Συναυλία Βυζαντινής Μουσικής στον Ι. Ναό Ευαγγελιστρίας Καλλιθέας

Μέσα σε κατανυκτική ατμόσφαιρα , πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 14 Δεκεμβρίου στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Καλλιθέας, συναυλία με ύμνους της εορτής των Χριστουγέννων και κάλαντα του Δωδεκαημέρου. Στην συναυλία συμμετείχε ο ψαλτικός χορός «ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΝ ΑΝΑΛΟΓΙΟΝ» και η Παραδοσιακή χορωδία του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Καλλιθέας, υπό  την διεύθυνση του Πρωτοψάλτου του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Καλλιθέας & Δασκάλου της Ψαλτικής Τέχνης κ. Βαζούρα Ιωάννη.

Την εκδήλωση έκλεισε ο προϊστάμενος του Ιερού Ναού, πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Τιμόθεος Γεωργίου, ο οποίος ευχαρίστησε τα μέλη των χορωδιών για την άψογη εμφάνισή τους και την εκτέλεση των ύμνων και των καλάντων και ευχήθηκε σε όλους Καλά και Ευλογημένα  Χριστούγεννα.

Παρουσίαση του ψαλτικού χορού «ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΝ ΑΝΑΛΟΓΙΟΝ»

Ο ψαλτικός χορός «ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΝ ΑΝΑΛΟΓΙΟΝ» ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 2014 στην πόλη της Καλλιθέας. Πρόκειται για έναν ψαλτικό χορό  που δημιουργήθηκε από τον Πρωτοψάλτη του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Καλλιθέας κ. Βαζούρα Ιωάννη κατόπιν παροτρύνσεως διαφόρων μαθητών του . Αποτελείται από 20 τακτικά μέλη , τα περισσότερα εκ των οποίων είναι μαθητές του προαναφερθέντος Ιεροψάλτου.

 Κύριος σκοπός του είναι, η εκμάθηση της ψαλτικής τέχνης αλλά και της παραδοσιακής μας μουσικής μέσα από την μορφή μαθημάτων και σεμιναρίων που διενεργούνται στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού της Ευαγγελίστριας , που έχει παραχωρηθεί από τον προϊστάμενο του Ιερού Ναού , πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη Τιμόθεο Γεωργίου στη χορωδία για το σκοπό αυτό.

Ο ψαλτικός χορός, έχει συμμετάσχει σε πολλές εκδηλώσεις του Δήμου Καλλιθέας , έχει δώσει συναυλίες σε πολλούς Ιερούς Ναούς της Αττικής, αλλά και έχει συμμετάσχει  σε  πολλές λατρευτικές εκδηλώσεις δηλαδή σε αγρυπνίες, πανηγύρεις Ιερών Ναών εντός και εκτός Αττικής. Επίσης κλιμάκιο του ψαλτικού χορού συμμετείχε τον Μάρτιο του 2019 σε πολύωρη αγρυπνία στο Μιλάνο της Ιταλίας. Ακόμη έχει συνεργαστεί με την διεθνούς φήμης ψάλτρια και ερμηνεύτρια παραδοσιακών τραγουδιών κα Νεκταρία Καραντζή, έχοντας συνεργαστεί σε δύο συναυλίες, τον Απρίλιο και τον Δεκέμβριο του 2017.

Χοράρχης και Υπεύθυνος Διδασκαλίας, είναι ο Πρωτοψάλτης του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Καλλιθέας, Δάσκαλος της Ψαλτικής Τέχνης, Καθηγητής Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής , κ. Βαζούρας Ιωάννης.

Διαβάστε ακόμα