Ιερατική Σύναξη στην Ι. Μ. Ηλείας με θέμα: “Το Ουκρανικό Αυτοκέφαλο”

Ευρισκόμενοι στις παρυφές του έτους 2019, πραγματοποιήθηκε μία ακόμη ενδιαφέρουσα αδελφική Ιερατική Σύναξη, για τους Ιερείς της Αρχιερατικής Περιφέρειας Πύργου και της Αρχιερατικής Περιφέρειας Ωλένης, εις τον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου του Δ.Δ. Καράτουλα Ηλείας.

Πριν την Σύναξη τελέσθηκε ως είθισται η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Σεπτού μας Ποιμενάρχου κ.κ. Γερμανού, πλαισιουμένου από χορεία Πρεσβυτέρων. Αξιοσημείωτη δε ήταν και η συμπροσευχητική παρουσία των μαθητών και μαθητριών των Σχολείων της παραπάνω Ενορίας, ενώ αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στους Διευθυντές των Σχολείων και τους Εκπαιδευτικούς τους.

Μετά από την Θεία Λειτουργία προσφέρθηκαν καφές και νηστίσιμα εδέσματα, από τον Αιδεσιμότατο Εφημέριο του Ναού π. Αθανάσιο Στεργιόπουλο, τα μέλη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου και κυρίες της δραστήριας αυτής Ενορίας.

Ακολούθησε η προγραμματισμένη εισήγηση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας, με το επίκαιρο θέμα: «Η υπό του Οικουμενικού Πατριάρχου μονομερής χορήγησις του Αυτοκεφάλου υπό τον Επιφάνιον εις την εν Ουκρανία Εκκλησίαν».


Ο πολιός Ιεράρχης μας, όπως πάντα με αξιοθαύμαστη πνευματική ενάργεια, γλαφυρότητα, καθώς επίσης θεολογικά αλλά και νομοκανονικά επιχειρήματα, ως αξεπέραστος δοκιμιογράφος παρουσίασε την 60σέλιδη εισήγησή του, καταθέτοντας στο τέλος χαρακτηριστικά την άποψή του, ότι: το θέμα του Αυτοκεφάλου της Εκκλησίας της Ουκρανίας έχει αναστατώσει ολόκληρον την Ορθόδοξον Εκκλησίαν και έχει προκαλέσει την ακοινωνησία μεταξύ Εκκλησίας Ρωσίας και του Οικουμενικού Πατριαρχείου και ευρισκόμεθα προ ενός μεγάλου σχίσματος από την αντικανονικήν επέμβαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου και από την σκληρότητα και την αντικανονική συμπεριφορά του Πατριαρχείου Μόσχας. Δια να λυθεί το θέμα πρέπει να συγκληθεί υπό του Οικουμενικού Πατριάρχου Πανορθόδοξος Σύνοδος ή τουλάχιστον Σύνοδος των Προκαθημένων των 14 Αυτοκεφάλων Εκκλησιών και με εκατέρωθεν υποχωρήσεις να δοθεί το Αυτοκέφαλο εις την Εκκλησίαν της Ουκρανίας με Μητροπολίτην τον Ονούφριον. Η απόφασις της Πανορθοδόξου Συνόδου ή των Προκαθημένων των Αυτοκεφάλων Εκκλησιών να ληφθεί κατά πλειοψηφίαν και όχι με ομοφωνία, αφού το θέμα δεν είναι δογματικό και στα διοικητικά ισχύει το Κανονικόν: «κρατείτω των πλειόνων η ψήφος. (Στ΄Κανών της Α΄ Οικουμενικής Συνόδου).
Μετά την ενδιαφέρουσα αυτή εισήγηση, ακολούθησε γόνιμη εποικοδομητική διαλογική συζήτηση, επί του φλέγοντος αυτού θέματος. Οι συμμετέχοντες Ιερείς παράλληλα αντάλλαξαν και ευχές για το Άγιο Δωδεκαήμερο ανανεώνοντας το ραντεβού τους, για την επόμενη Ιερατική Σύναξη τον Ιανουάριο του 2020.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι υπεύθυνος των κατά τόπους εποικοδομητικών αυτών Ιερατικών Συνάξεων, είναι ο Αιδεσιμολογιότατος π. Ηλίας Παπαγγελής, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεώς μας.

 

 

Διαβάστε ακόμα
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin