Ο Βυζαντινός Χορός “ΤΡΟΠΟΣ” στην Φιλιππούπολη

Ο Βυζαντινός Χορός ΤΡΟΠΟΣ ταξίδεψε στην Φιλιππούπολη της Βουλγαρίας, για να συμμετάσχει σε εορταστικές εκδηλώσεις που οργάνωσε η Ιερά Μητρόπολη Φιλιππουπόλεως για την εορτή του Αγίου Νικολάου. Έψαλε στον πανηγυρικό εσπερινό, στον όρθρο, και στην θεία λειτουργία στον Ι.Ν. του Αγίου Νικολάου.

Στις εόρτιες εκδηλώσεις έλαβαν μέρος οι Μητροπολίτες Φιλιππουπόλεως κ. Νικόλαος και Λαγκαδά κ. Ιωάννης, οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι Σαφίτας κ. Δημήτριος (Πατριαρχείο Αντιοχείας), Βελίκης κ. Σιώνιος, ο και Καθηγούμενος της Ι. Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου Μπάτσκοβο και Τριάνης, Κωνσταντίας κ. Ιάκωβος και Ζνεπόλεως κ. Αρσένιος, και ο Οσιολογιώτατος Ιερομόναχος π. Αντίπας εκ του Ιβηριτικού Κελλίου Αγίας Άννης Καρυών Αγίου Όρους. Στο δεξιό αναλόγιο έψαλε ο Β.Χ.ΤΡΟΠΟΣ υπό την διεύθυνση του Χοράρχου και δασκάλου της ψαλτικής τέχνης κ. Κωνσταντίνου Αγγελίδη, και στο αριστερό αναλόγιο οι Βυζαντινοί Χοροί της Ιεράς Μητροπόλεως Φιλιππουπόλεως «Άγιος Απόστολος Ερμής» και «Νεκτάριος Πρωτοψάλτης» από το Βουκουρέστι.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας, ο Β.Χ.ΤΡΟΠΟΣ έδωσε συναυλία στο Δραματικό Θέατρο Φιλιππουπόλεως στην οποία συμμετείχαν και η Βυζαντινή Χορωδία της Μητροπόλεως Φιλιππουπόλεως με διευθυντή τον Πρωτοψάλτη Γεώργιο Ράντεβ και η χορωδία «Νεκτάριος Πρωτοψάλτης» από το Βουκουρέστι (Ρουμανία) με διευθυντή τον Πρωτοψάλτη Σαμπίν Πρέντα.

Ο Β.Χ.ΤΡΟΠΟΣ έψαλε την εκλογή ψαλμικών στίχων για την εορτή του Αγίου Νικολάου, μέλος Δανιήλ Δανιηλίδου Κατουνακιώτη του Αγιορείτου σε ήχο πλ.δ΄, και το δοξαστικό του εσπερινού της εορτής στο μέλος Ιάκωβου, Πρωτοψάλτου της ΜτΧΕ, σε ήχο πλ.β΄. Στο κλείσιμο της συναυλίας, οι τρεις βυζαντινές χορωδίες έψαλαν εναλλάξ στίχους από το οκτάηχο «Κανόνα Πίστεως» του Παναγιώτη Κηλτζανίδη, μουσικοδιδασκάλου από την Προύσα και ιεροψάλτου σε πολλές εκκλησίες της Κωνσταντινούπολης έως την κοίμηση του στα 1896, σε τρεις γλώσσες, ελληνικά, ρουμανικά, σλαβονικά, με τον τελευταίο στίχο, του πλ.δ΄, στα ελληνικά και από τις τρεις χορωδίες μαζί. Στιγμές συγκίνησης, ενότητας, οικουμενικής ορθοδοξίας, με μουσικό ένδυμα την βυζαντινή εκκλησιαστική μουσική.

Την Κυριακή ο Β. Χ. ΤΡΟΠΟΣ έψαλλε στον Μητροπολιτικό ναό της Αγίας Μαρίνας χοροστατούντος του οικείου Μητροπολίτου Φιλιππουπόλεως κ. Νικολάου μετά πλειάδος άλλων αρχιερέων.

Δείτε στο παρακάτω βίντεο ολόκληρη την συναυλία:

https://youtu.be/i8inYt0tvDo

 

 

Διαβάστε ακόμα
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin