Πολυαρχιερατικό Μνημόσυνο στο μετόχι του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην Αθήνα

Μία όμορφη παράδοση έχουν δημιουργήσει στο ναό των Αγίων Αθανασίου, Νικολάου και Φωτίου Κυψέλης, έδρα της εκπροσωπήσεως του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην Αθήνα.

Κάθε μήνα, τελούν μνημόσυνο των κεκοιμημένων ιεραρχών του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, οι οποίοι συμπληρώνουν κατ’ αυτόν, έτος από της κοιμήσεως τους, καθώς και των ιερομονάχων που υπηρέτησαν σε αυτό.

Το Σάββατο λοιπόν 7 Δεκεμβρίου 2019, μνημονεύθηκαν οι μακαριστοί ιεράρχες Αμβρόσιος Μαρεώτιδος, Καλλίνικος Πηλουσίου, Κύριλλος Ναυκράτιδος και Αθανάσιος Κισούμο καθώς και οι αρχιμανδρίτες Αθανάσιος Ανθίδης, Νικόδημος Σαρίκας και Χρυσόστομος Παπασαραντόπουλος.

Την θεία λειτουργία και το μνημόσυνο τέλεσε ο μητροπολίτης Κορίνθου Διονύσιος, συμπαραστατούμενος από πλειάδα κληρικών. Μνηνονεύθηκαν οι κληρικοί, ο Χρήστος, πρόεδρος του Συνδέσμου Αιγιπτιωτών Αθηνών αλλά και η Σωτηρία, μήτηρ του μητροπολίτου Διαυλείας Αλεξίου.

Συμπαραστάτες στον Σεβασμιώτατο Αλέξιο, συμμετείχαν στο ιερό μνημόσυνο για την συμπλήρωση τεσσαράκοντα ημερών από της κοιμήσεως της μητρός του, οι μητροπολίτες Νιγηρίας Αλέξανδρος, Πειραιώς Σεραφείμ, Πτολεμαΐδος Εμμανουήλ, Πατρών Χρυσόστομος, Μεγάρων Κωνσταντίνος και Τρίκκης Χρυσόστομος, οι πρωτοσύγκελλοι των μητροπολιτών Μεγάρων, αρχιμανδρίτης Προκόπιος και Τρίκκης, αρχιμανδρίτης Αλέξιος, κληρικοί που υπηρέτησαν κοντά στον μητροπολίτη Αλέξιο, όταν υπήρξε στην Βόρειο Αφρική ως μητροπολίτης Καρθαγένης και πρότερα ως επίσκοπος Νιτρίας, πατριαρχικός επίτροπος Καΐρου, κληρικοί της αρχιεπισκοπής Αθηνών και άλλων μητροπόλεων, καθώς και αυτοί του ναού.

Τις ευχαριστίες και ευχές του Πάπα και πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεοδώρου, μετέφερε στην πενθηφόρο ομήγυρη, ο εκπρόσωπός του στην Αθήνα, Μητροπολίτης Γουινέας Γεώργιος. Εκεί αναφέρθηκε και στην καθιέρωση του μνημοσύνου των “αδελφών και συλλειτουργών γενομένων”.

 

Διαβάστε ακόμα