχή έχει πολλούς ναούς αγιογραφημένους από τον αγιογράφο του 14ου αιώνα Ιωάννη Κουτήφαρη, γι’ αυτό και το χωριό ονομάστηκε και Κουτήφαρη. Στο συγκεκριμένο χωριό γεννήθηκε και ο αξιόλογος ζωγράφος του 18ου αιώνα Παναγιώτης Δοξαράς.

Στο κήρυγμά του, προς το πολυπληθές εκκλησίασμα, ανάμεσά στο οποίο ήταν και ο Δήμαρχος Δυτικής Μάνης κ. Γιαννημάρας, ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας με αφορμή την σημερινή Ευαγγελική περικοπή που αναφέρεται στη γενεαλογία του Χριστού μίλησε για την προσδοκία των Εθνών που ήταν ο Γεννηθείς Υιός και Λόγος του Θεού. Ήταν ο Μέγας Αναμενόμενος. Είπε οτι όλοι οι λαοί περίμεναν τον Λυτρωτή από την αμαρτία, την πτώση και το κακό και Αυτόν που οι προφήτες είχαν εξαγγείλει, ιδίως ο Ησαϊας, για την σωτηρία μας ενανθρώπησε, γεννήθηκε στην ταπεινή φάτνη της Βηθλεέμ. Έτσι ακριβώς έγινε «ὅτε ἦλθε τὸ πλήρωμα τοῦ χρόνου, ἐξαπέστειλεν ὁ Θεὸς τὸν υἱὸν αὐτοῦ, γενόμενον ἐκ γυναικός, γενόμενον ὑπὸ νόμον, ἵνα τοὺς ὑπὸ νόμον ἐξαγοράσῃ, ἵνα τὴν υἱοθεσίαν ἀπολάβωμεν» (Γαλ. Δ’, 4-5). Λοιπόν, κατέληξε ο Σεβασμιώτατος «Χριστὸς γεννᾶται δοξάσατε» να υμνήσουμε τον Γεννηθέντα, «Χριστὸς ἐξ οὐρανῶν ἀπαντήσατε» δηλαδή προϋπαντήσατε, συναντήσατε Τον Χριστό στις καρδιές σας, στο χώρο της Εκκλησίας με την Θ. Κοινωνία, «Χριστὸς ἐπὶ γῆς ὑψώθητε» δηλαδή ας έχουμε τον ουράνιο, το πνευματικό φρόνημα στο νού και στην ύπαρξή μας.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Διαβάστε ακόμα